Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба живопис на Мартиан Табаков

Изложбата се открива на 14 март 2017 г., вторник, от 18 часа

Мартиан Табаков завършва скулптура в Националната художествена академия през 2017 година в класа на проф. Емил Попов. В момента е преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства “Свети Лука” в София. Освен със скулптура и изобразително изкуство, се занимава и с музика.

Два пъти досега галерия A&G Art Meeting е показвала творби на Мартиан Табаков пред варненската публика - веднъж в обща изложба на ученици на проф. Емил Попов, след това в съвместна изложба с Мартин Трифонов. Настоящата експозиция е първа самостоятелна изложба на младия автор в това художествено пространство. Галеристите Анна Халамян и Герхард Хорнман считат Мартиан Табаков за едно от специалните си открития.

Горската стая

От земята излизат дървета
разтварят се бавно нагоре
светлина да прегръщат

***
***
Всеки предмет
всеки човек
приема и отразява
щом се звук удари в стената
тя го отблъсква,
но дълбоко в горската стая
част от него остава


Тази словесна тема, създадена от Мартиан Табаков за неговия дипломен проект "Идеални перспективи" ни насочва директно към живописната му изложба във варненската галерия A&G Art Meeting.

Няколко месеца след блестящата защита на своята магистратура в Националната художествена академия младият ученик на скулптора проф. Емил Попов показва в морския град умалена версия на „мощната”, според експерти, изложба в двора на бившите Царски конюшни в София, където има ателиета на Академията. Там неговите скулптури и рисувани композиции внушително се вписаха във външното пространство сред снега и полуразрушените сгради.

Поради спецификата на галерийното пространство, за Art Meeting Мартиан е подготвил по-малък формат работи на същата тема, впечатляваща интерпретация върху неговите „Идеални перспективи”: в горската стая на художника хората са в едно съвсем чисто пространство, лишени от всякакви предразсъдъци, всичко е в най-чистата му форма. Нещо, което в живота не съществува, но в изкуството може да се случи, защото то не е реплика, а един друг свят, „другият наш възможен живот”.

Какво ще видим в тази „стая без стени”?

Изрисувани дървени плоскости във формат А5, нещо като книги, които се отварят или малки иконостаси с вратичка и образ в тях. От едната страна са образите на хора в гората, от другата страна - самата гора на черен фон. Идеята за тези пана идва преди време на един пленер, когато авторът намира две изоставени черни дъски и много иска да създаде рисунки, които да стоят самостоятелно в пространството, да бъдат триизмерни.

Вторият елемент от експозицията са акварелите, върху които главните типажи в проекта - хората и дърветата, са изобразени поотделно.

Специален акцент в общата композиция ще е една от оригиналните скулптури в проекта, тя е в по-голям размер и е изработена в смесена техника: дърво, сътворено от клони, зебло, гипс и желязо, изрисувано отгоре. Според своя създател, „едно много агресивно дърво, което трябва да си извоюва пространство само”.

Творбите в тази изложба имат собствен размах, следвайки порива на автора към чистите пространства, сред хората и дърветата, отвъд преградите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство" във Варна

Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на средновековната Българска империя – оживява в изданието "Великите владетели на Второто българско царство" от българския археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав. След успешната премиера на книгата в..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка" откриха в Добрич

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

От 08-ми до 23-ти май 2024 г.  Арт Галерия  Le Papillon Ви представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които..

публикувано на 10.05.24 в 13:26

Започнаха майските празници в Балчик

Майските празници в Балчик започнаха с откриването на две изложби - "Участието на България във Втората световна война - двете страни на медала". Тя е подредена в балчишкия музей в рамките поне на месец. Другата е в Общински детски комплекс от конкурса "Моята България". На 16 май Мира Добрева ще представи пред балчишката публика книгата си "Светулки..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26