Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС обяви за недопустимо искането на президента за решението на парламента за Делян Пеевски

| обновено на 14.01.14 в 18:22
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за недопустимо искането на президента Росен Плевнелиев решението на парламента от 19-и юни, с което беше отменен изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС, да бъде обявено за противоконституционно.

Решението е взето с гласовете на осем от съдиите. На особено мнение са били съдия - докладчикът Анастас Анастасов, бивш депутат от ГЕРБ, и още двама от колегите му.

Според малцинството искането на президента е допустимо, а решението на парламента е противоконституционно, защото няма посочено, а и съществуващо, законово основание Народното събрание да отмени по своя инициатива собственото си решение за избор на мандатна длъжност, когато избраният е встъпил в нея.

Според мнозинството обаче искането на държавния глава е недопустимо.

Решението и особените мнения трябва да бъдат качени на сайта на Конституционния съд, но той не работи. 

По неофициална информация обратът е настъпил след тълкувателното решение  по казуса "Пеевски" от края на миналата година. Според него изборът за шеф на ДАНС не прекратява автоматично депутатските правомощюия на избрания.

Преди това мнозинството в Конституционния съд не видя несъвместимост в няколкодневното състояние на Делян Певски като избран и положил клетва агент номер едно и депутат от ДПС, въпреки че в това време той даде интервю от кабинета на директора на ДАНС и проведе работна среща с главния покурор.

Конституционалистът Георги Близнашки коментира, че покрай сагата "Делян Пеевски" Конституционният съд е нагазил в блатото до шия:

Това е поредната проява на правен нихилизъм, който господства в средите на управляащаята възхушка. Може само да се съжлава, че Конституционният съд беше въвлечен в цялата тази история и по същество дискредитиран, в крайна сметка, в това огромно желание да реши въпроса в полза на Делян Пеевски.

Днешното решение на Конституционния съд премахва всякакви пречки пред по-нататъшното участие на Пеевски в рабората на 42-то Народно събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32