Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-кметът на Община Созопол Петя Чапевова: Созопол кара туристите да се връщат отново

| обновено на 10.02.17 в 08:18
Снимка: БУЛФОТО

Созопол участва в класацията за най-добра дестинация за 2017 година. Допитването е на  европейска организация със седалище в Брюксел, която работи с всички водещи европейски туристически офиси и покрива над 350 дестинации в Европа. Днес е последният ден за гласуване, как може да го направим – зам. Кмета на община Созопол  Петя Чапевова

Ние самите сме изненадани, че интересът е много сериозен и сме в десятката, което е сериозно постижение като се има предвид градовете, с които сме съперници. Днес е последният срок и апелирам към хората да гласуват, начинът е лесен – влиза се в сайта на общината, там е много лесно е кликва. Така всеки наш приятел може да даде своя глас.



Снимка

Защо смятате, че наистина Созопол заслужава да спечели?

Първо, защото сме българи и упорито смятам, че трябва да защитим българското.Можем да се похвалим с изключително чисто море , висок екологичен туризъм, за това говорят и емблемите „син флаг” и на двата плажа на Созопол. 2015 година се наредихме в тройката като световна дестинация туристическа.  Остров „Свети Иван”, нека да припомня, че там бяха открити мощите на Свети Йоан Предтеча, експонирани са в  Созопол в една уникална църква, която беше реставрирана.

Ще продължат ли тази година там археологическите проучвания?

Да. Обектът, който е достъпен за нашите туристи е в близост до църквата „Свети Свети Кирил и Методий”. Тази година имаме специален проект по „Трансгранично сътрудничество”.

Снимка

Каква е стойността на проекта?

250 хиляди евро и всичките са за Созопол .

Какво ще направите с толкова много пари?

Атрактивно осветление на обекта така, че той да бъде привлекателен за туристите, защото ,смея да твърдя, южната алея на Созопол нощно време е много романтична. Туризмът във всичките му форми се опитваме да развиваме. От поне 6 години се налага ловния туризъм, много французи, много италианци упорито знаят  за Созопол. Още повече, че  сме много близо до летище Бургас, така че като комуникация Созопол една удобна туристическа дестинация.

Малко е рано може би да говорим за интересът тази година, но все пак , ако имате някаква информация?

Сега се извършват  сделките , неслучайно сега започват и различните туристически изложения. Изпратихме в Братислава чрез Националното сдружение на общините доста рекламни материали, тъй като и този пазар е изключително интересен от гледна точка на развитие на религиозния туризъм .

Снимка

Вие има с какво да се похвалите именно в тази посока ,така че ...

Точно така. Интерес има от полски, чешки, словашки  и рускоговорящи.

Най-важното-  трябва да се гласува за Созопол. Казахте- лесно е да се гласува от сайта на общината?

Надявам се всеки положително мислещ човек с удоволствие  да гласува за Созопол, защото в този град има много какво да се види и има много какво да привлече хората, туристите ще се връщат отново и отново.

Интервюто може да чуете в ефира на Радио Варна в 8 часа и 15 минути на 10 февруари
Гласуването е на http://www.europeanbestdestinations.com/best-of-europe/european-best-destinations-2017


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20