Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Димитър Шивиков отива на съд за длъжностно присвояване

Димитър Шивиков
Снимка: БГНЕС

Военна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков за длъжностно присвояване на чужди вещи на обща стойност 10 225 лева. За улесняване на престъплението, на 22 август 2010 г. той е извършил и документно престъпление, информират от прокуратурата.

През 2010 г. ген. Шивиков е бил Национален командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ "Международни стабилизиращи сили в Афганистан". На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население. В края на мисията на 18-ти контингент част от това имущество е останало нераздадено и вместо то да бъде предадено на 19-ти контингент от Българската армия, участващ в мисията на НАТО, за постигане на целите, за които е било предназначено, о.з. бригаден генерал Шивиков е разпоредил част от него да бъде докарано у нас. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Така на 24 август 2010 година на летище Пловдив са пристигнали по разпореждане на ген. Шивиков 104 одеяла, 87 зимни комплекта -яке с панталон, ръкавици, шал и шапка, 104 зимни якета, 135 спортни екипа , 20 топки и 18 походни легла. Част от дрехите са били с отличителни знаци.

Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор", като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия. В хода на разследването са проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Присвоеното имущество е било собственост на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/ - операцията ръководена от НАТО. Вещите са били връчени от Ръководството на НАТО на о.з. бригаден генерал Шивиков, който е отговарял за раздаването на това имущество на афганистанското население, в изпълнение на информационни операции и операции за спечелване на доверието на местното население и за повишаване на нивото на сигурност и създаване на среда, благоприятстваща изпълнението на задачите на контингентът.

За улесняване на извършеното престъпление, ген. Шивиков в качеството си на длъжностно лице, в кръга на службата си съставил опис на товара, в който удостоверил неверни обстоятелства. Написал, че в няколко сандъка и в европалети, в които били натоварени имуществата с емблемите на "ISAF" и 18-те походни легла, има "СИМИК" доставка, без това имущество да е било със статут на имущество по линия на "Гражданско-военното сътрудничество".
Димитър Шивиков е с мярка за неотклонение "Подписка".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 1 октомври млекопроизводителите могат да кандидатстват за финансиране на нови оперативни програми

От 1 до 15 октомври 2024 г., организации на производители в сектор „Мляко и млечни продукти“ могат да подават заявления за финансиране на нови оперативни програми по Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони на Р. България за периода 2023 – 2027 г. Изпълнението на новите оперативни програми ще стартира от 1 януари 2025 г...

публикувано на 30.09.24 в 16:43

10 години затвор за украинец, убил колега в Езерово

Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишен украински гражданин, убил свой колега при спречкване. Съдебният състав му наложи наказание от 10 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Убийството е извършено на 13 февруари миналата година в село Езерово, където двамата украински граждани работели в завод за кораборемонт и..

публикувано на 30.09.24 в 16:39

Започва разкопаване на пътя Варна - Златни пясъци, подменят водопровод

Започва подмяната на главния водопровод Варна- Златни пясъци.  Това е чисто нов участстък, който ще облекчи устойчивото водозахранване на вилните зони и Златни Пясъци, каза управителят на ВиК - Варна инж. Веселин Русев. Работата ще продължи 540 дни, обясни Русев. По думите му водопроводът ще стигне до Т-образното кръстовище преди курортния..

публикувано на 30.09.24 в 16:27

Правителственият самолет е кацнал в Ливан, първо евакуират майки с деца

Правителственият самолет, който излетя от София към Бейрут в 13 часа днес, вече е в Ливан. Екипажът на държавния полет има за цел да започне поетапна евакуация на българските граждани, намиращи се в Ливан. Първо ще бъдат прибрани майки с деца и възрастни хора, изразили желанието си да бъдат евакуирани. Очаква се първите сънародници да кацнат на летище..

публикувано на 30.09.24 в 15:48

Оранжев код за опасно време за части от Варненска и Добричка област утре

Оранжев код за опасно време заради силния вятър е обявен за Северното Черноморие и част от област Добрич. Времето през нощта и утре до обяд ще остане облачно с  краткотрайни валежи от дъжд и много силен вятър от северозапад, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Варна.  Над останалата част от района облачността..

публикувано на 30.09.24 в 15:36

Влаковете ще се движат с променено разписание от 1 октомври

"Български държавни железници" (БДЖ) въвежда промени в разписанието на влакове, които се движат в различни участъци на страната, като целта е оптимално използване на подвижния състав на дружеството в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт. Това съобщи на интернет страницата си националният железопътен превозвач...

публикувано на 30.09.24 в 14:38

Авиоотряд 28 лети към Бейрут, за да прибере българите от Ливан

Авиоотряд 28 вече лети към Бейрут, за да евакуира българите от Ливан. Справка в сайта flightradar24.com показва, че правителственият самолет лети над територията на Турция към 14.00 часа. Преди час самолетът е излетял от София по направление Бейрут, съобщава БГНЕС.  Тази сутрин при министър-председателя Димитър Главчев се проведе среща по повод..

публикувано на 30.09.24 в 14:08