Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 30 на сто от средношколците във Варна играят хазарт

Всеки трети ученик от във Варна залага пари при участието си в някакъв вид игра. Други около 15% участват само в онлайн залагания. Това каза за Радио Варна Албена Кръстева, председател на УС на сдружение „Алтруист” като се позова на приключило проучване за хазартната зависимост.  Изследването е част от проект, финансиран от Държавната агенция по хазарта и е обхванало 250 средношколци в четири варненски училища - IV езикова, Морската гимназия, Гимназията по туризъм и СОУ „Климен Охридски”.

Според Кръстева, възрастта, в която децата започват да проявяват прохазартно поведение е 11-12 г., т.е. ученици в 5-6 клас. Причините са както психологически, например неувереността на децата, така и следствие от подражанието на примера на родители и дори бабите и дядовците, който те дават на децата.

Изследването показва, че хората в пенсионна и средна възраст не смятат за хазарт различните лотарии, вкл. моментните игри и билети и дори Спортният тотализатор, тъй като се управляват и/контролират от държавата. Албена Кръстева допълва:





Възприемат го като нещо безобидно, а то всъщност никак не е безобидно, защото е доказано е, че колкото е по-малък залога, толкова по-бързо и толкова по сигурно води към пристрастяване.

Анкетирахме 250 ученика от четири варненски училища – IV езикова, Морската гимназия, Гимназията по туризъм и СОУ „Климен Охридски”.

30 процента от децата залагат на игри в зали, което за мен е абсурдно, защото е противозаконно.

Оказа се още и, че децата залагат в Интернет, т.е. там има още едни 10-15 процента и тогава тия 10-15 процента би трябвало да ги добавим към ония 30, които залагат и на ротативки...

Почти всяко второ дете...

... и процентът вече започва да се променя.

Цялото интервю с Албена Кръстева може да чуете тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румяна Дечева

Румяна Дечева: Трябва да говорим за Брюксел като за наша отговорност

Вместо да говорим за Брюксел като за нещо далечно, трябва да говорим за него като голяма отговорност и наше участие в решението на големите проблеми. Живеем в нова ситуация, геополитически светът е много по-различен от последните избори. Ние трябва да бъдем част от решението, което ако не го направим, ще бъдем, част от проблема в бъдещето развитие на ЕС...

публикувано на 06.06.24 в 08:10

Particules - музикални диалози от света на електрониката

Когато представят музиката си на живо, Particules обичат да превземат пространството както звуково, така и визуално. Предстои им участие на фестивала "Варуша юг" във Велико Търново, а през август и във Варна. Програмата на проекта следете в социалните му профили, а целия разговор с Виктор Проданов и Цветан Момчилов в предаването 45 оборота в минута..

публикувано на 05.06.24 в 08:15

20 години Фондация „Радост за нашите деца“ – години на доверие

20 години от създаването си празнува днес варненската Фондация „Радост за нашите деца“. На 4 юни 2004 година седем майки на деца с увреждания, водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им, решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза.  Тогава липсват социални услуги насочени към родители с деца със..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  днес и утре (4 и 5 юни) в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде..

публикувано на 04.06.24 в 08:30

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15