Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България през 1933, а сега . . .

През 1933 г. във вестник „Щурец“ излиза статията „Пътеводител за България – пътища и безпътие“. За неин автор е сочен големият наш сатирик и карикатурист Райко Алексиев с псевдоним Фра Дяволо (убит от болшевиките след преврата през 1944 г.). Когато човек чете текста, изпълнен с насмешка и ирония, остав с усещането, че сякаш е описана днешната действителност в Родината ни. Ето и цялата статия:

„За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано – България е странна свобода. По устройство е държава, в която всеки се устройва, както намери. Намира се на кръстопътя на дребните амбиции.
Населението ѝ се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите – на сегашните.

Страната е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона мнения, като всяко отделно мнение подлежи на разцепление.

Разположена е между границите си, а разположените в нея не знаят никакви граници.

Снабдена е с железници, чрез които най-лесно се стига до катастрофа.

Има добри и уредени прави пътища, обаче поданиците ѝ предпочитат да вървят по кривите, защото са по-утъпкани.

Държавата си служи с телефони, а държавниците – с телефончета.

Столицата ѝ има обществени сгради и улици, като улиците са пълни с уличници, а обществените сгради с общественици. Случва се обаче и обратното – уличниците се настаняват в обществените сгради, а обществениците се пращат на улицата.

Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй.

Държавата се управлява от хора, според случая. Случаите пък се управляват от случайни хора.

България търгува с всички. Но случва се и обратното – всички да търгуват с България.

Националният девиз на държавата е „Съединението прави силата“, поставен върху разединеното Народно събрание, на което му е нужно да намери една сила, която да му направи съединението.

Държавният девиз на нацията пък е „Боже пази България“ . В случая Бог е натоварен да пази България, вероятно, защото другите са заети да си пазят частните интереси.“

lifebg.net

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем са кандидатите, подали документи в процедурата за избор за генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. Съветът за електронни медии ще оповести..

публикувано на 20.09.24 в 17:43

Председателят на ОбС-Варна с позиция за публикуван списък с имена на общински съветници

Председателят на Общинския съвет във Варна Христо Димитров излезе с позиция по повод публикуван от кмета на Варна Благомир Коцев списък с имена на общински съветници, които не са приели предложението на общинската администрация за "ремонтните линейки".  Работни групи ще извършват леки ремонти във Варна? Димитров определя списъка като "черен". "..

публикувано на 20.09.24 в 17:17

Щабът на ВМС светва в зелено в подкрепа на хората с митохондриални заболявания

На 21 септември (събота) щабът на Военноморските сили на Република България във Варна ще бъде осветен в зелено в знак на съпричастност към хората, страдащи от митохондриални заболявания и техните семейства. За пореден път Община Варна се присъединява към международната кампания "Light Up for Mito", този път, за да отбележи Световната седмица на..

публикувано на 20.09.24 в 16:50

Затварят за профилактика басейн "Алекси Алексиев"

От днес до 7:00 часа на 24 септември (вторник) за посетители ще бъде затворен басейнът "Алекси Алексиев" в плувен комплекс „Приморски“, съобщават от Общинското предприятие "Спорт-Варна".  Затварянето се налага заради необходимостта от периодична профилактика за хигиената на спортните обекти и екипировка, допълват още от предприятието.

публикувано на 20.09.24 в 16:43

И в събота ремонтни дейности в Пчелина, между 9 и 17 часа затварят част от ул. "Прилеп"

И в утрешния почивен ден продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ в участъка от разклона за местност Пчелина до разклона на с. Каменар, съобщиха от общинския пресцентър. Въведена е временна организация на движение с поставяне на контролно-пропускателни пунктове от двете страни на участъка.  Между 9 и 17 часа движението на..

публикувано на 20.09.24 в 16:18

ГДБОП разби престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция за Южна Европа

Осем души са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС срещу мрежа за трафик на мигранти. Престъпната група е превозвала бежанци от Турция през Сърбия към Западна и Южна Европа, съобщава БНР.  Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ДАНС, подкрепени от Европол. Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 16:05

"Възраждане" и ИТН ще се подкрепят взаимно на изборите за районни кметове във Варна

Кандидатът на "Възраждане" за кмет на район "Одесос" на предстоящите частични местни избори във Варна е Борислав Барийски . Това съобщиха на брифинг от ръководството на партията в града.  Три партии и една коалиция се регистрираха за изборите за районни кметове във Варна Постигнато е споразумение Барийски да бъде подкрепен от „Има такъв..

публикувано на 20.09.24 в 15:14