Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илюстраторът Цвета Петрова: Що е то караконджул и къде да го намерим

Цвета Петрова е български илюстратор, живеещ в Англия. Тя е на 23 г. и е завършила визуални изкуства в Бордо, Франция. До месец ще се дипломира с магистърска степен по илюстрация в Лондон.

Книжката ѝ "Български митологични персонажи", чието представяне е на 14 август, е един от най- големите проекти, с които се е захващала досега.

Как изглеждат българските митологични образи може да видите до края на седмицата във Варна.

Как се появи идеята?

- Когато завършвах бакалавърската си степен във Франция трябваше да направя курсова работа на свободна тема под формата на книга. Много дълго време мислих над това кoq тема няма да ми омръзне бързо. В крайна сметка се спрях на митологичните персонажи. В българския фолклор има толкова много, всички са изключително интересни и реших, че ще е интересно да ги покажа на състудентите си.

Те нямат представа от

българската митология,

от това какво имаме,

каква е нашата култура...

Какви образи са включени във вашата книга?

- Започнах с някои, които са добре познати на всички – самодиви, караконджули, кикимори...

Как изглеждат караконджолите?

- Това е по-сложната част при илюстрирането.

Караконджулът

е описан различно

във всеки един текст.

В някои текстове той е полукон-получовек, в други текстове е като дяволче с рога, в трети е човекоподобен. Няма конкретно описани. Аз трябваше да взема решение, затова за караконджула заложих на нещо което съм си представяла от малка.

Колко е висок?

- По-дребен от човек, като едно тролче по-скоро.

Какво е кикимората?

- Кикимората е женски дух, който обитава дома. Това е оригиналната домакиня на къщата.

Всеки път,

когато в него влезе нова невяста,

тя решава дали я харесва или не.

Ако новата невяста ѝ допада, тя през нощта ѝ помага с разни домакински задачи, но ако реши, че тя е мързелива, по-скоро би ѝ навредила. Лесникът е образ, за който не бях чувала преди.

Какво е лесник?

- Горски дух, който се появява на кръстопътища, в горите. Той е един от малкото добродушни наши фолклорни образи.

Включила съм още орисници, халата...

Халата какво е? Баба?

- Нещо като змей,

само че лошата версия.

Има три глави.

Като цяло с халата хората преди са си обяснявали унищожителните бури.Орисниците са три създания, които се появяват на третия ден след като се роди дете в къщата. Ако родителите не изпълнят някои от техните обичаи, като например детето да е облечено в ризата на баща си, къщата трябва да е чиста, така че те като дойдат почват да чертаят съдбата на новороденото дете и ако родителите по някакъв начин вбесят орисниците, те ще начертая лоша орис за детето.

За колко от тези образи чухте за първи път?

- Мората е може би най-страшния герой от нашия фолклор, тъй като е един вид предшественик на смъртта. Тя може дори да е красива, но след като нападне се преобразува в един страшен образ. Нещо като дяволче.

С мората

хората си обясняли

сънната парализа.

Тогава, когато човек се събуди, но не може да помръдне.

Блатникът изглежда като възрастен, покрит с разни водни растения. Той живее на дъното на блато и е много алчен. Това което прави е да се опитва да привлече хора да дойдат близо до езерото, в което той живее и да ви удави и обере.

Всъщност духовете на девойките, които са удавени от блатника се превръщат в русалки.


Цвета Петрова базира своите илюстрации върху книгата на Иваничка Георгиева "Българска митология".
Вече се работи и по издаването на книжката на български и на английски език.

Цялото интервю с описанията на най-впечатляващите митологични образи от българския фолклор може да чуете тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения, без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-ото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са гласували..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15