Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галилео Галилей: „Виното е светлината на слънцето, затворена във вода“

Когато се каже 14  февруари, алюзията веднага е за любов и вино. Виното със сигурност ще присъства при голяма част от празнуващите двата празника – Св. Валентин и Трифон Зарезан. Но едва ли много от хората се замислят какво вино слагат на масата. По принцип, виното като напитка представлява продукт, получен изключително в резултат на пълна или частична алкохолна ферментация на смачкано или несмачкано прясно грозде или гроздова мъст от прясно грозде. Вината са бели, розови и червени и се определят в категории, видове и типове. Вината се разделят в две категории: трапезни вина и качествени вина, произведени в определен район. Наименованието на категорията е задължителна индикация за означаване и търговско представяне на вината. Трапезно е виното, което е произведено от грозде от препоръчани, разрешени и временно разрешени сортове лози, има естествено алкохолно съдържание най-малко 7,5 обемни %, действително алкохолно съдържание най-малко 9 обемни % и общо алкохолно съдържание не повече от 20 обемни % за вината, получени без повишаване на естественото алкохолно съдържание, и съдържа титруеми киселини, изразени като винена киселина, най-малко 3,5 g/dm3.

Регионално е трапезното вино, което е означено с географско указание, при условие че е произведено от грозде, получено в лозарския район, чието име носи виното, от определени по реда на наредба разрешени или препоръчани сортове лози.

Качествено вино, произведено в определен район, е виното, което произхожда от определен лозарски район, микрорайон или масив, чието име служи за означаване на виното, и което е получено, обработено в определения район, микрорайон или масив. Неговите качества или съществени характеристики се дължат основно или изключително на географската среда, която включва природни условия и производствени традиции. Производителите на качествени вина, произведени в определен район, не могат да преотстъпват правата си на ползватели на наименованието за произход на трети лица, които не са вписани като ползватели на наименованието за произход. Тези вина притежават специфични качества с елементи на неповторимост, които се дължат основно или изключително на географската среда – природни условия и производствени традиции.

Коркова тапа, алуминиева капачка или стъклена запушалка на бутилките с вино? Задаваме този въпрос на двама специалисти в Деня на лозаря – 14 февруари. Различните видове вина изискват различна по степен херметизация – някои трябва да дишат и да се развиват, на други ароматът трябва да е уловен и добре затворен.

За всичко това Светлана Вълкова разговаря с енолозите Симо Симов и Иван Неделчев:





Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Въпреки отлагането Балчик се подготвя за новата такса смет

Преминаването към нов начин на таксуване на битовите отпадъци ще бъде свързано с много сътресения, но рано или късно ще се случи. Най-справедливият начин е на база количество, но организацията е много сложна и нямаме нужната инфраструктура, за да предотвратим изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места. Това коментари кметът на Балчик Николай..

публикувано на 21.10.24 в 10:39

Моторист и пешеходка пострадаха при катастрофи във Варна

Две пътнотранспортни произшествия са възникнали през последните дни във Варна, обобщават от Областната дирекция на МВР.  При първия инцидент 44-годишен водач на мотор, жител на Омуртаг, е самокатастрофирал. Мъжът е откаран в болница, където е бил хоспитализиран за наблюдение със счупени 4 ребра и счупена ключица.  При другата катастрофа в събота, 19..

публикувано на 21.10.24 в 10:33

Резултатите от референдума в Молдова - ясни след отчитането и на последния глас

Половината от молдовците са гласували с "Да" на референдума в неделя за стремежите на страната за членство в ЕС, показват първите резултати, поставяйки малката държава, разкъсана между Изтока и Запада, по пътя към присъединяване към единния пазар въпреки натиска от страна на Русия, съобщава Ройтерс.  При 98,42% от преброените бюлетини, 50,8% от..

публикувано на 21.10.24 в 10:27

Маркират участъка от пътя Варна-Златни пясъци, трасето все още не е затворено

В северното платно на бул. "Княз Борис I" във Варна вече пристигна строителната техника за ремонта на участъка от Ботаническата градина до Евксиноград. В момента там се поставят т. нар. бализи - знаци, които маркират трасето, уточни за Радио Варна инж. Николай Жеков, главен инженер на фирмата-изпълнител.  Платното към този час е все още..

публикувано на 21.10.24 в 09:54

Пожар гори в хале на фирма за търговия на ядки в Карнобат

Пожар възникна тази сутрин в производствено хале на фирма за търговия с ядки в Карнобат. С него се борят пет противопожарни автомобила с 15 огнеборци от Карнобат, Айтос и Бургас, съобщава БНР-Бургас. Огънят все още не е овладян.  Сигналът за пожара в Северната промишлена зона е получен минути след 6 часа, информират от бургаската полиция. Към..

публикувано на 21.10.24 в 09:36

Започва ремонтът на част от пътя "Аспарухово" - "Галата", трафикът към момента е спокоен

В този час започва ремонтът по пътя "Аспарухово" - "Галата" от отбивката за "Карантината" до тази за "Галата".  Вече има разположена тежка техника, багери и камиони, представители на строителната фирма, видя екип на Радио Варна.  Обходният маршрут е през местността Боровец, където до скоро се извършваха ремонтни дейности.  Те видимо..

публикувано на 21.10.24 в 09:00

На изборите 2 в 1 във Варна на 27 октомври: По четири кутии и две машини в СИК

Заради провеждането на втория тур на частичните местни избори, който ще съвпадне на 27 октомври с провеждането на вота за народни представители, в секциите в районите "Приморски" и "Одесос" ще има по две машини и по четири избирателни кутии. Това обясни за Радио Варна председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков, който е ръководител и..

публикувано на 21.10.24 в 08:50