Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На светло" на 7 март 2016г. с Димитрина Дончева

От къде започва историята на първото у нас пътуващо читалище „Бащино огнище” и кои са неговите създатели?

Читалището се намира в автобус, който може да достигне до всеки. Идеята е на 33-годишният Ивайло Шопски, който е родом от Русе, но живее в София.  Първата инициатива на пътуващото читалище е изложба посветена на Националния празник 3-ти март. Тя включва 12 манекена, облечени с униформи на  войниците, които сме имали през годините. Първи я видяха жителите на Видин, по покана на тамошния патриотичен клуб „Бдинци”.  Сега Ивайло Шопски работи по списък, който ще включва имената на хората, които ще станат  читалищни настоятели. В този списък ще има хора от цяла България. Какво е варненското участие в създаването на първото у нас пътуващо читалище  и  защо днес имаме нужда от него  – разказва неговият създател Ивайло Шопски.







Предпочитат ли родителите интернет съвети за отглеждането на децата си или се консултират с педиатри? – коментар на специалисти и родители в 12.40 часа

Обучение за младежи в специалностите  - дърводелци и строители и работа в немски фирми предлагат от Дирекция „Бюро по труда“в Бургас. Днес е последния ден за кандидатстване за дуално обучение в градовете Ваймар и Ерфурт, което е предвидено по два от проектите на програмата „Работата на моя живот”. Подробности в 14.15 часа

И още - Защо е важно учениците да започнат от рано да се информират за университетите у нас и в чужбина и къде могат да намерят най-достоверната информация? – разговор с родители и ученици.

За изборът да си офицер във ВМС - Райна Пенчева разказва своята история.15.40 часа

Фотоизложба „Духът на Югозапада” откриваме тази вечер в Арт-салона на Радио Варна.  В нея намират място  всички онези красиви места и неща, които отличават Югозападна България. Ще видите 42 от най-добрите фотографии, които участваха  във фотоконкурса, обявен от Радио Благоевград през месец ноември миналата година. Фотоизложбата "Духът на Югозапада" е посветена на 42-рия рожден ден на Радио Благоевград и 81-ия на Българското Национално Радио. 16.15 часа

Самостоятелна изложба живопис „Музикално “на художничката Мариана Маринова от Хасково се открива тази вечер във варненската Галерия 8. “Музикално” е изложба - концерт. Светлини, отражения и цветове, оркестрирани и дирижирани с вдъхновение от авторката Мариана Маринова. Една изложба за любителите на музиката и живописта. С авторката ви срещаме в 16.40 часа.

Дискусионен ден по случай Международния ден на жената – 8-ми март ще се проведе в ДКЦ „Чайка-Варна”, а темата -  "Менопаузата като прераждане”. Репортаж в 17.15 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#768 ТОП 20 (21.06-28.06.2024)

публикувано на 21.06.24 в 18:49
Картина на Шевкет Сюнмез

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 21 юни със Светлана Вълкова

„Пътят на бежанеца“ – фотоизложба по повод откриване на Общностен център за бежанци във Варна Утре се открива Международният  музикален фестивал „Варненско лято“ Изложба живопис на Елена Велкова и Веселин Начев в Art Meeting „Ефектът Люксембург“ – двама турски художници в Градската художествена галерия Ангел Ангелов с нова..

публикувано на 21.06.24 в 11:58
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в петък, 21 юни

Какво мислят продаващи и потребители от варененския пазар "Чаталджа" за идеята за модернизацията му?   Христо Димитров - председател на Общински съвет Варна обясни повече за тази идея пазар "Чаталджа" да стане модерен с място за местните производители; Варненски ученик събра 100 пълни точки и на двата държавни зрелостни изпита;..

публикувано на 21.06.24 в 06:04
Златни предмети от Варненския  некропол

НА СВЕТЛО на 20 юни с Мариела Димитрова

Варненският халколитен некропол все още крие тайни. Въпреки, че е категорично ясно, че тук, в нашия регион е люлката на цивилизацията, а археолозите са подготвени веднага да започнато работа, това не може да се случи. Причината е прозаична – липса на финансиране. Нито общинско, нито държавно. Каквито и да са обстоятелствата довели до това, фактите..

публикувано на 20.06.24 в 14:07

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 19 юни

Нова специалност се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна - "Морски бизнес и международна търговия". Разговор с проф.д-р Веселина Димитрова - ръководител катедра Международни икономически отношения; Нов начин за сметосъбиране предлагат граждани от Варна на Община Варна - реакции от тях и от страна на кмета Благомир..

публикувано на 19.06.24 в 05:57

НОВИЯТ ДЕН на 18 юни с Иван Барбов

Изгревите са толкова красиви, но са все в едно такова неудобно време, беше написал някой нейде из социалните мрежи. Иван Барбов, Кремена Иванова и звукорежисьорът Добромир Мързов ви канят да посрещнем заедно изгрева на новия ден на честотите на Радио Варна. Във времето от 6.00 до 10.30 часа ще проследим събуждането на деня с чаша..

публикувано на 18.06.24 в 05:45

На 17 юни в "От другата страна" по Радио Варна

На 17 юни в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Brian Tatler (SAXON, DIAMOND HEAD). Разговор с Ники Томов (екс-ДИСОНАНС) за новия му солов албум "Чувам музика". Тони Арнаудов – Сатаната за деветия "S’cool Rock Fest" (21-23 юни, Пловдив). В "Мазето на Вакашински" – Бойко Гюров ("BGTSC") за концерта на VADER (23 юни,..

публикувано на 17.06.24 в 14:25