Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел отхвърли обвиненията на Москва, че нарушава дипломатическите етични норми

Европейска външнополитическа служба отхвърли обвиненията на Русия, че нарушава дипломатическите етични норми с огласяването на руския "черен списък" с лица със забрана за пътуване. Руският външен министър Сергей Лавров заяви в Рим, че от Брюксел е изтекла информацията в медиите с имената на санкционираните европейци, против волята на Москва.

Руските власти обясняваха недопускането на редица европейски политици през последните месеци с конфиденциален забранителен списък, в който те са включени. След всеки един от отказите, ние и страните-членки настоявахме за прозрачност на мотивите в тази процедура. Списъкът с 89 имена вече ни е предаден. Все още нямаме информация за правите основания за това решение. Но отново ясно заявяваме, че тази мярка е напълно произволна и неоправдана, заяви в отговор говорителят на Европейската служба за външна дейност Мая Кочиянчич.

Припомняме, че сред хората с отказан достъп до руската територия е и бившият български посланик в Москва Илиян Василев. Руското външно министерство обяви, че списъкът е реципрочна мярка на персоналните санкции на ЕС срещу руски официални лица, въведени след анексирането на Крим.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Паоло Джентилони и Сергей Лавров в Москва

Русия иска ясна формулировка на резолюцията на ООН за военноморската мисия на ЕС

Русия обяви, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за използване на сила срещу либийските трафиканти на хора в Средиземно море трябва да дефинира точно правомощията на военноморската мисия на ЕС. Само при ясна формулировка на тези правомощия Москва..

публикувано на 01.06.15 в 16:53

Русия е разочарована от реакцията на Европа за "черния списък"

Русия е разочарована от реакцията на Европа на обявения "черен списък" , който забранява на европейски официални лица да влизат на руска територия в отговор на санкциите на ЕС срещу руски политици. Това заяви руският заместник външен министър..

публикувано на 01.06.15 в 14:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32