В книгата „Бохемските кафенета на соца“ журналистката Мариана Първанова за пръв път разказва за ролята на „Кристал“, „Кравай“, „Яйцето“, „Феята“ и „Бразилия“ като артистични средища в София. Авторката тръгва по стъпките на най-легендарните софийски кафенета от 1944 г. и стига до 1989 г., за да установи, че те са поне 40 на брой. Ценното е, че тя дава думата на самите творци – Кирил Маричков, Ириней Константинов, Любен Зидаров, Крум Дамянов, Валентин Старчев, Стефан Илиев-Чечо, Емил Попов, Дамян Обрешков и още много други, които си спомнят кои са били любимите места за творчески срещи.
Идеята за книгата възниква от понятието „литературните кафенета“ на Европа. Термин, често използван в старите столици на Европа, свързан с традицията на интелектуалците да се събират на по чашка кафе или питие в определени заведения. Средища, които събират хора от различни области на културата – писатели, поети, театрали, критици, художници, артисти и музиканти. Традицията на „литературните кафенета“ отдавна е станала част от живота на артистичните среди във Виена и Париж, Мадрид и Мюнхен, Прага и Краков. Тя е жива и днес и задължително намира своето отражение в туристическите пътеводители на големите европейски градове.
Светлана Вълкова разговаря с журналиста и историк Мариана Първанова:
-Избройте някои от кафенетата на соца, които са емблематични и които сте включили в книгата си?
-"Кристал", "Кравай", "Яйцето" в университета, Унгарският ресторант, сладкарницата на хотел "България", Чешкият клуб. До началото на 90-тте съществуваше още Клубът на журналистите. Сградата в момента все още съществува. Там има друго кафене. Клубът на писателите на ул. "Ангел Кънчев" 5. Били са повече от 40. Любопитното е, че 2-3 от тях все още съществуват. Интересна е сладкарницата на хотел България, това е бил най-тежкарският хотел. построен 38 година и е държал лидерството до 70 година, когато вече се построяват Гранд хотел София, Гранд хотел Москва, Плиска. Тогава вече изземват малко от славата на Гранд хотел България, но там се е събирал елитът, буржоазията преди 9-ти, най-богатите тютюнопроизводители, индустриалци, политици заради близостта на Народното събрание. След 9-ти по обясними причини индустриалците вече не ходят в Гранда. Но през 50-тте години започва едно възраждане и на хотела, и на сладкарницата. Всъщност хотелът винаги е съществувал. Там е отсядал Георги Димитров. След 50-тте години започва възраждането на сладкарницата и ресторанта. Там е обичала всяка вечер да гостува Леа Иванова с един от своите оркестри. На нея й е било забранено да пее тогава, но ми разказаха ( журналистът Дамян Обрешков ), че тя е ходила с компания в ресторанта и в сладкарницата и към 22 часа публиката, разпознавайки я, започвала овации. Тя е правила импровизиран концерт, не регламентиран. Все още се пази старата сладкарница на Гранд хотел България, в която всеки ден си е пил кафето Иван Вазов, четял е пресата. За съжаление сега се започва преустройство на хотела и на сладкарницата. Много се надявам да се запази автентичният вид, защото заради него сладкарницата на хотела е честа снимачна площадка на много холивудски филми. "Инспекторът на нощта" също е сниман в хотел България. Такива заведения на запад се пазят като зеницата на окото в автентичния им вид. Те са живи. Не са като музеи. Там продължават да се посещават от интелектуалци. Бях командирована във Виена и специално ме разведоха около театрите, където се събират в момента артистите, режисьорите. Те са в ретро обстановка, защото това е самото сърце на Виена. Същата ситуация е и в Париж. Миналата година бях във Варшава. Специално тръгнах да изследвам кафенетата във Варшава, защото градът е бил сринат от бомбардировките през Втората Световна война, но е възстановен по чертежи едно към едно.
- В този вид, в който е бил?
- Да, като са запазили някои от кафенетата, които в момента не са кафенета. Има адвокатски кантори, но обликът на града е запазен. Това е пример как хората ценят това, което имат и съжалявам, че ние се отнасяме много нихелистично у нас. И то в последните 20 години загубихме много ценни паметници на културата.
Интервюто на Светлана Вълкова с Мариана Първанова може да чуете в звуковия файл:
Абитуриентът Николай Костадинов е носител на награда "Варна" в системата на предучилищното и училищното образование - в областта на хуманитарните науки. Николай е ученик от XII клас в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон“. Още докато е в V-VI клас, започва да се състезава, тази година завоюва две първи места на областните кръгове на..
С вълнение преди абитуриентския си бал и в навечерието на изпитите е дванадесетокласничката Невяна Пенкова от Детско-юношеския театър "Златното ключе". Винаги съм искала да бъда на сцена, категорична е тя. Допълва, че винаги ѝ е бил интересен анализът на персонажа, неговият вътрешен монолог. Невяна ще кандидатства в Националната академия за..
От 20 до 23 май т.г. Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) - Варна организира поредна кампания "Лист по лист" (ЛхЛ) за събиране и предаване на хартия, подходяща за рециклиране. В 25-годишната история на инициативата с мото "Предавай и спасявай!" са работили повече от 50 доброволци от 8 държави. "За четвърт..
Курсант Десислава Мусинска, първокурсничка от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", е победителят в националния конкурс "FameLab" и ще представи България на световния финал в ЦЕРН. Десислава учи "Корабоводене" и ще представи България в Швейцария през ноември, като премери сили заедно с победителите от още редица държави от Европа, Азия,..
Интервю с Chris Caffery (SAVATAGE, TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA) SAVATAGE са от онези групи, които през 80-те и 90-те години на миналия век дефинираха звука на американския прогресив метъл. 24 години след последния си албум „Poets and Madmen“ SAVATAGE се завръщат към активна дейност. Групата тръгва на турне, за съжаление без Jon Oliva, който има..
Изби от Североизточна България отвориха врати тази събота и неделя за всички готови да тръгнат на вино пътешествие между р. Дунав, Черно море и старите български столици. Тази година са се включили 17 винарни и 3 специални локации за дегустация на висококачествено българско вино. За пета поредна година през май винопроизводители и технолози..
Силата на Българското национално радио е в регионалната мрежа. Не само, че не трябва да бъдат закривани регионални станции, а дори тази мрежа трябва да се развива, за да присъства в живота на все повече хора. Това мнение изрази, в предаването на Радио Варна „Позиция“, Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. По повод протеста..