Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южна Корея с почетно консулство в Бургас

Снимка: Радио Бургас

В Бургас ще има почетно консулство на Южна Корея.Това стана ясно по време на визитата на Н.Пр. ШИН Бунам в Бургас. Посланикът  обясни, че предстои бизнесменът Йосиф Спиридонов да бъде назначен за почетен консул в морския град.

"Откриването на почетно консулство на Южна Корея е добър знак за задълбочаване на приятелските взаимоотношения и бизнес контакти",заяви кметът Димитър Николов.

Посланик ШИН, заедно с 10- членна делегация взе участие в българо-корейски форум на тема "Споделяне на добър управленски опит за устойчиво развитие" в Бургас.

 В конференцията взеха участие зам.-областният управител  проф.Севдалина Турманова, зам.-кметът Красимир Стойчев, ректорът на университет "Проф. д-р А. Златаров" проф. Магдалена Миткова,  зам. ректорът на БСУ проф. Милен Балтов, зам.-ректорът на Университет "Проф. А. Златаров" Валентин Ненов,професори и  изследователи от водещи корейски университети, представители на бизнеса .

 Те споделиха опита си за ролята на лидерството и доброто управление в икономическия прогрес и просперитета на Република Корея и представиха индивидуална стратегии за българското развитие.

Практическите цели на конференцията  бяха насочени в посока разширяване на академичното сътрудничество, съвместни учебни програми между българските и корейските университети.

По-амбициозната цел на форума бе създаването на канал за обмен на високо равнище между двете страни и на нов двустранен бизнес модел.

" Убеден съм,че форумът ще даде свеж тласък на регионалното развитие и сътрудничеството, които ще бъдат подпомогнат в бъдеще от почетния консул на Корея в Бургас", заяви в края на визитата си в Бургас посланик ШИН.

Кметът Димитър Николов и чуждестранните гости имаха възможност да се насладят на впечатляващият пърформанс на популярната корейска група "Норъм Мачи" в Летния театър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят временно централни улици във връзка с Маратон Варна

Във връзка с провеждането на международния лекоатлетически „Маратон Варна 2024“ във Варна се въвеждат промени в организацията на движението на пътни превозни средства на 12 май, неделя. Още от 20 часа на 11 май 2024 г. до приключване на мероприятието около 15 часа на 12 май 2024 г. се спира движението на пътни превозни средства по крайбрежната алея..

публикувано на 09.05.24 в 12:42
доц. Иво Инджов

Иво Инджов: Отиваме на нови предсрочни избори наесен, ако ГЕРБ не намери патерица

Възможни са нови предсрочни избори наесен, ако ГЕРБ не намери друга патерица за управление освен ДПС, но не изключен вариантът и за ново издание на т.нар. "сглобка". Това каза политологът Иво Инджов в интервю за Радио Варна. Той подчерта, че прогнози трудно могат да се правят предвид насипното политическо поле. Имаме насипно дясно, което е разделено и..

публикувано на 09.05.24 в 10:43

Задигнаха дюзите от фонтана до общината във Варна

Двама мъже на 44 и 50 години, рецидивисти са заловени след бързи оперативни действия на служителите на Първо РУ. Установено е, че ден по-рано те са извършили кражба на 8 броя дюзи, от фонтана до община Варна. Вещите, обект на престъплението са намерени и приложени към образуваното досъдебно производство, съобщават от полицията.

публикувано на 09.05.24 в 10:40

Забраниха провеждането на мотошествие във Варна

Забраниха провеждането на мотошествие във Варна, Събитието е  организирано от мотоклуб „Нощни вълци - Варна“. Причината е, че организаторите не са подали уведомление съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Със заповед на кмета се забранява провеждането на шествието, както и движението на колоната до централен гробищен парк и..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

МВР открива денонощна линия за изборни нарушения

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл  izbori@mvr.bg  - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за ефективно..

публикувано на 09.05.24 в 10:20

Средният осигурителен доход за март е 1633,53 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец март 2024 г. е 1633,53 лв., съобщи Националният осигурителен институт. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. е 1498,44 лв. 

публикувано на 09.05.24 в 09:13

Отбелязваме Деня на Европа

Община Варна ще почете Деня на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма, с традиционния военен ритуал с полагане на венци и цветя пред паметника-мемориал на Осми Приморски полк.   Събитието ще се състои от 10:00 часа пред паметника. В 11:00 часа на същия ден, следва церемония по издигане на флага на Европейския съюз пред централния вход на Община..

публикувано на 09.05.24 в 09:05