Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На седянка пред храм „Св. Николай Чудотворец”

| обновено на 15.08.17 в 06:51
Снимка: БУЛФОТО

Единството на православния и на светския празник ще покаже със специална програма варненският Духовно-просветен център „Св.Архангел Михаил”. На 15 август площадът пред храм „Св. Николай Чудотворец” ще бъде център на събитията. От 10 до 17 часа там ще е „Традиционната варненска седянка”. Празникът ще започне с Утреня от 8 часа и Литургия от 9 часа в храма, а през целия ден пред него ще бъде предлагана православна литература. След вечерната служба от 17 часа, в 18.30 часа програмата ще продължи пред църквата с народна музика и хора, изпълнени от ансамбъла за автентичен фолклор при читалище „Св.св. Кирил и Методий”, с. Тополи. От 20 часа Хорът за източно църковно пеене при храм „Св. Николай Чудотворец” с диригент Мартин Димитров също ще се включи във вечерната програма с Църковни песнопения в чест на Пресвета Богородица. Акцент на вечерта ще бъде мултимедийно представяне на чудотворните и почитани икони на Божията Майка в гр. Варна и прожекция на два кратки документални филма, свързани с темата на празника: английският „Света Гора Атон – градината на Пресвета Богородица” и руския „Тайната на женската природа”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът Румен Радев на посещение във Варна и Балчик утре

Президентът Румен Радев ще отбележи Световния ден на околната среда в Балчик с редица инициативи. Фиданки на бяла бреза ще бъдат засадени от държавния глава, кмета на Белия град и ректора на СУ "Св. Климент Охридски".  Събитието се организира съвместно между президентството, СУ и Община Балчик. В него ще участват и министърът  на околната среда и..

публикувано на 04.06.24 в 18:37

Откритият дрон в скалите на Тюленово не е боен

Откритото безпилотно летателно средство в скалите на село Тюленово не е боен дрон. Това установяват специалистите от Военноморските сили след направен оглед на района, отново с дрон. Към намереният апарат няма прикрепен боеприпас, съобщават от ВМС. Военнослужещи от състава на специалните сили на ВМС с алпийска подготовка извлякоха падналия дрон от..

публикувано на 04.06.24 в 18:30

Пожар изпепели последните бараки на бившата циркова площадка

Пожар изпепели последните бараки, намиращи се на терена на бившата циркова площадка. Сигнал за огнения инцидент е подаден към 14,48 часа. Пет паркирани автомобила са били обхванати от пламъците. Няма данни за пострадали, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР. Районът е силно задимен. Четири екипа на Пожарната във Варна са реагирали..

публикувано на 04.06.24 в 15:29

Токът в Северозапада поевтинява с малко под 1%

Токът в Северозападна България поевтинява с малко под 1%.  За потребителите на "Енерго-Про" цената на електроенергията  пада с 0,9%. Електроенергията за бита ще поскъпне средно с 1,4% от следващия месец, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде БНР.    Според предложенията най-голямо увеличение се предвижда за абонатите на..

обновено на 04.06.24 в 15:18

Еколози ще следят на терен къде изхвърлят боклука от заведенията

Всички еколози, които работят в Община Варна и районните кметства, да бъдат на терен и да извършват проверки за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Това разпореждане е дал кметът Благомир Коцев на отдела.  Ще се проверява дейността на сметопочистващата фирма, както и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци от страна на търговски обекти и..

публикувано на 04.06.24 в 15:08

Варненски ученици записаха историите на хора в старчески дом

Историите на хора, изживяващи дните си в старчески дом, записаха ученици в личен разговор с възрастните дами и господа. Предизвикателството да вземат интервютата беше за осмокласници и деветокласници от Международния френски лицей „Шарл Перо“ във Варна.  Целта е на първо място да не се прекъсва връзката между поколенията , днес децата имат..

публикувано на 04.06.24 в 15:04

Проверяват случай на паднал дрон в скалите край село Тюленово

За втори случай на паднал дрон в скалите край село Тюленово, община Шабла, сигнализира в социалните мрежи свидетел. На място е изпратен екип от Районното полицейско управление в Шабла. Все още не е ясно дали на дрона има прикачено взривно устройство. Дрон на скалистия бряг край село Тюленово, община Шабла, е забелязан днес. За БНР Радослав..

публикувано на 04.06.24 в 14:03