Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова платформа за съвременно изкуство и култура “Art and Culture Today"

Радослав Механджийски и Теодора Константинова, докторанти по изкуствознание в НБУ, създадоха платформа за съвременно изкуство и култура “Art and Culture Today”.

Що е то съвременно изкуство и кои са най-ярките произведения от България и света? Как се раждат първите инсталации и пърформанси, откъде възниква идеята за концептуално изкуство, кои са най-атрактивните съвременни автори и произведения от България и света? Какво се крие зад често странните и неразбираеми образи и обекти, може ли всичко да бъде изкуство и намира ли място сред съвременните произведения класическата естетика на красивото?

Радослав Механджийски и Теодора Константинова посетиха четири български града – Бургас, Варна, Русе и Велико Търново, за да изнесат по една лекция, чрез която да вникнем в парадоксалния свят на съвременното изкуство.

Чуйте още за платформата в интервюто на Светлана Вълкова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 23.05.24 в 18:15
СУЕО

Родители подариха песен на училище

Нова авторска песен за училището подари родителската общност на варненското Средно училище с езиково обучение „Александър Пушкин“. Повод за жеста е половинвековният юбилей на училището т.г.  Песента за училището е поредната инициатива на Училищното настоятелство. Автор на музиката е младият композитор Кристиян Ячев, а е написана от Цветелина Милева,..

публикувано на 23.05.24 в 17:09

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото...

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15