Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Конкурс за домашно вино” Варна 2017 г. - традицията продължава

„Конкурс за домашно вино” Варна 2017 г. ще се проведе на 28 февруари в ресторанта срещу ДКЦ ,,Чайка” (Курортна поликлиника). Всички желаещи да се включат трябва да предоставят проби в две бутилки от по 700 мл. до 25.02.2017 год. в заведението. Върху всяка бутилка трябва да има етикет, на който да са описани видът вино, сортът грозде, името на производителя и телефон за контакт. Важна част от условията за участие е произведеното вино да е минимум 50 литра до 1 тон.

Павлин Коцев е млад винар и е един от ентусиастите, които поддържат традицията, зародила се през 1996 г. жива. Сполед него това е от изключителна важност и трябва да се предава от поколение на поколение, защото Варна и крайбрежният регион на Черно море са едни от най-старите лозарски центрове на България. Още подробности можете да научите от разговора на Вяра Николаева с него:




Радио Варна е медиен партньор на събитието.


Любопитни факти за Варна, виното и гроздето

За хубавите варненски лозя свидетелстват спомени и бележки на много чужди пътешественици, пребивавали в града по различни поводи. Изба „Евксиноград“ е най-старата винарска изба в България. Открита е през 1891 г. Поради спецификата на климата и почвите, тя е специализирана в обработката на бяло грозде. Произвежда качествени бели вина от сортовете Траминер, Шардоне, Мускат, гроздови ракии и коняк „Евксиняк“ – една от гордостите на избата, патентован през 1936 г. Най-старото вино, съхранявано в избата, е френско бордо от 1878 г. – годината на Освобождаването на България от турско робство.Българско винарско дружество „Грозд“ е основано на 13 август 1894 година във Варна. Според Устава на дружеството „целта и предмета на предприятието е: да произвежда по най-рационален начин и да продава разни вина, винени, спиртни, содо-лимонадени и други сродни произведения.През 20-те-30-те години на XX век се обръща специално внимание на лечебните свойства на гроздето. На 10 септември в един от общинските хотели в курорта „Свети Константин“ се открива първата българска гроздолечебна станция. Тя разполага със 120 стаи с изглед към морето. По лекарско предписание почиващите получават безплатно до 3 кг грозде на ден, набрано от близките лозя или доставено от Евксиноград. Подбират се сортове с нежна кожа, сочно месо и лесноотделящи се семки. Предпочитат се добре узрели плодове, но не прекалено сладки. Гроздето се приема на дози 3 пъти на ден преди хранене. Съчетанието на гроздолечението (ампелотерапията) с морските и слънчеви бани дават много добри резултати. Лечебният сезон започва от 5 август и продължава до 10 октомври. Станцията е посещавана от много чужденци, които при отпътуването си са изпращани на жп гара Варна със специални подаръци – пакети с грозде за из път.„Слънце, море, грозде“ – това е девизът, с който град Варна е известен след откриването на централните морски бани на 12 юли 1926 г. Надписът е стоял на входа на Морската градина и е посрещал варненци и гостите на града, бил е символ на курорта Варна за чуждестранните туристи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветеслава Гълъбова

Цветеслава Гълъбова: У нас няма разбиране за това колко е важна извънболничната грижа за психично болните

У нас няма разбиране за това колко е важна извънболничната помощ за хора с психични заболявания. Това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Свети Иван Рилски“. По думите й бюджетът от 200 млн. лева, който се отделя годишно за психично здраве, е крайно недостатъчен.  Тя посочи, че когато видим по улиците хора, които..

обновено на 03.07.24 в 21:36

Парламентът не одобри Росен Желязков за министър-председател на България

Парламентът гласува и не одобри за премиер на България Росен Желязков, предаде БНР. За гласуваха 98, против, 138, въздържали се двама. По процедура, след като не е одобрен кандидатът за министър-председател, то тогава не се гласува и структура и състав на Министерския съвет, предложен от кандидата за премиер. Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против,..

публикувано на 03.07.24 в 16:24

Модернизират системата за продажба на билети за градския транспорт във Варна

С приложението TicketVarna пътуването в градския транспорт е по-изгодно, напомнят от общинското дружество ТАСРУД , което отговаря за приходите от продажбата на пътни документи в обществения транспорт на Варна. Стойността на едно пътуване за един час е 1 лев, а за 90 минути – 1,50 лв.  Поради факта, че има много неработещи машини за продажба на билети..

публикувано на 03.07.24 в 16:15

Приключи електронният прием, над 3000 първокласници вече са записани във варненски училища

Приключи електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна за учебната 2024-2025 година. Общо 3007 първокласници са записани към дата 1 юли 2024 година. След приключване на електронния прием са обявени 335 свободни места в 28 общински училища от всички административни райони в града и прилежащите селища. Свободните..

публикувано на 03.07.24 в 15:30
Николай Денков

Денков: Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства, които осигуриха по високи доходи на хората

Едва ли има голямо различие в оценката на ситуацията. Има различие по два въпроса, защо сме тук и как можем да излезем от ситуацията. Това заяви Николай Денков от ПП-ДБ, предаде БГНЕС. Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства в последните 3 г., правителства, които осигуриха по високи доходи на хората, икономическа среда за..

публикувано на 03.07.24 в 14:40

Бойко Борисов: Да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет и да отиваме да агитираме

"В трудни ситуации се подкрепихме с ПП-ДБ взаимно и ако е имало ползи, са общи и вредите са общи". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Николай Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин. Всичко знаем и не е нужно да губим времето и на Негово Светейшество, и на президентската двойка и на дипломатите. Имахме нужда от..

публикувано на 03.07.24 в 14:23

Парламентът обсъжда и гласува правителството на ГЕРБ-СДС (ВИДЕО)

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков. Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от..

публикувано на 03.07.24 в 13:00