Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добре дошли в Акациево

Село Акациево се намира на 6 км от областния град Видин и на 1 км от село Рупци. До 29 октомври 1960 г. се е наричало Раяновци. Местните хора сменят името заради постоянното объркване със село Раяновци в община Белоградчик. Наричат го  Акациево заради многото акациеви дръвчета наоколо.


Близостта до Видин, плодородната земя, канализацията, водоснабдяването и електификацията, възможността за поливане, както и интернет връзката са благоприятни условия, които засилват интереса към Акациево. Много хора търсят имоти, но предлагане няма, а и цените са сравнително високи. 


В близкото минало хората са работили в АПК, в зеленчукопроизводството, имало е пилетарници, кравеферми... Днес земята пустее, а в селото няма дори и магазин.


Кметски наместник на село Акациево е Иванчо Стоянов, местен е. 25 години е работил в ЗРИ- Видин, работил е като домакин, ТРЗ и е натрупал 48 години трудов стаж.


Около 100 са къщите в селото, някои се поддържат, но много се рушат. Към момента жителите по настоящ адрес са 136, по постоянен адрес са едва 30.


Оживление настъпва в събота и неделя, когато по-младите си идват, за да помагат на възрастните си родители или да релаксират от шума в големия град, казва Иванчо Стоянов:


"Повечето от хората са във Видин, всеки човек от селото тук има картон, 260 са починали, 136 са с настоящ адрес... Навремето хората са ходили пеша до Видин, но сега всички имат коли... Има и семейства, които живеят тук и работят в града... деца имаме в селото... Имаме автобус, но имаме проблем... Наскоро една жена се е возила, свалили са я в Рупци, е как така? Тя си плаща до Акациево, а не до Рупци... Това е маршрут, по който трябва да се мине и да се спазва... Всеки ден трябва да идва автобус в селото..."


Все повече хора в селото се отопляват с климатици. 6 души се възползват от проекта за по-чист въздух, но има и такива, които са сложили климатици преди това, добавя кметският наместник:


"Повечето хора минават на климатици, защото са възрастни и не могат да внасят дърва... Но има и хора, които преди това си сложиха климатици и не чакат програмата... Магазин няма, продадени са помещенията преди мен... Пазарува се от Видин с близки, приятели, роднини, това е мъка ... Направихме кабинет за лекар, ще се оборудва, много хубаво става, ще има и чакалня... Ще търсим и лекар..."


Тази пролет предстои обновяване на инфраструктурата: 


"Пролетта ще баластрираме две улици, асфалт на Втора улица и изкърпване на Първа улица..." 


Близостта на село Акациево до Видин кара все повече хора да да търсят имоти, цените са доста по-високи от тези в отдалечените села в областта, но къщи почти не се продават, въпреки високите цени, обяснява кметският наместник:


"Да, идват и питат хората за къщи, но няма вече къщи за продаване... Хората сами си продават къщите и не ми казват на мен, аз по-късно разбирам. Много хора искат да купят тук, защото е близо до града и е тихо... Вода има много в Акациево, набиваш помпа и поливаш, плащаш си само тока..." 


Съборът на Акациево е на 26 октомври - Петковден по стар стил. Иванчо Стоянов си спомня как е сменено името на селото:


"Имахме един учител Иван Луканов, той е от Бела, а тук имахме войничета. Идват писма за войниците за Раяновци, но имаше и друго Раяновци, Белоградчишко.. И се объркваха писма и колети постоянно... Учителят ни събра и ни предложи да променим името си от Раяновци на Акациево, защото във всеки двор е имало акация и миришеше като в парфюмерия... С течение на времето се изсякоха акациите... " 


Кметският наместник пожелава на съселяните си здраве и да се виждат по-често на площада пред кметството.


Местните хора обичат селото си, заради спокойствието, тишината и плодородието. Като минус посочват липсата на магазин, лекар, аптека и ... добра компания за кафе и раздумка. 


Още за живота в село Акациево чуйте в звиковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45