Разказват г-жа Елена Георгиева и 17-годишният й внук Антонио Ованезов. Произвели са хиляди буркани с люти чушки, белени домати и кисели краставички и за първа година ги предлагат на фермерските пазари. До 25 юни може да ги видите и на пазара пред х-л Черно море, част от програмата на Втория веге фестивал
Колко внуци имате г-жо Георгиева?
Е.Г.: Четири.
Четиримата ли се включиха в производството или най-вече Антонио?
Е.Г.: Само Антонио, понеже той е най-голям. Мъничката е на 5 години и тя помагаше, бурканчетата тя ги подрежда.
А.О: Идеята се роди една вечер, когато седнахме на масата цялото семейство и решихме да правим нещо различно и нещо, което само ние го правим. А това е нашата зимнина, нашите традиции.
Като малък помагали ли сте на баба си да прави тези кисели краставички, белени домати в буркан?
Е.Г.: За абсолютно всичко е помагал. Той е затварял всичките буркани. Над 10 хиляди буркана ги е затворил той. Във всяко нещо е помагал. За подреждането на краставичките, за пукането на чушлетата, бланширането на доматите. Всяко нещо е минало през ръцете му.
Къде са пораснали тези зеленчуци?
А.О: Живеем в града и нямаме такава земеделска площ, на която да произвеждаме толкова домати, краставици, чушки. Затова разчитаме на наши приятели от Поморие, които имат такова място и гледат както трябва зеленчуците. На тях се доверяваме. Тонове домати, тонове краставички, тонове чушки.
Това са малотрайни продукти и трябва да действате много бързо!
А.О: Много бързо и качествено, което е трудно. Защото качеството си изисква времето!
Е.Г.: Имало е моменти, когато не спали! Едно е да направиш вкъщи 20-30-100 буркана, друго като правиш на ден 500 да речем! Затварянето също е много важно. Със специални капачки и със специална машина затваряме.
И етикетите са много красиви!
А.О: В етикетите инвестирахме главно. Предния етикет е картина, която показва семейния живот, докато се правят зимнините. На двора на село, може да видите бабата как учи внучката да бърка лютеница, как детето играе с кучето на гоненица.
И яде свежия морков от градината...
Е.Г.: И щъркела носи другото дете!
Тази картина на кого е, кой я направи?
А.О: Виктория от Велико Търново, по прякор „Маус”, както е по-известна.
Виктория Георгиева, тя живее във Варна. Познаваме с нейните графити по трафопостовете.
А.О: Да. Научих думи като себестойност, цени на едро и дребно. Научих се да търся качественото, а не което изглежда най-хубаво. Много хора, изобщо по света, гледат доматът да е идеално кръгъл, обаче истинският домат не изглежда така. Той е с различна форма, има черни петна, грозен е... Смачкан изглежда, обаче е вкусен!
На загуба или на печалба сте от този първи опит?
Е.Г.: Ох (въздъхва).
А.О: Можем да кажем, че сме на нулата.
Това е добър старт!
А.О: За първа година е много добре! (Двамата се смеят)
Какво е чувството да помагаш на баба, да правите семейно това производство?
А.О: Че върша нещо добро. По-добре се чувствам, което ме кара да съм по-щастлив, да намирам правилния път в повечето неща. Защото като си щастлив – светът пред теб е светъл, а като си тъжен и си затворен в себе си – всичко пред теб е затворено!
Интервю с Anders Johansson (TUNGSTEN, екс-Yngwie Malmsteen, екс-MANOWAR) TUNGSTEN се събират през 2019 година, без да броим трите години преди това под друго име. Групата има вече четири албума, последният „The Grand Inferno“ излезе през 2024. През тази година бандата за първи път ще свири в България. Мястото е село Могилово, а събитието,..
Варненецът Калоян Колев отива на финал на международна надпревара по приготвяне на паеля във Валенсия през септември. Този негов успех поставя Варна в топ 12 по приготвяне на паеля в света. Квалификацията се проведе в Бургас в два кръга, а шеф Колев побеждава в последния кръг с паеля със 100% български продукти - заек, токачка, черен трюфел и черен..
В професионалния риболов няма млади хора, все по-малко са тези, които искат да се занимават с тази професия. Това каза Емил Милев, председател на сдружение "Черноморски изгрев". Всички искат да работят на бюро с чисти дрехи, добави той и посочи, че риболовът трябва да бъде страст, а не само начин за изхранване. Милев изрази оптимизъм за..
Макар и в разгара на летния сезон, спасителите по родното Черноморие продължават да се борят не само с капризите на времето и морето, но и с човешката безотговорност. Срещаме се с Веселин Георгиев – спасител с дългогодишен опит, който в момента работи на плаж Кабакум във Варна. Сезонът започна. Има ли вече проблеми с туристите и..
В „Сказание за Карина и Габриел“ необятната фантазия на писателя Марин Трошанов и чудесните илюстрации на легендарния художник Петър Станимиров повеждат читателя на пътешествие към свят, населен с китни селца, шумни градове, тайни подземни лаборатории и портали към скрити светове. Орди плъхове изскачат отвсякъде, зловещи котки се спотайват в сенките,..
Областният управител проф. Андрияна Андреева е предложила на кмета на Варна да поиска сградата на патентното ведомство в Гръцката махала. За това тя е написала официално писмо до Благомир Коцев, в което предлага след решение на Общински съвет - Варна той да поиска сградата за стопанисване. То се предоставя, когато се комплектова цялата преписка,..
Повече от два месеца след като кметската администрация внесе проектобюджета на Варна в Oбщински съвет, той не е гласуван. Няма и насрочена сесия, на която това да се случи. Това заяви кметът на морската столица Благомир Коцев в отговор на въпрос, кой е виновен да се стигне до тази ситуация. В обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" той заяви,..