Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Рецептата за баниците е една, майсторлъкът е важен!

Снимка: Радио Варна

Няма варненец, който като чуе името „Иглика” да не изплува в съзнанието му едноименната баничарница в центъра на Варна, сгушена между кафенета и магазини, разположена срещу високия хотел „Черно море”.

Фурната е обичано и предпочитано място от поколения наред варненци, защото предлага винаги пресни и ръчно приготвени закуски по традиционни български рецепти с добре познатия и истински вкус от миналото. Така си обяснява многобройните клиенти вече години наред майстор-пекарят Николай Ковачев, който заедно със сестра си управлява емблематичното място и пече банички и бюреци вече повече от 25 години. 

Семейната история свързана с пекарната започва още по-отдавна – с бащата на Николай, също майстор-баничар, през далечната 1982 година. Традицията продължава чрез ръцете и на следващите поколения. В "магията", както я нарича пекарят Николай Ковачев, вече е "замесен" и неговият син.

Снимка

"Рецептата за баниците е една, майсторлъкът е важен", каза в интервю за Радио Варна майсторът на тестените изкушения.

Повече за фурната, историята й, бюреците и тайната на приготвянето им, чуйте от майстор-пекарят Николай Ковачев в прикачения звуков файл:




И в празничната сутрин на 15 август пекарната отново беше препълнена с варненци и гости на града,... кой за сутрешна закуска, кой на път към плажа...

Спомените на варненци за баничките преди... както и защо и сега продължават да си ги купуват, чуйте тук:




Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48