Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветана Манева, Гинка Станчева и Руси Чанев са удостоени с големите награди "Икар - 2017"

3
Цветана Манева, Руси Чанев и Гинка Станчева (отляво надясно)
Снимка: БГНЕС
Актьорите Цветана Манева, Гинка Станчева и Руси Чанев са удостоени с големите награди "Икар - 2017". Отличието на Цветана Манева е за цялостен принос към преподавателската дейност, а на Гинка Станчева - за чест и достойнство, присъждана от председателя на Съюза на артистите в България /САБ/ Христо Мутафчиев. Руси Чанев е награден за изключителен творчески принос към българския театър. Това съобщиха от САБ днес на пресконференция за номинациите за националните награди за сценични изкуства "Икар".

По повод на 95-годишнината на САБ статуетката на наградата е нова - Икар с горящи криле, като призив за повече уважение към своеобразната саможертва на всички, които се занимават с изкуство днес в България, каза Мутафчиев. Той отбеляза, че САБ и Стоянка Мутафова са връстници, затова двете чествания ще са много свързани.

Вероятно церемонията за "Икар"-ите на 27 март - Международния ден на театъра, ще е в цирк "Балкански" - в чест на 120-годишнината на българското цирково изкуство. Водят се преговори със Столичната община - съорганизатор на церемонията и на Софийския театрален салон, за мястото, където да бъде поставено шапитото.

"Икар" за режисура си оспорват Боян Иванов, Крис Шарков и Николай Поляков за "Жулиета" от Андраш Вишки в Русенския театър, "Хеда Габлер" от Ибсен в Хасковския театър и "Анна Каренина" от Лев Толстой в Театър "София".

Конкуренцията за отличието за водеща женска роля е между актрисите Албена Чобанова, Ивана Папазова и Стефка Янорова за "Вампир" от Антон Страшимиров на Маргарита Мачева в Благоевградския театър, "Майка" от Горки на Маргарита Мачева в Пловдивския театър и "Една нощ с теб" от Майкъл Уелър на Красимир Спасов в Театър "Българска армия" /ТБА/

За наградата за водеща мъжка роля са номинирани Васил Дуев, Иван Радоев, Филип Аврамов и Валери Йорданов - за моноспектакъла "Всичко на масата" по Чарлз Буковски на Ана Батева в Казанлъшкия театър, "Тартюф" от Молиер на Красимир Спасов в ТБА и "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович на Стоян Радев в Народния театър "Иван Вазов".

Кандидатки за "Икар" за поддържаща женска роля са Ана Вълчанова за "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на Здравко Митков в Сатиричния театър "Алеко Константинов", Гергана Плетньова за "Тартюф" и Елена Кабасакалова за "Майка".

За отличието за поддържаща мъжка роля се състезават Благой Бойчев, Васил Читанов и Ивайло Драгиев за ролите си в "Хеда Габлер", Ивайло Христов за "Иванов" от Чехов на Стефан Мавродиев в Младежкия театър "Николай Бинев" и Йордан Ръсин за "Вуйчо Ваньо" от Чехов на Григор Антонов в Театър "Възраждане".

Номинациите за дебют са пет, въпреки че по регламент са четири, заради високите постижения на млади театрали. Останалите номинации, които членовете на комисията, по собствените им думи, са определили също много трудно, са за сценография, майсторско техническо осъществяване на спектакъл и авторска музика. Комисията ще направи номинации и за най-добър спектакъл - след като на Софийския театрален салон през март бъдат показани всички номинирани представления от столицата и страната.

В други осем категории като куклено, цирково, вариететно изкуство, дублаж, критически текст, съвременен танц и пърформанс, наградите и номинации са определени от съответните гилдии.

Комисията е гледала около 100 представления на девет столични и седем извънстолични трупи, някои от които са получили по няколко номинации. Впечатленията на специалистите са за равностойност на представленията от София и страната, много силни дебюти, особено в режисурата, където има и забележителни постижения на доайените, интересно актьорско присъствие, любопитен избор на заглавия и интересни интерпретации - и като режисура, и като сценография.

С всичко това българският театър се заявява като част от европейския и световния театър според експертите - театроведа проф. Камелия Николова, режисьора проф. Красимир Спасов, сценографа проф. Васил Рокоманов, актрисата Маргита Гошева, композитора Михаил Шишков. В комисията е и журналистът Йордан Георгиев, който не присъстваше на пресконференцията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба, посветена на четири жени, представя в Двореца - Балчик внучката на балчишки кмет от Румъния

Октавиан Мошеску – кметувал през румънско в Балчик (20.07.1931 г.-5.02.1932; 12.1938-19.09.1940), неговата съпруга – българката Пенка Добрева, и дъщеря им, която от любов към Белия град кръщават Балчика и единствената, носеща това име, посетителите на Двореца в Балчик могат да видят в архивните фотоси, подредени в Каменна зала до 23 юни. Те са част..

публикувано на 03.06.24 в 13:39

Particules - музикални диалози от света на електрониката

Когато представят музиката си на живо, Particules обичат да превземат пространството както звуково, така и визуално. Предстои им участие на фестивала "Варуша юг" във Велико Търново, а през август и във Варна. Програмата на проекта следете в социалните му профили, а целия разговор с Виктор Проданов и Цветан Момчилов в предаването 45 оборота в минута..

публикувано на 02.06.24 в 23:56

Нова постоянна експозиция “Графика и рисунка” в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна представя от 6 юни най-новата постоянна експозиция - “Графика и рисунка”. Селекцията от произведения съдържа образци на българското изкуство от последните три десетилетия на ХХ век - работи на най-значимите български художници с постижения в тази изобразителна сфера от периода 1970 – 2000 година...

публикувано на 02.06.24 в 09:48

29 заглавия са включени в програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято"

29 заглавия на живо, на киноекран и онлайн са включени в програмата на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Събитието ще се проведе от 1 до 15 юни.  12 представления са избрани в българската селекция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея. Това са..

публикувано на 31.05.24 в 16:45
Храм

Безплатна прожекция на филми в последния четвъртък от месеца в „Св. Архангел Михаил“

  Всеки последен четвертък от месеца в Духовно –просветния център  „Св. Архангел Михаил“ ще има безплатни прожекции. Този четвъртък, 30 май, от 18 часа ще може да се види филмът  за  Писателя, сценарист, редактор, Свобода Бъчварова, която   разказва за комунизма и най-голямата вина - унищожаването на духа. „СВОБОДА ... по особено жесток..

публикувано на 26.05.24 в 13:42

Милена Кънева ще представи филма си “Ето къде си в млякото на мечтите” в Градската художествена галерия на Варна

Лентата е за българското участие на Венецианското биенале на съвременното изкуство от 2022 г. Началото на прожекцията е на 26 май от 15:00 ч. Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, кани на 26 май почитателите на съвременното изкуство на прожекция на документален филм, който ще ги запознае с българския проект от..

публикувано на 24.05.24 в 14:17
СУЕО

Родители подариха песен на училище

Нова авторска песен за училището подари родителската общност на варненското Средно училище с езиково обучение „Александър Пушкин“. Повод за жеста е половинвековният юбилей на училището т.г.  Песента за училището е поредната инициатива на Училищното настоятелство. Автор на музиката е младият композитор Кристиян Ячев, а е написана от Цветелина..

публикувано на 23.05.24 в 17:09