- Защо така се получава, понякога когато купуваме плодове и зеленчуци, дори и от големите вериги за хранителни стоки, те да променят външния си вид. Конкретизирам последно банани, които три часа след покупката промениха цвета си?
- Това се получава най-често от неподходящи условия на съхранение – държани на по-студено, впоследствие вкарани в по-топло помещение и тогава изменят цвета си.
- Да разбираме, че не са били замръзнали?
- Чак замръзнали не са, но когато се вкарат от по-студено на положителни температури, доста по-високи от температурите на съхранение и се получава така.
- От тези температурни аномалии влияят ли се цитрусовите плодове, пък и останалите плодове и зеленчуци?
- Да, влияят се. Има определени температури, при които трябва да се съхраняват и когато те не се спазят, се получава това изменение.
- В такъв случай имаме ли някаква възможност да търсим правата си?
- Да, всеки един потребител, при констатирано такова изменение на вида на плода, може да подаде сигнал към Агенцията по безопасност на храните, след което ние отиваме на място и проверяваме и ако се установи наистина такова нарушение, защото това е нарушение, вследствие се санкционират търговците.
- Всъщност да уточним тези плодове и зеленчуци при такова неправилно съхранение опасни ли са за консумация?
- Не, те не са опасни за консумация, просто на никого не е приятно да купува такива плодове.
- Вие като специалист в тази област да ни кажете няколко конкретни съвета, като купуваме плодове и зеленчуци какво точно да гледаме? Да ги пипаме ли?
- Ами не е желателно много да се пипат, те и самите търговци не разрешават. Най-важното е да се гледа да са свежи, здрави и да няма някакви странични примеси на почва или на препарати върху тях. Вече за вътрешното съдържание не може да се прецени, докато не се разреже самия плод.
- А защо понякога ябълките са мазни, все едно са мазани с парафин?
- Два са вариантите, единият е, че има такива ябълки. Самият сорт е с такова покритие.
- Тоест не са обработвани от търговци допълнително?
- Да, но има случаи и когато са обработвани, за да може да се задържи влагата в тях и да не се променят толкова бързо. Тогава са обработени с парафинови препарати, което трябва задължително да е изписано на самия етикет.
- Но ако имаме съмнение към качеството на плодовете и зеленчуците добре е да се обърнем към Агенцията за безопасност на храните?
- Да.
Ако има ръст на цените на горивата заради американските санкции върху руските петролни компании "Лукойл" и "Роснефт", той няма да надхвърля 10%, а поскъпването ще е краткосрочно за не повече от две седмици. Това прогнозира икономистът Красен Станчев , основател на Института за пазарна икономика. По думите му от 2000-та година насам делът на..
Учителката по изобразително изкуство Наталия Николова, която от повече от две десетилетия организира творчески работилници с еко насоченост за децата във Варна, организира безплатни зелени часове в училище. Заниманията са адаптирани спрямо възрастта на децата и се провеждат и в детските градини. Часовете започват с презентация тип лекция на тема..
Впечатляваща семейна история, която обхваща някои от най-болезнените години за България през 20. век, вдъхновява дебютния роман „Реките на времето“ на Евгения Кръстева-Благоева, доцент по антропология в Нов български университет . Всичко в тази книга наистина се е случило. То е съхранено в родовата памет на два български рода, а чрез съдбите на..
Варненският ветроходец к.д.п. Светлозар Тенев тръгва на околосветска обиколка със своята лодка. Очаква се той да потегли от Варна днес вечерта и да измине 26 хиляди морски мили, броени дни след като отбеляза 70-ия си рожден ден. Днес текат последните приготовления. Не се тревожа за себе си - знам какво мога и какви са възможностите ми. Надявам се..
Най-големият проблем на пазара за неждвижими имоти в момента са фалшивите обяви. Това каза за Радио Варна Атанас Аргиров, председател на регионалната структура на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/ във Варна. Клиентите не могат да ги различават, като това е трудно дори и за брокерите, но ние познаваме пазара и можем да се..
Професията на главен готвач изисква много лишения. От 24 часа в денонощието сме заети, ментално и физически - 26. Това каза шеф Пламен Петров в предаването на Радио Варна "Новият ден". Той е потомствен готвач, опитен и уважаван майстор, на когото се доверяват много влиятелни личности от различни сфери на живота. Приготвял е ястия и на самия Тодор Живков...
След трагедията край Созопол експертите настояват за спешни мерки и реален контрол върху автошколите. Днес Европейската комисия обяви последните данни за пътната безопасност, според които България отново е сред държавите с най-много жертви по пътищата – 74 загинали на милион жители, веднага след Румъния (78). На този мрачен фон страната бе разтърсена от..