Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Диян Цветков - инспектор в БАБХ–Варна: При съмнения в качеството на плодовете и зеленчуците подавайте сигнал в Агенцията по безопасност на храните

Диян Цветков инспектор в БАБХ–Варна в интервю пред репортера Атанас Илиев за това как се процедира при съмнения в качеството на плодовете и зеленчуците в магазинната мрежа





-  Защо така се получава, понякога когато купуваме плодове и зеленчуци, дори и от големите вериги за хранителни стоки, те да променят външния си вид. Конкретизирам последно банани, които три часа след покупката промениха цвета си?

-  Това се получава най-често от неподходящи условия на съхранение – държани на по-студено, впоследствие вкарани в по-топло помещение и тогава изменят цвета си.

-  Да разбираме, че не са били замръзнали?

-  Чак замръзнали не са, но когато се вкарат от по-студено на положителни температури, доста по-високи от температурите на съхранение и се получава така.

-  От тези температурни аномалии влияят ли се цитрусовите плодове, пък и останалите плодове и зеленчуци?

-  Да, влияят се. Има определени температури, при които трябва да се съхраняват и когато те не се спазят, се получава това изменение.

-  В такъв случай имаме ли някаква възможност да търсим правата си?

-  Да, всеки един потребител, при констатирано такова изменение на вида на плода, може да подаде сигнал към Агенцията по безопасност на храните, след което ние отиваме на място и проверяваме и ако се установи наистина такова нарушение, защото това е нарушение, вследствие се санкционират търговците.

-  Всъщност да уточним тези плодове и зеленчуци при такова неправилно съхранение опасни ли са за консумация?

-  Не, те не са опасни за консумация, просто на никого не е приятно да купува такива плодове.

-  Вие като специалист в тази област да ни кажете няколко конкретни съвета, като купуваме плодове и зеленчуци какво точно да гледаме? Да ги пипаме ли?

-  Ами не е желателно много да се пипат, те и самите търговци не разрешават. Най-важното е да се гледа да са свежи, здрави и да няма някакви странични примеси на почва или на препарати върху тях. Вече за вътрешното съдържание не може да се прецени, докато не се разреже самия плод.

-  А защо понякога ябълките са мазни, все едно са мазани с парафин?

-  Два са вариантите, единият е, че има такива ябълки. Самият сорт е с такова покритие.

-  Тоест не са обработвани от търговци допълнително?

-  Да, но има случаи и когато са обработвани, за да може да се задържи влагата в тях и да не се променят толкова бързо. Тогава са обработени с парафинови препарати, което трябва задължително да е изписано на самия етикет.

-  Но ако имаме съмнение към качеството на плодовете и зеленчуците добре е да се обърнем към Агенцията за безопасност на храните?

-  Да.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48