Математическата гимназия във Видин изпрати своите дванадесетокласници

Видин изпрати своите абитуриенти. По изключение заради лошото време изпращането се състоя в Спортна зала "Фестивална", вместо в дворовете на училищата, които завършват зрелостниците.  Завършващите ППМГ "Екзарх Антим I"  бяха развълнувани и..

публикувано на 16.05.23 в 12:30

Как да предпазим зъбите от кариеси

Зъбната плака и недобрата устна хигиена водят до образуването на кариеси. Няма доказателства, че кариесите са заразни и могат да се предадат от човек на човек, обясни в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева:..

публикувано на 15.05.23 в 17:35

Отбелязваме Международния ден на семейството

На 15-ти май отбелязваме Международния ден на семейството. Празникът официално се чества от 1994 г. и на днешния ден всеки посвоему демонстрира признателност и обич към своите близки. Представата за семейство за всеки е различна. В последните години много..

публикувано на 15.05.23 в 14:04

47 събития за дните на Ботев във Враца

Концерти, литературни четения и възпоменателни тържества са включени в програмата на "Ботеви дни" във Враца.  От 26 май до 2 юни 2023 година в града под Околчица ще се проведат традиционните дни, посветени на  подвига на Христо Ботев и неговата..

публикувано на 15.05.23 в 12:59

„Музикална зона“ с Желко Йоксимович

  Харизматичен, чаровен и много талантлив- това е Желко Йоксимович, когото наричат „майсторът на балканските балади“. Днес ще слушаме този талантлив изпълнител  с невероятна усмивка. Певец и композитор, чиято музика преминава границите на Сърбия и..

публикувано на 15.05.23 в 09:00

Да задържиш Христа при себе си

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз..

публикувано на 14.05.23 в 08:00

Игри, фолклор, поезия и театър за Нощ на музеите във Враца

С богата на събития програма  Регионалният исторически музей- Враца ще отбележи  Европейската нощ на музеите и 70 години от създаването на музея. Акцентираме върху разнообразието, каза  Мая Антова уредник в музея: "Акцентираме върху..

публикувано на 12.05.23 в 17:08

Едва 20% от домакинствата в страната са с централно отопление

Над 90% от българите живеят в собствени жилища, повечето- двустайни и тристайни, построени преди 1990 година. Това показват данни на Националния статистически институт. Съществена е разликата в битовите условия на домовете в градовете и..

публикувано на 12.05.23 в 15:11

Вратцата- портата на Враца

Една уникална скала съществува край Враца, някога тя е била вход и изход към града. Това е проходът Вратцата. Носи името си още от съществуването на града през Античността.  "Това е бил един естествен изход и вход на града, към който всички са..

публикувано на 11.05.23 в 17:09
Снимка: Георги Стоянов

Египетският лешояд във фокуса на Световния ден на прелетните птици

13 май е Световен ден на прелетните птици. От 2018 година денят се отбелязва два пъти годишно- през втората събота на м. май и на м. октомври, съгласно решения на страните, подписали различни международни конвенции. Българското дружество за защита..

публикувано на 11.05.23 в 17:03