Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради усложнената обстановка се спира движението на автомобили в Североизточна и Източна България

Всички пътища във Варненска, Бургаска, Търговищка и Шуменска област са затворени към този момент. Това съобщиха в Кризисния щаб във връзка със зимната обстановка у нас.

Апелираме към всички граждани да не предприемат пътуване в тъмните часове на деня и във всички тези области. Затворени изцяло за движение за тежкотоварни и леки автомобили са всички проходи в държавата, с изключение на Петрохан за леки коли, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Най-тежко остава положението в Източна и част от Централна България, затова цялата пътна мрежа в тези части на страната е затворена. В момента в Източна България има силен вятър, като дори част от снегопочистващите машини спират на места, тъй като не могат да работят нормално.

78 места в страната са без електричество, най-много са в Източна България, където има ураганен вятър, който е скъсал електропроводи. 

От пожарната допълниха, че две операции са приключили в Добричко. При едната от операциите от снеговете са извадени 20 автомобила и два буса, които са били затънали, а при другата операция са извадени 2 буса и 19 души.

Жълт код за снеговалежи и силен вятър е обявен за утре за 7 области в Североизточна България. Това са Варненска, Добричка, Русенска, Силистренска, Разградска, Търговищка и Шуменска област.

Десетки сигнали за закъсали автомобили има на територията на Бургаска област. Затворени за движение са главният път Бургас-Петолъчката и участъкът Бургас-Зимница от автомагистрала „Тракия“. Непроходими са вътрешните пътища в общините Камено и Айтос.

Има сигнали за аварирали коли по общинските пътища в областта. Техника е изпратена в района на бургаските села Маринка и Твърдица, където са закъсали над 20 автомобила. Реагира се на всички сигнали, каза областния управител Вълчо Чолаков:

Имаме множество сигнали за закъсали коли, които имат нужда от издърпване, но не са бедстващи. Към настоящия момент няма необходимост от обявяване на кризисна ситуация. Няма хора, които да се намират в бедствено положение.

Пътищата в община Айтос са затворени през целия ден, но бедстващи хора няма, каза кметът Васил Едрев:

Обстановката се усложнява и за да избегнем нежелани инциденти, спираме движението навсякъде. Към този момент нямаме бедстващи в целия район. Ако получим, имаме готовност да реагираме веднага. Техника имаме.

Селища без ток има в общините Бургас, Созопол, Приморско, Камено и Средец. Екипи на електроразпределителното дружество работят за отстраняване на авариите.

Ограничено е движението по цялата пътна мрежа за всички превозни средства на територията на област Варна

И в Добричка област метеорологичната обстановка се влошава. Затворен за движение е пътят Добрич-Балчик-Варна. Очаква се утре общините от областта да поискат от Министерството на образованието ваканцията на учениците да продължи до края на седмицата.

Областният управител на Добрич Детелина Николова отново отправи искане до началника на отбраната на българската армия и утре да бъдат предоставени за ползване роторни снегорини от военните формирования в Шабла и Балчик по направленията Крапец-Дуранкулак-Граничар и Дропла-Змеево-Малина.

Вследствие на силния вятър, снеговалеж и на места нулева видимост затворени за движение са всички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на Добричка област. От община Генерал Тошево информират, че пътят Добрич-Генерал Тошево-Кардам засега е отворен. Оказва се помощ на закъсали шофьори между селата Спасово и Рогозина и в района на село Горица. Областният управител на Добрич заяви, че всички ще бъдат евакуирани с наличната техника. Пътуването извън населените места, особено в откритите отсечки в района, на практика е невъзможно.

Проходът на Републиката е затворен за тази нощ заради натрупването на 80 ТИР-а в района на Гурково. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветеслава Гълъбова

Цветеслава Гълъбова: У нас няма разбиране за това колко е важна извънболничната грижа за психично болните

У нас няма разбиране за това колко е важна извънболничната помощ за хора с психични заболявания. Това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Свети Иван Рилски“. По думите й бюджетът от 200 млн. лева, който се отделя годишно за психично здраве, е крайно недостатъчен.  Тя посочи, че когато видим по улиците хора, които..

обновено на 03.07.24 в 21:36

Парламентът не одобри Росен Желязков за министър-председател на България

Парламентът гласува и не одобри за премиер на България Росен Желязков, предаде БНР. За гласуваха 98, против, 138, въздържали се двама. По процедура, след като не е одобрен кандидатът за министър-председател, то тогава не се гласува и структура и състав на Министерския съвет, предложен от кандидата за премиер. Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против,..

публикувано на 03.07.24 в 16:24

Модернизират системата за продажба на билети за градския транспорт във Варна

С приложението TicketVarna пътуването в градския транспорт е по-изгодно, напомнят от общинското дружество ТАСРУД , което отговаря за приходите от продажбата на пътни документи в обществения транспорт на Варна. Стойността на едно пътуване за един час е 1 лев, а за 90 минути – 1,50 лв.  Поради факта, че има много неработещи машини за продажба на билети..

публикувано на 03.07.24 в 16:15

Приключи електронният прием, над 3000 първокласници вече са записани във варненски училища

Приключи електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна за учебната 2024-2025 година. Общо 3007 първокласници са записани към дата 1 юли 2024 година. След приключване на електронния прием са обявени 335 свободни места в 28 общински училища от всички административни райони в града и прилежащите селища. Свободните..

публикувано на 03.07.24 в 15:30
Николай Денков

Денков: Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства, които осигуриха по високи доходи на хората

Едва ли има голямо различие в оценката на ситуацията. Има различие по два въпроса, защо сме тук и как можем да излезем от ситуацията. Това заяви Николай Денков от ПП-ДБ, предаде БГНЕС. Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства в последните 3 г., правителства, които осигуриха по високи доходи на хората, икономическа среда за..

публикувано на 03.07.24 в 14:40

Бойко Борисов: Да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет и да отиваме да агитираме

"В трудни ситуации се подкрепихме с ПП-ДБ взаимно и ако е имало ползи, са общи и вредите са общи". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Николай Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин. Всичко знаем и не е нужно да губим времето и на Негово Светейшество, и на президентската двойка и на дипломатите. Имахме нужда от..

публикувано на 03.07.24 в 14:23

Парламентът обсъжда и гласува правителството на ГЕРБ-СДС (ВИДЕО)

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков. Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от..

публикувано на 03.07.24 в 13:00