Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да запазим нашата Варна си пожела маестро Пантелеев за 15 август

Позитивни и светли усещания не само в празничните дни - това е пожеланието на Мартин и Лида Пантелееви в Деня на Варна.

Младото семейство прекъсна къмпингуването си в Камчия, за да гостува в РАДИО ВАРНА.

Лида, Вие сте от Варна. Какви са детските Ви спомени от града?

Лида Пантелеева: Където и да пътуваме, каквито и пътешествия да предприемаме, всеки път, когато се върна, този град е страхотен. Даже вчера, когато се връщахме от Камчия, където къмпингуваме, коментирахме колко хубаво е усещането, когато караш по Аспарухов мост и влизаш във Варна. Каква величествена е гледката! Казваш си: Ах!

Това си говорихме и с г-жа Аракелян /бел. ред. Ванухи Аракелян - председател на Апелативния съд - Варна/ - откъдето и да влизаш във Варна, от всичките й посоки все виждаш един бял град и нещо ти трепва... Маестро, какво да очакваме довечера пред фонтана?

Мартин Пантелеев:  Много, много хубав концерт сме подготвили с колегите от операта, както и със солистите - Васил Петров, Евгени Станимиров, Мария Павлова, Валери Георгиев.  Всички те са страхотни музиканти. Избрали сме популярни оперно - оперетни арии, симфонични произведения и, разбира се, хубавия проект на Васил Петров "Синатра симфони" с аранжименти на Ачо Заберски. Това е една много пъстра програма.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 16-и път Европейска нощ на музеите в Балчик

И през 2024 година Историческият музей в Балчик се включва в инициативата "Европейска нощ на музеите" на 18 май - събота. Посетителите ще могат да се насладят на постоянните експозиции в Исторически музей, Художествена галерия и Етнографска къща, както и на програма, подготвена специално за събитието. Основната част от програмата ще премине в..

публикувано на 13.05.24 в 14:22

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство" във Варна

Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на средновековната Българска империя – оживява в изданието "Великите владетели на Второто българско царство" от българския археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав. След успешната премиера на книгата в..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка" откриха в Добрич

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

Започнаха майските празници в Балчик

Майските празници в Балчик започнаха с откриването на две изложби - "Участието на България във Втората световна война - двете страни на медала". Тя е подредена в балчишкия музей в рамките поне на месец. Другата е в Общински детски комплекс от конкурса "Моята България". На 16 май Мира Добрева ще представи пред балчишката публика книгата си "Светулки..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26