Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел започва двудневна среща между ЕС и страните от Латинска Америка и Карибския басейн

Снимка: БГНЕС

Над 60 държавни и правителствени ръководители се събират в Брюксел за двудневна среща на високо равнище между ЕС и страните от Латинска Америка и Карибския басейн. България ще бъде представена на форума от президента Росен Плевнелиев

Тук идват лидерите на почти половината от страните-членки на Г-20 и една трета от състава на Обединените нации. Икономическите връзки с богатия на природни ресурси регион подчерта и представителят на ЕС за външната политика Федерика Могерини: Имаме повече инвестиции там, отколкото в Русия, Китай и Индия, взети заедно.

Водещ глобален въпрос на форума ще бъде намаляването на вредните емисии в атмосферата, от най-индустриализираните икономики на планетата, сред които Бразилия, Мексико и Аржентина. ЕС обеща 40% намаляване на емисиите до 2030 г., в опит да ангажира останалите големи играчи преди Климатичната конференция на ООН в Париж през декември: Юридически обвързващо споразумение в Париж е жизнено важно за всички нас. Решаващ ще бъде приносът не само на Г-7, но и на Г-20, припомни Могерини.

Очаква се в рамките на форума българският държавен глава Росен Плевнелиев да проведе двустранна среща с президента на Бразилия Дилма Русеф.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32