"Съботна трапеза"

СнимкаВсяка събота от 12.30 до 15.00 часа

„Съботна трапеза” е музикално предаване с развлекатално-информационно-публицистичен характер с богата история, съградена от няколко поколения „домакини и гости”. Поставяйки началото от зрънце родолюбие и вярност към традицията, вече двадесет години предаването не спира да моделира автори и слушатели. Моменти, в които усещаме сладката сила на фолклорното изкуството. И тогава съзнаваме, че нещо се променя - времето хората, идеите, ситуациите. А с тях и музиката. 150 минути, в което поглеждаме „назад към бъдещето”. Признали че, обичаме звука свързан с традиционната ни култура, не спираме да следим как се трансформира. Кой и как обгрижва днес традицията и дали открива нови хоризонти. Не пропускаме да бъдем „тук и сега”, но и бързаме да очертаем контурите на бъдещето. Гостуват изпълнители, слушаме музика, коментираме, понякога сравняваме, търсим вещината на специалисти и разглеждаме в детайли музиката, за която вярваме, че търпи своето развитие. 

СнимкаАвтор и водещ: Кристиян Неделчев


Недко Царев

Гайдарджията и преподавател Недко Царев с нови солови записи

Гайдарджията Недко Царев е жeлан музикант, в който и да е творчески формат. Първо и основно, защото е абсолютно завършен брилянтен инструменталист. Въпреки че в хода на разговора той ще ми напомни, че в музиката и преподаването „таван няма“...

обновено на 30.11.20 в 21:49
Иван Иванов

Нов хореограф начело на ПФА „Добруджа“

Тази седмица главният художествен ръководител на Професиналния фолклорен ансамбъл „Добруджа“ Стоян Господинов представи новия хореграф в екипа си. Това е Иван Иванов , който от 1998 г. е част от танцовия колектив на ансамбъла, от няколко..

публикувано на 01.02.20 в 17:51
Георги Добрев

Георги Добрев: Щом чуя стар запис, ми идва да взема кавала и да засвиря!

Гост в предаването "Съботна трапеза" на 25 януари беше младият кавалджия Георги Добрев . Повод за разговор бяха най-новите му записи с Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов . През..

публикувано на 25.01.20 в 17:47
Лина Мачева

Да изпееш Кайчо Каменов като Лина Мачева

Скоро не бях слушал толкова осъзнато присъствие в песните на Кайчо Каменов. Мнозина се опитват, по-скоро опипвайки в тъмното, прелъстени от Кайчовото пеене и мелодичния репертоар, но това не е достатъчно. Първо, защото яркият северняшки изпълнител..

обновено на 25.11.19 в 15:52

Да (из)пееш Матьо Добрев

Народната певица Ваня Вълкова създаде песен в памет на кавалджията Матьо Добрев , който неочаквано ни напусна през месец април тази година. "Седнала е бяла Тудорка" е по нейна музика и текст, аранжиментът е на Пейо Пеев , а в записа участва и..

публикувано на 02.11.19 в 16:05
Надя Петрова

Тракийската певица Надя Петрова - от сватбарската сцена до Първо студио на БНР

Народната певица Надя Петрова записа три тракийски песни с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Песните "Провикнала се Ирина", "Стоил Русанки продума" и "Дарина мома хубава" са аранжирани от Ангел Димитиров и за първи път ще..

обновено на 07.10.19 в 15:29

Двоен фолклорен компактдиск за 85-ия рожден ден на Радио Варна!

Песните и инструменталните пиеси са част от златната история на Радио Варна, писана от стотици народни изпълнители от цяла България. Музикалните ръководители почти от самото начало са надскочили локалните зависимости и с далновидност са канели редица..

обновено на 01.10.19 в 17:05
Мария Бинева

Тракийската певица Мария Бинева: Връщам се на сцената с нови записи!

Тези две песни са поздрав за моя баща. Исках да го зарадвам, да чуе отново гласа ми, връщайки се на сцената, както се казва, защото малко се бях отделила. Връщам се на сцената!, разказа тракийската певица Мария Бинева в ефира на Радио..

обновено на 15.08.19 в 09:00

Радио Варна подготвя двоен албум за 85-ия си рожден ден!

През 2019-та Радио Варна предлага на слушателите всеки месец специални празнични събития - концерти, изложби, изнесени студиа. Програмата по повод 85-ата ни годишнина става все по-интересна. Особен акцент в честванията е издаването на двоен компактдиск с..

обновено на 13.08.19 в 11:40
Николай Докторов

Кавалджията и педагог Николай Докторов - за красотата, когато човек свири и слуша

На 2 юли музикантът навърши 60 години, а събитието ще бъде отпразнувано с концерта "Приятелите на Николай Докторов" на 5 юли в зала Аула на ИУ - Варна от 18.30.  Николай Докторов е от хората, които със сигурност носят много цвят в живота ни. А..

обновено на 04.07.19 в 11:55