"На село"

Всяка събота от 9 до 10 часа на честотите на Радио Варна и онлайн може да слушате предаването "На село". Един час, в които Ви срещаме с хората, които са избрали тишината, спокойствието и красивата природа на българското село.

Много са символите на българското село днес. За едни това може да е старата чешма, обрасла с всякакви храсталаци, но продължаваща да утолява жаждата, защото в нейните темели е "вградена" сянката на най-красивата българка. Или изгорялото щъркелово гнездо, което възрастните птици съградили отново и жителите на селото очакват и тази пролет да се напълни с живот. Или вековното дърво, което на много места е на почит. Или станът на нашите баби, който са съхранили в етнографските сбирки...

На село в Казашко

На село днес сме в Казашко. При най-малката етническа общност в България. Селото е създадено през 1905 година, в момента е с население от 400 души. Възрастната част на населението са казаци старообрядци, които са били наричани също..

публикувано на 11.03.23 в 05:05

Старите, но златни рецепти от село Дюлино (ВИДЕО)

Чували ли сте за бурания, дренчен булгур, ишмерия каша или мамалай? А знаете ли какво представлява парената баница? Опитвали ли сте пържена туршия или булгуреник? Всички те са част от старите, но златни традиционни български рецепти от селата в региона..

публикувано на 04.03.23 в 09:25

"На село" в Кривини на Петльовден

След тригодишна пауза заради Ковид пандемията в село Кривини, община Долни чифлик, отбелязаха празника Сретение Господне, по известен като Петльовден - ден на мъжката рожба. Въпреки делничния ден жени от всички възрасти се хванаха на хорото, което..

публикувано на 04.02.23 в 07:00

Бабинден в Здравец

Бабинден е един от празниците, който се явява своеобразен завършек на празниците, свързани с Рождество Христово, въпреки това обредността е езическа. В миналото бабите, като опитни жени, изпълнявали ролята на акушерки, помагайки на младите..

публикувано на 21.01.23 в 07:00
От ляво на дясно: Преслав Петров-общински съветник, Кръстьо Тоткин (на трибуната)-земеделец, Георги Тронков-кмет на Вълчи дол

Върнаха за преразглеждане искането за ПУП за ВЕИ парк в землището на Вълчи дол

НА СЕЛО в Община Вълчи дол - ще има ли ВЕИ парк?- продължение Управителят на Варненска област е върнал решението  на ОС-Вълчи дол, от 15.12 м.г., с което не беше допуснато издаване на Подробен устройствен план (ПУП) за строителство на проекта за..

обновено на 14.01.23 в 11:09

НА СЕЛО в Боряна

Тази събота се отправяме към с. Боряна, само на 5 км от град Дългопол.  Селото е с 320 жители българи и от 2006 година в него живеят четири семейства англичани, като едната от къщите е къща за гости.  В селото има читалище "Св. Св. Кирил и..

публикувано на 07.01.23 в 09:00
Изглед от Вълчи дол към турбините в съседното селище - Суворово

НА СЕЛО в Община Вълчи дол - ще има ли ВЕИ парк?

Предаването НА СЕЛО тази седмица е посветено на Община Вълчи дол и протестите на местни хора срещу изграждането на ветрогенераторен парк там. Екипа на предаването Мариела Димитрова, Недялко Добрев и Даниел Симеонов. След протест на арендатори,..

публикувано на 16.12.22 в 17:55

"Пътешествието 2 - с Марто и Сарандев не само на море" - част три

Днес ще Ви върнем към началото на лятото, когато по една или друга причина с колегата Румен Сарандев обиколихме за седмицата житницата на България, една от най-плодородните части на страната, с две думи – Южна Добруджа. Е, обиколихме е силно..

публикувано на 11.12.22 в 12:52

На село в Стефан Караджа

Тази събота в предаването На село ви отвеждаме в Стефан Караджа. Голямо село,част от Община Вълчи дол, което за съжаление се смалява чрез обезлюдяване. Поради липсата на работа, хората масово търсят препитание в големия град или в..

публикувано на 26.11.22 в 06:10
с.Горен чифлик

На село в Горен чифлик

Отново сме на път, за видим и да разкажем как живеят хората в малките населени места, онези китни български села, благодарение на които днес са пълни големите и шумни градове. Да постоим за малко на мегдана, да чуем тишината на селото   и да усетим..

публикувано на 19.11.22 в 09:05