Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На светло с Доротея Николова на 20 април

Отбелязваме 141 години от избухването на Априлското въстание - репортаж на Даниела Стойнова.

Солеността на морската вода и наличието на кислород ще замерват учените от Института по океанология във Варненския и Бургаския залив. Новата апаратура е монтирана съвсем наскоро. За какво ще се използват данните ще научим от Мариела Димитрова.

Ще ви заведем в Добрич, защото до средата на юни там може да се видят експонати от Националния литературен музей. Сред тях са много прелюбопитни неща. Като например мастилницата и перодръжката на Вазов, домашният му телефон, наградите му; пистолетът, с който се е самоубил Яворов; пачето перо на Славейков; масата, на която е подписана Търновската конституция... Какво още, чуйте от главния уредник на Дома-паметник "Йордан Йовков" Кремена Митева.

Гост в студиото фотографът Благовеста Филипова за проекта си „Монолог на парата” по текст на Стефан Продев, реализиран след като нашият слушател Георги Динчев се обади в Радио Варна след интервю с нея, за да я предизвика да го направи. Част от снимковия материал може да видите и тук.

Срещаме ви в аванс с младите цигулари от училището по изкуствата във Варна - Свилена Иванова, Камелия Балалова, Дамяна Каменова и Рустам Губкин - Матейски, участници в Майсторския клас на Мичо Димитров, ученици на Антоанета Илиева, чийто концерт е тази вечер в Концертното студио на Радио Варна с начален час 19 ч.

Изложба представя първите 7 години на носителите на наградата "Едмонд Демирджиян". Интервю с куратора Даниела Радева. Отличието беше учредена от Мария Василева и Фондация „Едмонд Демирджиян“ през 2010 г. в памет на известния живописец и барабанист, останал в спомените на приятелите си с голямата страст към живописта, чувството за хумор и високата си продуктивност в областта на двете изкуства.

Малка част от най-значимите архитектурни творби на арх. Камен Горанов ще бъдат представени днес в Държавния архив във Варна. Сред по-познатите сгради, излезли изпод ръцете на известният архитект са етнографския музей във Варна, музея на мозайките в Девня, възрожденският комплекс в с. Аспарухово /Ченге/,  музея за история на медицината, Парк – музея „Владислав Варненчик“, астрономическата обсерватория „Николай Коперник“ във Варна, паметник на българо-съветската дружба, филиала на театъра, дома на архитекта, дома на писателите, дома на младоженците. За първи път ще бъдат показани оригинали на част от скиците, направени от арх. Камен Горанов при архитектурното заснемане на Варненския енеолитен некропол (1975-1977 г.). Повече от разговора на Светлана Вълкова с арх. Огнян Каменов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#769 ТОП 20 (28.06-05.07.2024)

публикувано на 28.06.24 в 18:47

По първи петли на 1 юли с Ваня Славова

На 1-ви юли ще посрещнем изгрева от второ студио на Радио Варна!  Надяваме се да се чувстваме добре и този понеделник... както повелява отколешната ни традиция. Ефирния повей ще споделим приятно с вас в екип Ваня Славова и Петър Венков-музикален редактор и звукорежисьор. В предаването ще ви срещнем с д-р..

публикувано на 28.06.24 в 16:03

В „Гравитация нула“ на 28 юни

„Гравитация нула“ – 28 юни 2024 година с Мартин Николов -   ММФ „Варнеско лято“ – концерт на камерен оркестър на Симфоничния оркестър на Баварското радио - гост пианистът Адриан Йотикер; -   Изложба „Модернистите на ХХ век“ в Градската художествена галерия във Варна – представя я Деница Гергова - артдиректор на "Виваком Арт Хол..

публикувано на 28.06.24 в 12:48

НОВИЯТ ДЕН на 28 юни с Иван Барбов

„Ако не ти се спи като си легнеш, със сигурност ще ти се спи като станеш“, гласят едни мъдри прозрения с неизвестен автор в социалните мрежи тази сутрин. Ако и на вас ви е още сънено, ударната доза ефирен кофеин, която гарантирано ще ви събуди, ви очаква на честотите на Радио Варна. Проследете събуждането на новия ден с водещия Иван..

публикувано на 28.06.24 в 06:44

НОВИЯТ ДЕН на 27 юни с Мариела Димитрова 

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета  (на снимката в черно)  през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина . Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински..

публикувано на 27.06.24 в 06:21

НА СВЕТЛО на 26 юни с Валерия Василева

Бдение ще има тази вечер от 19 часа на мястото, където при пътен инцидент загина мотоциклетистът Аспарух Димитров, а детето му беше пирето в болница в тежко състояние. Репортаж от среща във Варна между работодатели и бежанци от войната в Украйна, които търсят работа, организирана от „Каритас“. Представиха във Варна резултати от..

публикувано на 26.06.24 в 13:55
Лято в Природен парк

НА СВЕТЛО на 25 юни с Валерия Василева

Акцентите от днешното заседание на ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към ОбС-Варна. Днес е Международният ден на моряка, обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. - мотото тази година е "Аз съм на борда" с послание за равенство между половете в мореплаването. Доцент Десислава Серафимова ще..

публикувано на 25.06.24 в 13:19