Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 май 1941 година - български офицери жертват живота си, за да спасят жителите на Пирея

| обновено на 30.05.23 в 16:21
3
Иван Томов
Снимка:

На 30 май отбелязваме годишнина от подвига на капитан Иван Томов и командваните от него офицери. На днешния ден през 1941 година те спасяват хората в гръцкото пристанище „Пирея”. Иван Томов е капитан на парахода „Княгиня Мария-Луиза“. Корабът бива запален, най-вероятно от представители на съпротивата. Плавателният съд е пълен с боеприпаси /авиобобми и авиобензин/. За да не допусне те да се взривят в пристанището, Иван Томов нарежда корабът да бъде отдалечен от Пирея. Преди това е заповядал на почти целия екипаж да напусне плавателния съд. Остават само той, шестима офицери и още няколко души, които извеждат кораба в открити води, на около една миля от града. Последва взрив. Иван Томов загива на служебния си пост с още шест души от екипажа си. Под негова команда те спасяват града от фатални разрушения и жертви.

За героичния подвиг на капитан Томов си спомнихме заедно с историка Атанас Панайотов:

Капитан Томов е знаменателна личност, заела място в историята с една забележителна саможертва. Кап. Томов е човек на дълга, човек с чувство на отговорност не само пред корабособственика, не само пред своя екипаж... Той изпълнява своя човешки и хуманитарен дълг и прави всичко по силите си, с цената на своята саможертва, да спаси един град от унищожение. Градът се казва Пирея.

Говорим за 1941 година...

1941 година, когато се запалват пренасяните от командвания от него български параход „Княгиня Мария-Луиза” авиобомби и варели с авиобензин. При взрив вълната може да унищожи целия град. Той взема единственото възможно решение, което е свързано с всичките наши разбирания за благородство и себеотрицание. Думите ще бъдат бегли и шаблонни за да кажем какво е извършил този човек. Той маневрира и измъква кораба колкото се може по-далеч от пристанището.

И какво се случва след това?

Корабът се взривява. Оцелява един-единствен човек от екипажа. Това е един от помощник-капитаните на Иван Томов. Небеизвестният капитан Фос, който като се връща във Варна, тръгва из улиците и започва да зачерква името си от некролозите, които са разлепени. Той също е бил смятан за безследно изчезнал. От капитан Томов остават една шапка и една лула, които водолази намират и погребват тук във Варна малко по-късно.

Интервюто с Атанас Панайотов можете да чуете в прикачения файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще свързва ли градската железница кварталите с центъра, попитаха варненци

Проектът за градска железница трябва да дава възможност за свързване на кварталите с индустриалната зона и центъра на Варна. Това мнение сподели по време на общественото обсъждане  Марио Кателиев, чийто дядо живее в кв. "Младост". Момчето коментира, че често е ставал свидетел как всяка сутрин и вечер се образуват задръствания от бул. "Република" до бул...

публикувано на 25.04.24 в 16:00

Задържаха двама наркодилъри във Варна

Задържаха мъж и жена от Варна за разпространение и държане на наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  По време на операция за противодействие на престъпността по линия на дрогата са задържани и  двама от клиентите им по време на сделка.  Проверката показала наличие на амфетамин в единия, а другият е отказал наркотест...

публикувано на 25.04.24 в 15:43

От 1 май такситата във Варна поскъпват

Одобриха нови, по-високи цени за таксиметровия превоз във Варна.  С 38 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха повишаване на минималната тарифа за километър пробег във Варна. С решението минималната дневна тарифа става 1,30 лева, а нощната - 1,50 лева. В момента цените са съответно 1,05 лв. и 1,15 лв...

публикувано на 25.04.24 в 15:28

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:57

Окончателно: Ограничават скоростта на тротинетките във Варна и забраняват движението им в паркове

Нови правила за електрическите тротинетки прие Общинският съвет във Варна, след като одобри промени в Наредбата за организация на движението на територията на общината. Измененията, внесени от групата на ГЕРБ, получиха подкрепата на 41 общински съветници. Въвежда се ограничение на скоростта на електрическите превозни средства до 25 км/ч. Забранява..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

НПО: Във варненските ясли и градини има свръхприем, което намалява качеството на образование

Над 3 300 варненчета са записани в детско заведение над допустимия норматив за една група, който за ясла е 18, а за детска градина 23 деца. Средното завишение за ясла е 50%, за градина 64%, като рекордът е 37 деца в една група в детска градина. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция, организирана от сдружение “Образователна общност -..

публикувано на 25.04.24 в 14:11

Димитър Трайчев е тазгодишният носител на голямата Награда "Варна" в областта на културата

Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени по време на редовното заседание на Варненския общински съвет.  Голямата награда тази година отива при  Димитър Трайчев   за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. Димитър..

публикувано на 25.04.24 в 14:02