Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На светло" на 28 октомври 2015г. с Димитрина Дончева

Снимка: Радио Варна

В България има над 18 000 незрящи, а само едно училище, което обучава в тяхна помощ кучета водачи. Това е училището на Фондация „Четири лапи”, която се намира в София. В него годишно се дипломират около 7 – 8 кучета водачи. Половината от финансирането за това е от дарения. С едно от тези кучета водачи , преди малко повече от месец,  от  столицата във Варна се прибра Добринка Бодичева / на снимката/, която работи от 15 години като възпитател в  училището за деца с нарушено зрение в кв. Аспарухово. Самата тя е с нарушено зрение. Кучето се казва Лава и е на две години. Как се променя живота на незрящия човек, когато има куче водач до себе си? Разговор в 14.15 часа.





Добричката организация на Българския младежки Червен кръст инициира обществена кампания за набиране на хранителни продукти. Инициативата е под наслов „Да помогнем заедно на хората от третата възраст”. Благотворителната проява ще се проведе в училищата в града за поредна година. Какви продукти се събират и кога ще достигнат до самотните възрастни хора – интервю с директора на Областния съвет на БЧК-Добрич Артюн Еринозов. 14.40 часа.

Заключителна пресконференция по проекта „Да не изоставяме нито едно дете - „У дома, а не в дом” по ОП „Развитие на човешките ресурси” се проведе днес. Това е и краят на проекта станал повече известен като строежа на 7-те къщички, в които бяха настанени децата от старите социални домове. Какво повече казаха организаторите  от община Варна за финала на този проект ? 12.20 часа.

Управителен съвет на Варненската туристическа камара се проведе днес. Успешен или не – бе  изминалия туристически сезон и какви са оценките към днешна дата? 15.40 часа.

Изложба „Из варненския училищен живот” ще бъде открита в Музея на Възраждането във Варна на 29 октомври от 16.00 часа, по повод Деня на народните будители.  Експонатите, които са подредени, са ученически пособия от Възраждането до наши дни. Посетителите ще видят пособия за писане, бележници, книжки, програми, лексикони. Повече ще разкаже Марияна Николова, уредник в Музея на Възраждането. 16.15 часа




В 48 населени места от варненска област ще има балотаж на местните избори тази неделя. Предимно жителите на селата ще гласуват за кмет с надеждата животът им да стане по-добър, а политиците да се интересуват повече от българското село. Какво ще „изплетат” управляващите за хората от селата следващите четири години? Питаме  производителя на кошници Христо Димов от  аксаковското село Зорница.17.15 часа




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 24 септември с Иван Барбов

„Най-добрият начин да събудиш човек е с чаша кафе в леглото – лисваш и бягаш“, гласи съвет с неизвестен автор в социалните мрежи. Ако не ви се бяга толкова рано сутрин и предпочитате да си изпиете кафето вместо да го разливате – най-добрият начин за събуждане е сутрешната програма на Радио Варна.   Иван Барбов, Доротея Николова и..

публикувано на 24.09.24 в 05:59

На 23 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 23 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED). Представяне на новия албум на GRIMAZE "The Heart of a Collapsing Star" – разговор с Георги Иванов. Част 2 на интервюто с Васил Свиленов Георгиев a.k.a. Васко Кръпката (ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД). Стойчо Димитров (HMC "Metal Force") с информация..

публикувано на 23.09.24 в 14:25

"На светло" в понеделник, 23 септември

 "Зеленият морски двор на Варна" получи голямо признание на церемонията по връчване на наградите в Международния конкурс Triple E в Лисабон. Разговор с  д-р Явор Ченков от екипа; Рубрика "Свидетелства от Варна" с Любомир Кутин; Каква е обстановката около паметника на Цар Калоян във Варна и защо градинката е в плачевно състояние? -..

публикувано на 23.09.24 в 10:32

По първи петли с Ваня Славова на 23 септември

От 4 до 6 часа на вълните на БНР всеки понеделник от второ студио на Радио Варна На 23-ти септември, все още настроени празнично, независими и добре с вас отново сме аз Ваня Славова и звукорежисьорът Петър Венков, за да споделим заедно своята зависимост към радиото и предаването "По първи петли"! Както винаги темите ще бъдат..

публикувано на 22.09.24 в 10:40

"На село" при двама Полковници и една Победа

Две добрички села, които влизат в поредното издание на предаването "На село", носят имената  на полковници, сражавали се за свободата на България -   Полковник Свещарово и Полковник Минково. Ще отидем и в село Победа. Ще си говорим за проблемите на населените места и за зависимостите, които имат – от голяма община, която отпуска парите, от..

публикувано на 21.09.24 в 08:40
Chart

#777 ТОП 20 (20.09-27.09.2024)

публикувано на 20.09.24 в 19:16

В „Гравитация нула“ на 20 септември

„Гравитация нула“ на 20 септември 2024 година с Мартин Николов -   42 фестивал на българския игрален филм "Златна роза" – гост в студиото доцент Александър Донев, творчески директор на фестивала; -   Представяне на книгата „Между два кадъра“ – разговор с автора доцент Деян Статулов; -   Креативният продуцент Богдан Дарев..

публикувано на 20.09.24 в 13:09