Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кирил Георгиев: Вкусът на ръчно изработената паста e неповторим

Кирил и Мария са заедно в живота от няколко години. Една хубава коледна утрин Кирил получил за подарък от приятелката си машинка за приготвяне на домашна паста. По него време той работел като готвач във варненско заведение. Запалил се по домашната паста и започнал да овладява сам тънкостите на този така непривичен за България занаят. И така започнала тази история, която продължава и до днес и вече дори можем да говорим за обособяващ се бизнес модел.

Що е то ръчно правена паста и какво провокира една млада варненска двойка да се захване с този такава нетипичен занаят за нашите географски ширини?

Мария Панайотова /М.П./ Нашият проект започна като на игра в домашни условия.

Вие сте започнали да правите паста у дома си?

Самоуки сме, като експеримент с цел да се храним малко по-здравословно. Същевременно, това се оказа че е сполучлив проекта, хората харесаха пастата. Започнахме да я разпространяваме сред приятели...

Кирил иска да допълни нещо?

Кирил Георгиев /К.Г./ Правенето на паста започна с един подарък. Мария ми подари за Коледа ръчна машинка за производство на паста. След като ни хареса - на нас, и на приятелите ни, започнахме да ходим на фермерските пазари във Варна. Открихме много готини клиенти. Открихме възможности за развитие.

Какво включва вашата паста? Какво имаше в първата паста която направихте?

К. Г. Първата ни паста се сещам, че включваше брашно от лимец. Просто си я сварихме и си я хапнахме, с някакъв доматен сос. Беше невероятно.

Правите паста от няколко неща? Виждам някакви зеленчуци – може би моркови?

К.Г. В Италия брашното е известно под името семолина /грис или брашно от твърда пшеница, която тук е малко позната – бел.ДН/ или семола – вече го има в България. Ние правим експерименти с добавяне на зеленчуци вътре и с тези добавки цвета на самата паста се променя. Вкусът не толкова, но има лека нотка, която се усеща. Но пък има чудесна визия, особено когато е сервирана в различни цветове.

Правите в момента около 10 вида паста. Как стигнахте до тях?

М.П. Малко по малко и пожелание на клиентите се наложи да експериментираме и да увеличаваме видовете паста. Самите клиенти искаха от нас по-голямо разнообразие. А и с цел да се развиваме и да бъдем и също по- актуални.

Лесно ли се прави паста?

Вече е по-лесно. В началото имахме трудности - все пак пастата е ръчно приготвена. Самото брашно се замесва на ръка, точи се на ръка, реже се на ръка. Свикнали сме.

Колко време ви отнема приготвянето на пастата, която продавате за ден?

По-малко от два до три часа. В нашето заведение предлагаме на клиентите си прясна паста.

Което означава, че е току що направена...

Да. Когато е прясна, тя буквално се вари от 15 до 30 секунди. Самият вкус на тази прясна паста е съвсем различен от другите пасти...

Които можем да си купим от магазина?

Да, разбира се.

Имате ли любим вкус? И двамата? Или все още не може да решите кои от всички видове паста харесвате?

К.Г. Аз съм пристрастен към лимецовата. В самото начало, пастата от лимец беше по-скоро с изчанчен вкус, но с всяка порция лимец, този вкус ми става все по любим.

М.П. Като цяло, клиентите се разделят на две групи. Едните, които с хранят по-здравословно са фенове на лимеца. Другите са тези, които обичат традиционната паста - тази от твърда пшеница.

К.Г. Зърното от лимеца е по-чувствително. Лимецът има по-малко глутен, за разлика от зърното на твърдата пшеница и това предполага по-голямо начупване. Докато пастата от семолина, заради по-високото количество глутен, е по-еластична. Затова доста хора предпочитат нея.

Били ли сте в Италия, след като сте започнали да правите паста у дома си?

Ходил съм там само на почивка, но преди много години. Не съм ходил на паста курс.

Има ли италианци, които да са опитвали вашата паста?

Да, споделят, че е невероятно вкусна.

Можете ли да кажете за колко време стигнахте от домашната паста до зареждането на магазини?

К.Г. Идеята беше моя – да работя за себе си. Започнахме с предлагането на паста на фермерските пазари във Варна. Можехме да останем и само там, но искахме да се развиваме.

Искаме да допринесем за Варна някакви нови неща, защото Варна в последните пет години се развива много. Това ме радва, защото означава повече работа, повече клиенти, разбира се.

Успешен бизнес ли е производството на паста?

Твърде рано е да се каже. Задайте ми този въпрос след 10 години.

Вие сте около две години на пазара. Какво сочат до момента разчетите ви?

Радваме се, че все още сме на фермерския пазар. Спечелихме доста клиенти, доста приятели.

Какви ще са следващите видове паста, които планирате?

Започваме да правим кори за лазаня. Правим равиоли и обмисляме да пуснем канелони.


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Симеона Живкова - неонатолог в СБАГАЛ - Варна

Неонатологът д-р Симеона Живкова: Трябва повече гласност за тежката битка на недоносените бебета и техните родители

Специализираната АГ болница във Варна отбелязва световния ден на недоносените деца - 17 ноември, със  семинар на тема "Всичко за недоносеното бебе - от болницата до необходимата грижа у дома след изписването" .  Лекторите - д-р Симеона Живкова и акушерката Фаня Кючюн,  от неонатологичното отделение в СБАГАЛ "Проф. д-р Димитър Стаматов", ще говорят..

публикувано на 17.11.25 в 09:15

Гергана Драгнева: Уличната храна играе важна роля в развитието на градските общности

Гергана Драгнева (Geri the Geri) е едно от лицата на Варна, които често можем да видим на различни културни събития в града. Самата тя е артист, но нейните произведения са предназначени да галят небцата и да стоплят душите на хората. Неависимо дали е зад щанда на фууд кемпера Capibara , или е в импровизирана полева кухня, тя винаги е в центъра на..

публикувано на 17.11.25 в 08:15

Д-р Ивайло Митковски: Управляващата коалиция отново излъга младите лекари и медицинските сестри

Според председателя на ДСБ Варна д-р Ивайло Митковски няма причина от тук нататък кметът на морската столица Благомир Коцев да продължава да е в ареста.  В обзорното предаване на РВ „Позиция“ той заяви, че след като следствието е приключило, оправданието за задържането му, че може да повлияе на свидетели, е отпаднало.  „Докато се гледа..

публикувано на 15.11.25 в 14:10
Николай Василев

Николай Василев: Тази и следващата година дефицитът ще е около 8 на сто, не три процента

Макрорамката на бюджета 2026-та показва, че разходите като процент от БВП ще достигнат нечувани за съвременната история на България нива. „Това не е държавата, която познавам, каза бившият министър на икономиката Николай Василев, като допълни, че България до сега е харчила около трийсет и няколко процента от БВП“. По думите му очертаващите се..

публикувано на 15.11.25 в 13:38

Paolo Bruno (THY LIGHT): Животът не е само раждане и смърт

Интервю с Paolo Bruno (THY LIGHT) Първият концерт на бразилската фюнеръл блек метъл група THY LIGHT в България е на 16 ноември. Актуалната екстремна формация ще свири в софийския клуб „Mixtape5“, а подгряващи банди са родната DIMHOLT и гръцката блек метъл група INFERNAL STORM. По повод първия концерт на THY LIGHT в България със съдействието на..

публикувано на 15.11.25 в 11:41

Изследване на ИПИ: Липсата на важни инфраструктурни връзки и децентрализация забавят развитието на Северна България

Липсата на важни инфраструктурни връзки, като магистрала "Хемус" , продължава да забавя развитието на областите от Северна и Централна България. Варна, Русе, Велико Търново и Габрово не си взаимодействат достатъчно. Те не успяват да изградят устойчива икономическа ос, за разлика от Южна България, където се оформя силна линия..

публикувано на 14.11.25 в 17:45
Димитър Събев

Димитър Събев: Бюджет 2026 е политически компромис - опит да се угоди на всички

Бюджет 2026 е политически компромис, съставен така, че да няма толкова недоволни. На всеки е дадено по малко, а резултатът е позната формула на добрите бюджети - такива, които не предизвикват кризи, но и не водят до дълбоки промени. Така коментира одобрения от кабинета проект на бюджета на страната за 2026 икономистът Димитър Събев от Институт за..

публикувано на 14.11.25 в 08:10