Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Роков: "Историята в картинки" ще влезе в училище

4
Теодор Роков

Седем епизода ще включва късометражният дигитален комикс „Историята в картинки”, предназначен за деца във възрастовата група между 6 и 14 г.

Идеята за сериала, който по достъпен начин пресъздава моменти от праисторията до падането на България под османска власт е на Янко Кутин.

Замислът е епизодите в комикса да бъдат готови към 15 септември и да станат част от образователния процес. Вече има интерес от учители по история от Варна, както и запитване от Националния музей на образованието в Габрово, съобщи за РВ историкът Теодор Роков, който е сценарист и режисьор на епизодите. Част от тях вече са готови. След приключването на работата по сериала, филмчетата ще бъдат достъпни в специален канал в youtube. Ще имат мобилна версия за смартфони, таблети и лаптопи.

Как изглежда историята в картинки, ако трябва да бъде разказана на деца:

- Ще избягвам най-вече сухата фактология и терминология. В клипчетата, които сме направили до момента, много рядко използваме конкретни години или точни дати. Гледаме да не натоварваме децата с тежка фактология.

Опитвам се – лично аз, да наподобявам максимално приказка или фентъзи. Сама по себе си историята е основата на тези два стила.

Как започва една такава приказка?

- Трите епизода, които сме завършили /към дата 10 август/ винаги започват с т.нар. от нас „линия на времето” - някакъв специфичен образ или символ за епохата, който визуализира развитието на времето в нея.

Примерно, за праисторията трите подпериода ги представихме с един дълъг кокал, който е сцепен на три части. Античността и идването на гърците в Тракия бяха представени като едно копие в ролята на „линия на времето”.

Колко епизода ще включва сериала?

- По проект трябва да бъдат 7 епизода.До момента сме завършили и прожектирали три. Следващите два сценария също са готови – за идването на древните гърци в Тракия и завладяването от Рим.

Остават сценариите за епизодите за Византия и България като езическа държава. Последният епизод е посветен на Първата Българска държава след покръстването и създаването на азбуката до падането под османска власт.

Правим в момента една кампания от периодични представяния на различни места на тези епизоди. Първо беше в „Хале 3”, след това в „Социална чайна”. Предвиждаме в детския музей в сградата на Археологическия музей във Варна.

Освен подобен тип прожекции, след завършването на седемте епизода, те ще бъдат достъпни някъде свободно?

- Да, в специален канал на youtube. Основната идея е всеки да може да ги гледа и да бъдат разпространявани най-вече през мобилни устройства – смартфони, таблети и пр., а не толкова за прожекция на голям екран.


Цялото интервю с Теодор Роков може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Велин Жеков

Близо 200 хиляди варненци гласуват за районен кмет днес, в 198 секции се гласува машинно

201 са секциите, в които гласуват избирателите от двата варненски района днес - "Одесос" и "Приморски". В 198 от тях се гласува машинно. В случай, че машина дефектира, тя няма как да бъде ремонтирана. В такъв случай в секцията се минава изцяло на гласуване с хартиена бюлетина. Това обясни за Радио Варна председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 20.10.24 в 08:55

Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY): Личният музикален почерк е много важен

Интервю с Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY) Marty Friedman е добре познат в китарния свят. Още повече, че записва два изключителни албума с CACOPHONY и Jason Becker. С Marty Friedman са и т.нар. класически албуми на MEGADETH. Още докато беше част от състава на Dave Mustaine, китарният герой показа и другото си, по-романтично лице...

публикувано на 19.10.24 в 11:23

В Памир и Тиеншан трябва да си готов дори на страдания

Едни от най-красивите планински райони на Земята. Така дълбокият познавач на изтока и запленен от географията пътешественик Красен Желязков описва местата през които премина това лято. Над 2500 км. изминати за три седмици из суровите планини Памир и Тиеншан в държавите Таджикистан и Киргизстан е приключение, което той сподели първо за слушателите на..

публикувано на 18.10.24 в 08:30

„Поезия безкрай“ на Синелибри във Варна

На хоризонта е празничното десето издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, което се провежда под мотото „Поезия безкрай“ в знак на преклонение пред безспорните гении на поетическото изкуство и великите киновизионери, на които дължим мощни полети на духа. Между 17 и 31 октомври киноманите във Варна ще имат..

публикувано на 17.10.24 в 08:05

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA направиха хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците представиха новия албум „A Frame of Mind”. Концертът бе открит от специалния гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 16.10.24 в 15:15

Предприемачът, открил римската статуя във Варна: Всички изпитахме огромно щастие

Строителният предприемач Георги Крайчев е човекът, открил статуята от римско време, заедно с багериста Даниел Димитров, с когото са заедно на терен. "Това е моментът, в който всеки взема своето решение съобразно ценностната система и морала си", отбеляза Крайчев при гостуването си в предаването "Новият ден" на Радио Варна. Така, б..

публикувано на 15.10.24 в 17:20

Аглика Олтеан: След спектакъла "Както ви харесва" публиката ще излезе от театъра пречистена, по-добра и по-щедра

"Както ви харесва" от Уилям Шекспир е най-новата постановка на Варненския драматичен театър. Премиерните спектакли ще бъдат на 16 и 17 октомври от 19 часа на сцената на ДТ "Стоян Бъчваров".  "Както ви харесва" е първата постановка в България на Габор Томпа, румънски режисьор, президент на Съюза на театрите в Европа. Драматург на спектакъла е Аглика..

публикувано на 15.10.24 в 08:30