Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Първулов: Ще продължаваме да работим за нашите слушатели

Инж. Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН
Снимка: Радио Видин

На 1 март, през 2009 година, на честота 97.1 мегахерца, беше открита Регионалната радиостанция на БНР - Радио ВИДИН. "Дунав свързва Видин с Европа! Радио ВИДИН ще го свързва със света!“- това беше  написано тогава върху лист хартия и беше пуснато в бутилка във водите на река Дунав, за да върви "по вода" на новата радиостанция. Броени дни по-късно посланието откри учителят по труд, техника и изобразително изкуство Людмил Антов, който получи като награда радиоприемник. В началото седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин реализира 24-часова програма и е сред най-слушаните радиа в цялата страна. 

14 години по-късно, на 1 март 2023 година, за трудностите, успехите и постигнатите резултати в "Посоките на делника" разговаряхме с директора на Радио ВИДИН инж. Огнян Първулов.


"Идеята за създаването на Радио ВИДИН е много стара. Тя е още от 80-те години на миналия век, като е бил изграден и студийният комплекс, в който се помещаваме днес. Поради някакви причини, които са неясни за мен, тази идея е била спряна и през 2008-2009 година проектът отново е "съживен", благодарение на проф. Веселин Димитров, който е един от радетелите още при първия проект и Валерий Тодоров, тогавашния генерален директор на БНР. Не малка роля изигра и тогавашният областен управител на Видинска област Кръстьо Спасов. Той много помогна и много искаше да има такава радиостанция. Тогава Валерий Тодоров се обърна към мен, понеже знаеше, че съм с видински корени и ми предложи да оглавя Радио ВИДИН, за да може да се реализира този проект... В началото тръгнахме с шестчасова програма, но екипът ни е много хубав и тръгнахме много добре още в началото. Постигнахме много добри успехи, имаше и много трудности, разбира се. Не е лесно, при положение, че се работи с много хора. Радиото е колективен спорт. Тук зависиш от човека пред микрофона, човека на пулта, репортера, който е на място. Едно нещо, ако не работи както трябва, не се получава добър продукт. Трябва да сме много точни и да работим много добре в екип... Едно от първите предизвикателства пред нас, много преди пандемията, беше разширяването на програмата, което изисква ресурс и много организация. По-късно дойде и пандемията, екипът беше с COVID-19, а как се работи в режим 24/7 с 1/3 от хората само ние си знаем. В крайна сметка се справихме и с това предизвикателство. Имаше един период от около три, четири седмици, но се справихме с всичко... Мечтата ми, която все още не е осъществена, но не спирам да работя за нея, е да направим звукозаписно студио. В цяла Северозападна България няма нито едно звукозаписно студио, където да можем да запишем всичките тези автентични не само народни, но и други групи"- каза директорът на радио Видин инж. Огнян Първулов.


Понеже логото на Радио ВИДИН е "Близо до хората", потърсихме и тяхното мнение. Попитахме ги как оценяват качеството на продукцията ни и какво биха ни пожелали за празника:


"Още 100 години да продължава да съществува. Всичко ми харесва, нямам критики към Радио ВИДИН. Пожелавам на всички слушатели и на вас преди всичко здраве и нека всички мечти да се сбъднат... Да сте живи и здрави, Радио ВИДИН. Всичко ми харесва, пожелавам повече слушатели и забавни програми. Има баланс в момента за всяка възраст, всеки вкус и да почерпите, то няма да ви се размине... Слушам радиото и е нормално за ситуацията тук. Да е жив и здрав директорът и да уважава колектива ви... Слушам радиото ви и разбира се, че съм доволна. Пожелавам ви много вдъхновение и да търсите винаги истината. Да ви е много цветно“- пожелаха видинчани.


Получихме поздравителни адреси от кмета на община Монтана Златко ЖивковРадио Шумен, Радио Бургас, Валери Тодоров, генерален директор на БНР 2007 – 2013 г., Филип Попов, член на Националния съвет на Коалиция "БСП за България", Найден Йонов , председател на Общинската организация на БСП-Видин и член на Националния съвет на Коалиция "БСП за България"; Народно читалище "Развитие -1926" с. Антимово .


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнян Първулов: Хората ни вярват, затова полагаме неимоверни усилия, за да не изгубим тяхното доверие

На 1 март 2022 година Радио Видин празнува 13 години в ефира на Българския Северозапад . Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин реализира 24-часова самостоятелна програма и е сред най-слушаните радиостанции в страната. " Да бъдеш лидер е..

публикувано на 01.03.22 в 10:23

Радио ВИДИН навърши 13 години

Радио Видин днес празнува 13-тия си рожден ден в ефира на българскиия Северозапад. Стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. 7 месеца по-късно програмата е увеличена на 12 часа, днес вече е 24-ри часова, но мисията ни остава непроменена: „Близо до хората“.   Нека погледнем какво стои зад числото 13. Според нумерологията..

публикувано на 01.03.22 в 10:17

Огнян Първулов: Останахме близо до хората, въпреки че годината беше дигитална

На 1 март 2021 година Радио Видин празнува 12 години в ефира на Българския Северозапад. Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин прави 24-часова самостоятелна програма и е една от най-слушаните радиостанции в страната. Това е един празник не..

публикувано на 01.03.21 в 17:34

Радио ВИДИН празнува със своите слушатели

На 1 март Радио ВИДИН празнува рожден ден. 12 години се радваме на вашата подкрепа, уважаеми слушатели, и верни на обещанието, което дадохме още в началото, оставаме близо до вас. Споделихме и днешния празник и търсим вашата оценка за нашия труд.  По пътя за Кула, на едно кръстовище след село Новоселци е вила "Пчела". Там живее Григорчо Любенов,..

публикувано на 01.03.21 в 15:19

Радио Видин отвътре

Точно в 12 часа преди 12 години беше прерязана лентата на технологичния и студиен комплекс на Радио ВИДИН. За тези 12 години, с едмата регионална радиостанция на Българското национално радио, която стартира с 6-часова самостоятелна програма, вече има своя 24- часова програма.  По официалната статистика медията е една от най-слушаните..

публикувано на 01.03.21 в 10:45

Слушатели, приятели и колеги поздравиха Радио Видин

11 години в ефира на Българския Северозапад отбеляза Радио Видин. Въпреки отложения концерт на "Виво Монтана", с който на централния площад във Видин трябваше да празнуваме с нашите слушатели, десетки приятели на медията дойдоха в Радиото, за да поздравят водещите на любимите си предавания . Генералният директор на БНР Андон Балтаков..

публикувано на 02.03.20 в 08:25

Радио Видин - 11 години в ефира на Северозапада

На 1 март 2020 година Радио Видин празнува 11 години в ефира на Българския Северозапад. Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин прави 24-часова самостоятелна програма и е една от най-слушаните радиостанции в страната. Всяка година е все..

публикувано на 01.03.20 в 07:31