Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Зеленият цвят е новият хит в декорацията при тортите и сладките

Ралица Камбурова определя себе си като човек с хоби-декоратор. Ралица е и активен спортист, който се занимава с канго джъмпс. Тя е професионален инструктор и умело успява да съчетава две хобита - спорта и декорацията на сладки. За да ни стане още по-сладко и вкусно, в края на работната седмица ще си поговорим за новите тенденции в тортите и сладките, а за финал ще получим и рецепта за лесни бонбони от кексово тесто.

„Напоследък много популярни стават голите торти, така наречените голи торти, които са без захарно покритие и са залети само с шоколад, който може да бъде цветен или не. Може да са само от крем или блат. Много ефектни стават, много са популярни. И цветя- захарни цветя, те са за сватбения сезон актуални. При децата няма някаква нова, иновативна ... те искат да е шаренко, да има фигурки”.

И тенденцията върви спрямо филмите, които гледат.

„Абсолютно! Имам познати, които вече категорично отказват „Замръзналото кралство”.

Питам за бутиковите торти, но вече все по-популярни стават и малките сладкиши, които съпътстват една голяма торта, особено в детските градини, където трябва да занесеш нещо и тези малки сладкиши са добавка към голямата торта и са много хубаво украсени направени с едни бухнали теста. Много, много красиви са. При тях има ли нещо ново и тенденциозно?

„Напоследък много популярни са декорираните бисквитки за почерпка в училища, градини - кейк попс- така нареченият кекс на клечка, което в същността си е пак вид тесто – кексово, тортено, смляно с масълце и маскарпоне, направено от топчета и потопено в бял шоколад. Те са много популярни и децата много ги харесват и това според мен, кейк попс-овете са актуални за градини и училища”.

Можем ли да получим една такава рецепта за кейк попс от хоби декоратор?

„Може, разбира се! Моята рецепта, която използвам е от ванилов блат с портокалови кори. Само да вметна за портокаловите кори, че е хубаво да са от био-магазин, тъй като са много третирани портокалите. Съответно, това което аз правя, ще ви кажа половинката дозата, тъй като от нея излизат около 20-сет попс-чета. Трябват ви:

Едно яйце,1/3- чашка кисело мляко, един пръст олио, 2-3 чаша захар и кората на един портокал и 2/3-ти чаена чаша брашно (високите чаши за чай). Яйцата се разбиват със захарта, добавя се олиото, след което киселото мляко. Настъргва се портокаловата кора и се пече във фурна с вентилатор за около 40-сет минути на 170-сет градуса. Оставя се да изстине напълно и въпросното тесто се смила в блендер или се натрошава на ръка с малко крема сирене и масло. Оставя се на стайна температура, с ванилийка. След което се омесва мокро тесто, от което се правят топченца. Тези топченца изкарват няколко часа в хладилника, за да се стегнат. Слагат им се едни пръчици и ги потапяте в бял шоколад и това са кейк попс-овете”.

Надяваме се да Ви е било вкусно, ако искате да чуете интервюто – в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30

Сестрите и акушерките в готовност за протести, ако се намали обучението им с година

Медицинските сестри и акушерките са в готовност за провеждане на масови протести, ако бъде одобрена идеята обучението по тези специалности да бъде намалено от 4 на 3 години. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението им сега отговаря на изискванията на европейска директива,..

публикувано на 11.02.25 в 19:00