Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местността Корията крие тайни от преди 6 500 години

| обновено на 11.08.17 в 08:40
4
Снимка: Радио Варна

Археологическите разкопки  на селището от каменномедната епоха в местността Корията край Суворово приключиха за тази година. Днес екипът засипва  обекта, за да го запази в този му вид до следващото лято. Разкопките  се провеждат за шеста поредна година, а на обекта работиха специалисти от Регионалния исторически музей – Варна и доброволци. За първи път работата им бе финансирана от Министерството на културата, което отпусна 11 000 лева.

В Корията се проучват  останките от опожарена сграда, използвана за грънчарска работилница,  от средния халколит (около 4700 г. пр. Хр.). Разкопките край Суворово разкриват нови и важни сведения за бита и техническите знания и умения на древното население, обитавало нашите земи преди повече от 6 500 години.Каменната  архитектура на селището го нарежда до синхронните селища, проучени край Дуранкулак и Драганово, Добричко и селищната могила край Провадия, Варненско. Целта на  археолозите е да разчистят изцяло селището, за да изяснят повече подробности за бита на обитателите на това древно място.

През този сезон приключи изследването на южните помещения, в които са се съхранявали керамични съдове и разнообразни сечива. Постройката е била изключително масивна, със солидна конструкция от дебели глинени стени, изградени около колово-плетена конструкция върху каменен цокъл. Повече разказа ръководителят на експедицията гл. ас. д-р Владимир Славчев, от Регионален исторически музей – Варна.


Какво ново прибавихте към откритията в местността Корията това лято?

- Това лято разкрихме напълно югозападното помещение и видяхме неговата конструкция. Запазена е до много голяма височина източната му стена,  западната също.  По-интересното, обаче, е че северната стена на това помещение не е изградена по този начин. Помещението е частично вкопано в пръстта, тъй като имаме естествена денивелация на терена и едната част е малко по-висока от двете южни. Те са били вкопани, подравнени и най-вероятно между северното и южното се е преминавало през някакъв тип стъпала. Северната стена на югозападното помещение е била изградена от кирпич. Тази техника доста рядко се среща по нашите широчини. Тези кирпичи са стояли във височина. Най-горните им редове са изпечени много хубаво, но за съжаление те вече липсват, тъй като след като ги установихме  през 2013г.,  ги премахнахме, за да може да слизаме надолу и да разчистваме там.

 А още по-интересно беше, че вече южната стена почти напълно е разкрита и виждаме, че както по аналогия с други селища от подобен период, има изграждане на каменен цокъл - от два до три реда камъни, над които вече се развива клинобитната конструкция.

Интересно също е, че пред входа на тази къща, от южната страна, е имало настилка от калдъръм. Това означава, че хората, които са работили в тази работилница, са се грижили и за благоустройството на селището и за обществената хигиена.

Няма следи от боклучни ями около това помещение - места където да се изхвърля бракуваната продукция.

Това какво означава?

- Това означава, че човекът, който се е занимавал в работилницата старателно си е изнасял отпадъците извън границите на самото селище. Може би защото тук е много интензивна застройката. От къща до къща разстоянието е на повече от 1м. - 1.20м. А може и да е използвал бракуваните предмети отново. Натрошените грънци се стриват, слагат се в тестото и се използват отново за направа на следващите съдове.

Какво се случва в последния ден от разкопките?

- Идва приемателна комисия от регионалния инспекторат към Министерството на културата, за да упражни контрол как сме похарчили средствата, дали сме копали правилно и дали сме спазили всички наредби. След това целия този изкоп, който направихме,  ще бъде завит с полиетилен и засипан. Засипването трябва да покрие напълно всичките останки с дебел пласт, поне 10 - 15 см., за да се запази от влагата и студа през зимата. Искаме догодина да започнем да копаем от там  до където  сме стигнали.

Чуйте още в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30