В МГ Варна рестартират работата на STEM центъра си

Близо година след като в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна заработи STEM центъра за креативни индустрии, работата на учениците в него не спира. Изграждането на центъра струваше около 300 хил. лв. национално финансиране и други 40 хил...

публикувано на 20.02.23 в 12:00

Нова социална мрежа обединява любителите на спорта

Нова онлайн платформа обединява професионални спортисти, професионални треньори и инструктори и любители. Това е един вид социална мрежа, която свързва всички, които имат отношение към активния и здравословен начин на живот. С времето в нея ще бъдат..

публикувано на 13.02.23 в 13:24

Фондът на фондовете в търсене на млади предприемачи из страната

Фондът на фондовете започва набирането на кандидатури на младежи по проект за насърчаване на младежкото предприемачество. Ще бъдат обхванати младежи от 10 града. Началото е в Пловдив, а във Варна семинарът ще бъде в края на юни , каза за Радио..

публикувано на 13.02.23 в 08:09

Проучват пациентското възприятие от използването на изкуствен интелект

Първото по рода си проучване относно възприятията на пациентите за вземането на решения с изкуствен интелект в здравеопазването е в ход във Варна. Идеята е на Теодор Димитров, студент във Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна и с..

публикувано на 08.02.23 в 15:52

Ученици от Варна правят 3D комплект за симулация на МПС

Комплект за симулация за управление на МПС разработват ученици от МГ Варна "Д-р Петър Берон". Все още са на етап прототип. Мартин Златев и Александър Петров са в 9-ти клас и прекарват голяма част от времето си в 3D лабораторията към STEM центъра..

обновено на 08.02.23 в 12:06

Започва втори сезон на PARA Robotics Incubator за най-добрите идеи в роботиката у нас

Започва отсяването за втория сезон на PARA Robotics Incubator , насочен към младежи с проекти в сферите на роботика и автоматизация, дронове, IоТ (интернет на нещата), машинно зрение и AI (изкуствен интелект), съобщи за Радио Варна Кристиян Михайлов -..

публикувано на 23.01.23 в 12:00

Неразбирането на киберсигурността ли е спирачка пред дигитализацията

Киберсигурността е в основата на доверието към технологиите, а те от своя страна са в основата на дигитализацията. Неразбирането на значението на киберсигурността означава, че ние всъщност имаме спирачка пред дигитализацията, т.е. да работим по-ефективно,..

публикувано на 18.01.23 в 13:45

Липсата на добро планиране се крие зад ниската производителност у нас

Липсата на добро планиране и спазването на графици в работата е основната причина за ниската производителност в българската икономика. Показател, по който страната ни обикновено води в негативната тенденция в рамките на ЕС. Това обяснява Владислав..

публикувано на 05.12.22 в 11:31

Персонализираната медицина или за новия път на биотехнологиите

Персоналната медицина все повече се налага и у нас, след като в последните 15-тина години това се случи в Съединените щати и Западна Европа.  Историята на една българска компания започва след лична история. "А ко планираш кариерата си, семейството,..

обновено на 14.11.22 в 08:40

Вече има примери за декарбонизация на морския транспорт

Декарбонизацията и преодоляването на недостиг на екипажи от Украйна и Русия са големите предизвикателства пред морския транспорт след началото на войната в Украйна. Това коментира за Радио Варна кап. Димитър Димитров от Европейската конфедерация на..

публикувано на 02.11.22 в 11:58