Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полазници на Игнажден са Ваня Вълкова и Петър Ралчев (20.12.2014)

Другите названия на Игнажден са Игнат или Млада година. На този ден се почита антиохийският епископ Игнат Богоносец, осъден на смърт заради християнската си вяра. От Игнажден до Бъдни вечер продължават родилните мъки на Богородица. От Игнажден започват и коледните и новогодишните празници. Според народното поверие на този ден е началото на новата година, затова в някои области на България го наричат и Нов ден. Много е важно какъв човек пръв ще влезе в къщата, добър или лош. От това зависи каква ще цялата година. Човекът, който пръв влиза в къщата наричали "полазник". Е, ние, домакините на "Съботна трапеза" днес посрещаме добри гости. Наши полазници са народната певица Ваня Вълкова и акордеонистът Петър Ралчев .

СнимкаВдъхновението Петър Ралчев
Той промени представите за българската народна музика изпълнявана на акордеон. Излезе от клишето и тръгна да търси. И тъй като е голям артист, чийто възприятия са отворени към изкуството изобщо (!), той го създаде. Стилът Петър Ралчев. И няма да звучи пресилено ако кажа, че това е едно от най-важните открития във фолклорната ни музика през последните десетилетия.
Петър Ралчев е вдъхновител за стотици музиканти. Високо ценен и зад граница. Впрочем там е много по-търсен и желан музикален събеседник. Последните години концертира предимно по световните сцени.

Снимка




Ваня Вълкова - талант, амбиция и последователност

Тя е сред предпочитаните нови гласове в народната музика. Казвам "нови" и имам пред вид поколението, което в този момент е в разцвета на силите си. Те се опитват да надградят онаследеното и мнозина от тях работят упорито за личен отпечатък в съвременното творчество на фолклорна основа. Ваня е от тези, които искат да вървят напред и да търсят себе си чрез музиката. Последователна е и в годините оформи своите търсения, главно в музиката от Тракия. Подобно на майстор ювелир тя работеше и ГЛАСЪТ придобиваше нови краски. И в тази непрестанна работа, важно е да отбележим, че паднаха "прилепени" (от слушане може би) стилове,. Така изпълненията заявиха марката Ваня Вълкова.
Навръх Игнажден я "спипахме" с нова песен. Подшушна ни Пейо Пеев, с когото тя работи последните години. Песента "Похвалила се момина майка" не беше планувана за излъчване в тази година. Но ... Радио Варна си е извоювана територия за премиери, нали така?






Открийте ни и във фейсбук страницата "Срещи в 7/8" , a може да ни пишете и на email: radiovarna78@abv.bg



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#779 ТОП 20 (04.10-11.10.2024)

публикувано на 04.10.24 в 18:58
автор: Велислава Гечева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 4 октомври със Светлана Вълкова

14 – 15 часа Арх. Станчо Веков с „Юбилейна изложба х 3“  „Рицарят на стоманените дами“ - Живко Седларски, представя скулптура във ФКЦ Паметен знак на актьора Кирил Господинов – Баш Майстора - поставиха в градинката зад Варненския театър 15 – 16 часа Три изложба във Варна: „Приказки за ангели и риби“ на..

публикувано на 04.10.24 в 11:48

НОВИЯТ ДЕН на 4 октомври с Иван Барбов

„Усмивката е щастие, което ще откриете точно под носа си“, гласи послание на мъдрите хора. Усмивки и добро настроение ще намерите и на честотите на Радио Варна ако се настаните удобно на тях във времето от 6.00 до 10.30 часа. С усмивка и кафе ви очакват Иван Барбов, звукорежисьорът Иван Тасев и Доротея Николова, която ще ви държи в..

публикувано на 04.10.24 в 07:50

НА СВЕТЛО в четвъртък, 3 октомври

По казуса с основно училище „Константин Арабаджиев“ във Варна - мнението на протестиращите и на РУО - Варна; Средновековен фестивал под надслов „Рицарите в музея"; Рубрика "Свидетелства от Варна" с Любомир Кутин; Кога и дали ще старира мащабният ВиК ремонт на вход/изхода на Варна?; Рубрика "Спорт" с Румен Генов - интервю с..

публикувано на 03.10.24 в 11:49

НОВИЯТ ДЕН на 3 октомври с Мариела Димитрова

Защо ще протестират тази сутрин в 8.30 часа родители на деца от варненското ОУ "Константин Арабаджиев". Репортаж в 8.10 часа. Преди няколко дни гръмна новината за българските туристи, останали блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Полетът им за България на няколко пъти е бил отлаган, заради техническа неизправност..

публикувано на 03.10.24 в 06:16

НА СВЕТЛО на 2 октомври с Валерия Василева

Дело срещу Община Варна за отказан достъп до информация заведе управителят на варненска електронна медия Георги Костов. Туризмът и международната геополитическа обстановка - интервю с Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас и туроператор на немския пазар. В рубриката „Свидетелства от Варна“ на Любомир Кутин..

публикувано на 02.10.24 в 13:45

Радио Варна на 90 - епизод 8

В осмия епизод, излъчен на 28 септември 2024 г., отново говорихме за предаванията през 50-те години на миналия век – време на пропаганда. В предходното, седмо издание, Ви разказахме за част от предаванията на Радио Варна от петото десетилетие - някои от тях на морска тематика: „На морската ни граница“, „За работниците от пристанищата на Сталин и..

публикувано на 02.10.24 в 11:47