- Защо така се получава, понякога когато купуваме плодове и зеленчуци, дори и от големите вериги за хранителни стоки, те да променят външния си вид. Конкретизирам последно банани, които три часа след покупката промениха цвета си?
- Това се получава най-често от неподходящи условия на съхранение – държани на по-студено, впоследствие вкарани в по-топло помещение и тогава изменят цвета си.
- Да разбираме, че не са били замръзнали?
- Чак замръзнали не са, но когато се вкарат от по-студено на положителни температури, доста по-високи от температурите на съхранение и се получава така.
- От тези температурни аномалии влияят ли се цитрусовите плодове, пък и останалите плодове и зеленчуци?
- Да, влияят се. Има определени температури, при които трябва да се съхраняват и когато те не се спазят, се получава това изменение.
- В такъв случай имаме ли някаква възможност да търсим правата си?
- Да, всеки един потребител, при констатирано такова изменение на вида на плода, може да подаде сигнал към Агенцията по безопасност на храните, след което ние отиваме на място и проверяваме и ако се установи наистина такова нарушение, защото това е нарушение, вследствие се санкционират търговците.
- Всъщност да уточним тези плодове и зеленчуци при такова неправилно съхранение опасни ли са за консумация?
- Не, те не са опасни за консумация, просто на никого не е приятно да купува такива плодове.
- Вие като специалист в тази област да ни кажете няколко конкретни съвета, като купуваме плодове и зеленчуци какво точно да гледаме? Да ги пипаме ли?
- Ами не е желателно много да се пипат, те и самите търговци не разрешават. Най-важното е да се гледа да са свежи, здрави и да няма някакви странични примеси на почва или на препарати върху тях. Вече за вътрешното съдържание не може да се прецени, докато не се разреже самия плод.
- А защо понякога ябълките са мазни, все едно са мазани с парафин?
- Два са вариантите, единият е, че има такива ябълки. Самият сорт е с такова покритие.
- Тоест не са обработвани от търговци допълнително?
- Да, но има случаи и когато са обработвани, за да може да се задържи влагата в тях и да не се променят толкова бързо. Тогава са обработени с парафинови препарати, което трябва задължително да е изписано на самия етикет.
- Но ако имаме съмнение към качеството на плодовете и зеленчуците добре е да се обърнем към Агенцията за безопасност на храните?
- Да.
Заплахата пред ДПС е Делян Пеевски, Ахмед Доган вече е минало. Доган трябва да бъде вече обект на исторически изследвания. Това коментира политическият анализатор Иво Инджов в контекста на очакващото се решение фракцията на Ахмед Доган да оттегли подкрепата си към кабинета "Желязков" и появилите се спекулации за разцепление на ДПС-ДПС. Митът за Сокола..
Анджела Родел е родена в Съединените американски щати. Следва езикознание в университета Йейл. Актриса, музикант, преводач. Живее и работи в България. Превежда романа на Георги Господинов "Времеубежище", който беше отличен с наградата "Букър". "Преводач съм от 20 години. Учила съм много от други автори, преводачи-колеги. Приемам наградата като хубаво..
Галин Ненов се занимава с бийтбокс от 17 години. Познат под псевдонима KillaBee, той е двукратен национален шампион на България. През годините е участвал в различни проекти - от народна музика, през хип-хоп и дръм енд бейс, до джаз. През последните няколко години участва на фестивалите Varna Jazz Days, RADAR, Varna July Fest, а миналата година..
Образователната ни система е трагична. Учебниците в повечето случаи са безобразни. Историята у нас се преподава така, както се е правело в Западна Европа през 19 век. Това каза за Радио Варна преводачът Георги Ангелов, водещ на телевизионното предаване История.BG. Георги Ангелов е категоричен, че в западната част от континента по предмета "История"..
Възможно е във вторник депутатите от парламентарната група на ДПС-ДПС да обявят официал но, че излизат от управлението. Това каза в предаването на Радио Варна „Позиция“ политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. Според него обаче липсата на подкрепа от партията на Доган няма да се отрази върху стабилността на..
Звездите на Мишлен се смятат за отличителен белег на изискани ястия от най-добрите готвачи в света. Не са лесни за получаване и се дават на най-добрите ресторанти. Само на 26 години, но вече с Мишлен звезда е Карлос Касияс. Братовчед на известния испански вратар от близкото минало Икер Касияс, Карлос се изявява на полето на кулинарията..
Интервю с Барфоломей и Монах Борута (ПАТРИАРХЬ, екс-БАТЮШКА) След като разделиха БАТЮШКА на две и продължиха в паралелни посоки, музикантите на страната на Барфоломей се преименуваха на ПАТРИАРХЬ. През миналата година, дойдоха у нас и представиха първия си албум под това име „Господи“. Само четири месеца по-късно, през януари ПАТРИАРХЬ издадоха..