Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радио Варна представя" две паметни дати в българската морска история

В предаването „Радио Варна представя” ще си спомним за две значими събития в морската история на Варна и България. Първият ни разказ ни връща в 24-я ден на месец февруари 1942 г. всъщност началото е няколко години по-рано. Периодът 1938-39 година, когато започват първите превози на еврейски бежанци от български пристанища към Палестина. Българските власти не се намесват и не пречат на еврейската емиграция през нашите пристанища, но още по-интересното е, че и германските власти си затварят очите за нея. Първата груба бежанци отплава от пристанище в Бургас с кораба Агиос Николаос, Следват десетки плавания с различни кораби, превозили хиляди еврейски бежанци до обетованата земя. И така достигаме до 24 феруари 1942 година, когато в Черно море пред Босфора, торпилиран от съветска подводница потъва корабът „Струма” със 767 души на борда – евреи-емигранти и български екипаж от 5 души. Сигурните данни за спасени са само за един човек. Още за историята на кораба, екипажа му и за потъването на Струма, разказва историка Атанас Панайотов.

Другото важно за българската морска история събитие, за което говорим по Радио Варна, се е случило на днешния ден през 1916 година. Тогава във Варненския залив при изпълнение на военна операция на българска мина се натъква и потъва руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин”. Известно време след това, ръководството на българската армия е пазила в тайна тази морска победа за да не се разкрие къде точно се намира минното поле. Едва няколко месеца по-късно участните в операцията по обезвреждането на „Лейтенант Пушчин” биват наградени, това разкри директорът на Военноморския музей във Варна Мариана Кръстева, която споделя още интересни факти за тази българска морска победа в Първата световна война.

Останките от руския кораб Лейтенант Пушчин бяха открити край нос Галата през 2010 година, а български военни трофеи постъпиха във Военноморския музей като експонати. Сред тях е едно от оръдията на миноносеца / на снимката /, както и един от флаговете на кораба.

Подробностите, чуйте в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жълтокрака чайка, познатa още като Гларус

НОВИЯТ ДЕН на 17 юни с Мариела Димитрова

До края на юни трябва да започне подмяната на тръбопровода на Аврен. Работата по това ще отнеме месеци, но трябва да реши дългогодишния проблем с водата в населеното място. През летните месеци  ще има и масови проверки за кражба на вода. Репортаж в 8.10 часа. Села в община Каварна системно са оставяни без вода, а ситуацията се влошава..

публикувано на 17.06.24 в 06:27

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 14 юни със Светлана Вълкова

Лекция за японската литература и култура ще изнесе във Варна проф.  д-р Гергана Петкова  - Декан на Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет Създаването на модерно сценично пространство във Варна по примера на "Топлоцентрала" в София – кауза на срещата с представители на Международната организация за съвременни..

публикувано на 14.06.24 в 12:01
Chart

#767 ТОП 20 (14.06-21.06.2024)

публикувано на 14.06.24 в 07:50

НА СВЕТЛО на 13 юни с Мариела Димитрова

Второто издание на Регата "Варна 200" стартира в 18 часа в срада . Участниците направиха страхотни изпълнения буквално пред пристанището във Вар н а и потеглиха по трасето на регата. Състезанието е доста тежко, кара се две денонощия, за да изминат 200 морски мили. И зискват се доста добри ветроходни умения , подчертават организаторите..

публикувано на 13.06.24 в 13:26
Лято с ухание на жасмин

НА СВЕТЛО на 12 юни с Валерия Василева

Румъния забрани улова на черноморската черна мида заради биотоксини в морската вода – реакцията в България. Нови открития при имунологията на рака, спомагащи за превенция, диагностициране и лечение на онкологични заболявания представят световни специалисти във Варна днес. За забавяне на изплащането на субсидиите по т. нар. „еко схеми“..

публикувано на 12.06.24 в 13:50

НА СВЕТЛО на 11 юни с Валерия Василева

Протестен митинг пред содовия завод в Девня организират днес от синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Националната асоциация на зърнопроизводителите открива официално днес жътвентата кампания в страната. Акцентите от заседанието на ПК „Собственост и стопанство“ към ОбС-Варна. Тема с продължение  - позицията на Община..

публикувано на 11.06.24 в 14:00
Българска роза

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 11 юни

Румъния забрани уловът на миди и рапани по южната част от Черноморското си крайбрежие, тъй като може да носят зараза и да са опасни за здравето. Има ли опасност за българската част на Черно море? Атанас Палазов, директор на Института по океанология с подробности по темата; Протестен митинг пред содовия завод в Девня организират днес от..

публикувано на 11.06.24 в 05:58