Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха три санирани блока по Националната програма за енергийна ефективност в Белослав

Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова, областният управител на Варна Стоян Пасев и кметът на Община Белослав инж. Деян Иванов връчиха днес разрешенията за ползване на председателите на сдружения на собственици на обновени многофамилни жилищни сгради в общинския център.

Със средства от Националната програма за енергийна ефективност на обща стойност над 2,1 млн. лв. са реновирани три панелни блока в обособения през 1978 г. квартал „Младост“ на града. Жилищният район се включва жилищни сгради с общо 618 апартамента и живущи в тях 1430 обитатели, детска градина, заведения, медицински център и е с изцяло изградена инфраструктура. След приключване на обновителните дейности по програмата вече 353 жители на Белослав живеят в 126 по-топли и уютни жилища в трите санирани сгради. С инвестираните в тяхното реновиране средства са подменени 937 кв. м дограма, изолирани са 7903,41 кв.м външни стени и е положена над 200 кв.м изолация на покрив. С цел повишаване на енергийната ефективност са топлоизолирани таваните на сутерените на сградите, а осветителни тела с нажежаема жичка в общите части са подменени с енергоспестяващи със сензори. Обновени са общо близо 13 000 кв. м разгъната площ.

Мисля, че работата по обновяването на трите блока е добре свършена. Гледайки съседните на тях, ясно виждаме разликата между предишното и сегашното им състояние, коментира министър Лиляна Павлова. Надявам се в близките седмици и останалите да станат част от програмата, допълни тя.

Резултатите и ефектът са видими и разликите в сградите, в техния облик и в това колко по-топло е в домовете, сами говорят за нуждата и ползите от програмата, така че се надявам тя да продължи, коментира още регионалният министър в оставка. Тя напомни, че освен волята на правителството, в сряда беше получена подкрепата на Народното събрание с решението за осигуряване на още един милиард лв. за изпълнение на дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  Надявам се да няма други препятствия пред нея в преходните времена на служебен кабинет и предстоящи предсрочни парламентарни избори, предвид осигуреното финансиране и реализирането на програмата в условията на пълна децентрализация, подчерта Павлова.

Освен трите сгради, чието изпълнение завърши, още три сдружения на собственици в Белослав с одобрени заявления за интерес и подкрепа и сключени договори с общината са подали искания за сключване на договори за целево финансиране от Българската банка за развитие за участие в Националната програма за енергийна ефективност.

Общо 159 са регистрираните сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради в област Варна, а 105 са подадените искания за сключване на договори за целево финансиране.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Задържаха 10 души при специализирана полицейска операция в Добрич

10 души са задържани в рамките на специализирана полицейска операция в Добрич. Акцията се провежда по линия на противодействие на престъпления, свързана с политическите права на гражданите и спазване на обществения ред,  съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. По план в днешния ден са изградени три контролно-пропускателни..

публикувано на 23.05.24 в 20:34

Музеят на Възраждането с вход свободен на 24 май

Музеят на Възраждането във Варна ще работи с вход свободен на 24 май, съобщиха от Регионалния исторически музей.  В Деня на Светите братя Кирил и Методий обектите, отворени за посещение в системата на РИМ-Варна, са следните: -  Музей на Възраждането Работно време: 10:00 – 17:00 часа с ВХОД СВОБОДЕН -  Музеен обект "Аладжа манастир" Работно..

публикувано на 23.05.24 в 19:35

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 19:20

Вода с колиформи в с. Брестак, в още четири населени места тя не отговаря на условията за качество

Водата в село Брестак не отговаря на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Причината - наличие на колиформи - 12 КОЕ/100 мл., при норма – 0КОЕ/100 мл., съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Водата в селата Левски, Габърница, град Провадия и курортен комплекс "Златни пясъци" също не отговаря на Наредбата..

публикувано на 23.05.24 в 18:30

Изплатиха около 15 млн. лв. на млади земеделци

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 14 716 468.63 лева по интервенцията „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани (МЗС)“ на 1568 стопани, съобщиха от Фонда. Размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47лв./ха, съгласно заповед № РД 09-550 от 22.05.2024 на Министъра на земеделието и храните...

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Една емблема в Балчик си отива

От края на месец април започна събарянето на т.нар. мелница в кв. "Левски" в Балчик. Днес започна разрушаването и на най-високата сграда в комплекса на ул. "Дунав" 6. Изпълнението е чрез механичен способ до кота нула. Планираната продължителност на работата по строителната площадка е три месеца. Възложител е дружеството „ЦБА Добрич, а изпълнител..

публикувано на 23.05.24 в 16:24

2,5 % повече сигнали за купуване на гласове в страната

Четири пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско, предаде БНР. „Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и..

публикувано на 23.05.24 в 16:23