Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Квартетът" в "Радио Варна представя" на 22 април

Те са четирима цигулари от поколението на милениумите – терминът, с който обозначаваме децата, родени около началото на новото хилядолетие. Те са Дамяна, Камелия, Свилена и Рустам. Те са най-добрите сред връстниците си цигулари в България. И всички те са възпитаници на Музикалното училище във Варна.

Избрахме да ви срещнем с тях, не само защото преди ден беше един от последните им общи концерти или всички са носители на редица наши и чужди отличия; а и защото само след месец единственият младеж в квартета ще завърши училище и ще поеме пътя си по широкия свят!

Някъде!

И още – защото тези четирима младежи вероятно са сред малцината, които свирят, наистина на световно ниво, един от най-впечатляващите цигулкови концерти - този на Антонио Вивалди за 4 цигулки в си минор.

Цялото предаване, чуйте в звуковите файлове:


Дамяна, Камелия, Свилена и Рустам репетират по минимум 4 часа на ден. Не за друго, а защото – както казва преподавателката им Антоанета Илиева, която ще чувате с инструкции, и не само в следващия почти час, да свириш по три часа и половина на ден, означава да си на ръба – може и да се закрепиш, но може и да се провалиш. Ако успееш да просвирваш поне по 4 часа, тогава няма начин да не просперираш.  А как започва един техен час ли?


С четиримата най-добри млади цигулари ви срещаме днес  Радио Варна представя. Няма да ви заливаме със статистика за безчетния брой от наградите и отличията им, защото – убедена съм, бройката скоро ще се промени и ще продължи да се увеличава с времето. Нашият избор беше да ви ги представим отвъд цигулката и музиката. И така, чуйте ги:


И след като чухте повече за Дамяна, Свилена, Камелия и Рустам от самите тях, чуйте и дамата, която ги вдъхновява и мотивира вече няколко години и която в немалка степен стои зад тях.

Колко ученици е имала за годините си преподаване Антоанета Илиева?


И преди да се разделим, ще ви представим едно друго изпълнение на нашите млади и даровити музиканти, на прима виста. Този път, далеч от класическата музика, но с не по-малко класическо усещане - основният мотив на фентъзи поредицата Игра на тронове, която оказа се е любима на половината от квартета.

Историите за ежедневието и дългите аплаузи след концертите на изключителните млади цигулари Дамяна Каменова, Свилена Иванова, Камелия Балалова и Рустам Губкин - Матеевски от Варна разказахме благодарение на Фондация "Европейска Музикална Академия".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лято в Природен парк

НА СВЕТЛО на 25 юни с Валерия Василева

Акцентите от днешното заседание на ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към ОбС-Варна. Днес е Международният ден на моряка, обявен от Международната морска организация (ИМО) през 2010 г. - мотото тази година е "Аз съм на борда" с послание за равенство между половете в мореплаването. Доцент Десислава Серафимова ще..

публикувано на 25.06.24 в 13:19

НОВИЯТ ДЕН на 25 юни с Иван Барбов

„Най-лошото на ранното ставане, е че огладняваш поне три пъти до обяд“, заключение с автор неизвестен в социалните мрежи тази сутрин. Почти до обяд с вас на честотите на Радио Варна ще са Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков. Във времето от 6.00 до 10.30 часа обещваме да заситим апетита ви за интересни теми,..

публикувано на 25.06.24 в 06:10

На 24 юни в "От другата страна" по Радио Варна

На 24 юни в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA).Разговор с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) за участието му на "July Morning 2024" (1 юли, Камен бряг). Разговор с Ангел Симитчиев (EXPECTATIONS, MYTRIP) за дебюта на BORN ERASED "I A m The..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 24 юни със Светлана Вълкова

К омисия „Финанси и бюджет“ към Варненския общински съвет заседава днес Репортаж от откриването на Общностен център „Компас“– Варна, създаден по инициатива на Върховния комисариат за бежанците на ООН Как да разберем кога мидите са пресни и каква е цената им тази година – разговор с продавач на миди в района на Карантината Покани за..

публикувано на 24.06.24 в 12:28

НОВИЯТ ДЕН на 24 юни с Мариела Димитрова

Етиката в работата на брокерите и агенциите беше един от акцентите на провелата се във Варна среща-дискусия. Защо е важно всеки потребител да се информира за брокера и фирмата, с които възнамерява да работи и как да различим коректните от некоректните брокери? Отговор на този и още въпроси, свързани с имотния пазар у нас 8.10 часа от Юлия..

публикувано на 24.06.24 в 06:24
Chart

#768 ТОП 20 (21.06-28.06.2024)

публикувано на 21.06.24 в 18:49
Картина на Шевкет Сюнмез

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 21 юни със Светлана Вълкова

„Пътят на бежанеца“ – фотоизложба по повод откриване на Общностен център за бежанци във Варна Утре се открива Международният  музикален фестивал „Варненско лято“ Изложба живопис на Елена Велкова и Веселин Начев в Art Meeting „Ефектът Люксембург“ – двама турски художници в Градската художествена галерия Ангел Ангелов с нова..

публикувано на 21.06.24 в 11:58