Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитни организации против изграждането на голф селище в местността "Момчил" край Балчик

Снимка: Спортал

Експертите, съставители на доклада за оценка на въздействието върху околната среда относно изграждане на ваканционно селище с голф игрище в местността Момчил край Балчик, са дали девет отговора по внесени становища и възражения от неправителствени организации. Припомняме, че на 18 януари се проведе обществено обсъждане на доклада. Според законовите срокове през месец март т.г. Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна трябва да се произнесе може ли мащабното инвестиционно намерение да се осъществи в защитената зона „Балчик”.

Инициативен комитет „За чиста България” възразява срещу проекта, защото предвижда застрояване на над 1400 декара в зоната за опазване на дивите птици от мрежата "Натура 2000". Мотивите са, че според информацията от инвеститора 30% от територията ще бъде застроена със сгради, залага се хеликоптерна площадка, улична инфраструктура, винарна, голф игрище, алейна мрежа и водни площи, озеленяване с дървесна растителност. 58% от естествените местообитания понто-сарматски степи ще бъдат коренно и необратимо променени и на практика унищожени, твърдят природозащитниците. Ако проектът бъде одобрен, ще бъде нарушен Законът за биологичното разнообразие, тъй като ще нанесе значителни щети върху птиците и техните местообитания, посочват още от природозащитния комитет.

В подобен контекст възражения внасят още Сдружение за дивата природа Балкани, по най-много точки – Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците, като последните са категорични: „Изготвянето на обективна и пълна оценка за съвместимост би доказала недопустимостта на инвестиционното предложение”. Отговорът на експертите, съставили доклада, не приема твърдението като неподкрепено с доказателства. Смятат, че е допустимо и реализуемо при спазване на ограничителните мерки, свързани с околната среда и биоразнообразието.

Предимно в подкрепа на инвестицията, с някои препоръки, са становищата на коалиции „За да останат хора в България”, „Природата за хората и регионите”, Български център по устойчивост и екологичен инженеринг.

Ин­ве­с­ти­то­ри на евен­ту­ал­но­то че­т­вър­то голф иг­ри­ще край Бал­чик са сто­ли­ч­ни­те дру­же­с­т­ва „Тес­са уинд голф клуб” и „Сий уинд голф клуб”. Ако ин­ве­с­ти­ци­я­та се слу­чи, пър­ви­те къ­щи се очаква да се за­се­лят око­ло 2024 го­д. Другите три голф комплекса са на север от Балчик, в посока Каварна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За създаване на три нови социални услуги ще кандидатства Община Варна

Община Варна ще кандидатства за създаване на три нови социални услуги. Две от тях са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения . Предвидено е също да се създаде център за специализирана подкрепа за хора с увреждания и техните семейства, стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, на..

публикувано на 19.09.24 в 17:19

Над 2 милиона лева от общината за "Градски транспорт" във Варна

2 милиона и 400 хиляди лева допълнително финансиране ще осигури община Варна на „Градски транспорт“. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет. Около час продължи обсъждането на ситуацията с дружеството. Изпълнителният му директор Николай Антонов обясни: "Внесохме това писмо, с което искаме..

публикувано на 19.09.24 в 17:04
Антон Славчев

Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия, съобщава БНР.  Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото..

публикувано на 19.09.24 в 16:27

Росен Карадимов: Тежка спекулация е, че хартията на БНБ за изборите не отговаря на стандартите

Целта на нашето правителство е да осигурим материално-техническата обезпеченост на предстоящите избори, да осигурим максимална прозрачност на изборния процес, за да може да се повиши избирателната активност. Това заяви в Областната администрация във Варна министърът на иновациите и растежа. Росен  Карадимов, който е координатор по изпълнението на..

публикувано на 19.09.24 в 15:55

Голям интерес в област Добрич към дейностите по сдвояване на пациентското досие с мобилно устройство

Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие.  Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено здравното им досие с мобилния телефон, се изисква единствено да инсталират предварително приложението, което се случва напълно безплатно от..

публикувано на 19.09.24 в 15:34
Авиобаза

Военната прокуратура разреши черната кутия на разбилия се самолет да замине за Чехия

Черната кутия на катастрофиралия край авиобаза "Граф Игнатиево" самолет е изискана с официално писмо от Министерство на отбраната и от прокуратурата ще дадат разрешение още днес да бъде изпратена в завода-производител в Чехия. Това съобщи за Радио Пловдив военноокръжният  прокурор майор Христо Анчев.  По думите му, след издаването на това..

публикувано на 19.09.24 в 15:20

Кметът на Добричка община поиска среща със служебния премиер за свикване на местен референдум

Кметът на Община добричка Соня Георгиева е поискала среща със служебния-министър председател Димитър Главчев заради искането ѝ за свикване на местен референдум по повод изграждането на вятърни електроцентрали на територията на общината. Решението на Общинския съвет за допитване до жителите относно инвестиционните намерения за ветроенергийни паркове..

публикувано на 19.09.24 в 15:00