Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

От всяко дърво- свирка

| обновено на 18.08.17 в 22:25
Снимка: Радио Варна, Димитрина Дончева
Майстор на народни инструменти разказва, че може да направи дудук от всяко дърво. Емил Павлов 25 години свири на различни инструменти и също от толкова време ги изработва. Той е част от майсторите, които участват в Панаира на занаятите в Морската градина във Варна. Започнал през 1989 година, когато му откраднали изработени от него инструменти и затова решил, че щом това е станало, значи ги прави добре.  И продължил упорито. Отворил си работилница, тръгнал по фестивали, сега отново е във Варна, където не спира да създава настроение с музиката си. А той може може много. Свири и на чановете на съседния щанд, изпълнява  и рок, и джаз, и класика. Споделя, че любимият му инструмент обаче е пианото.

С Емил Павлов се срещна Габриела Гаврилова.

Бях много щастлив, когато свирна първия ми дудук. Тръгнах по майстори, направих си работилница...
Трудно ли се прави този инструмент?
Да, трябват специализирани машини. Много търпение трябва за всеки един инструмент. човек влага душата си в него и след това го продава на хората, затова трябва да е точен. Чувствам, че това е моето аз.
Бях и в Киев, преподавах народни инструменти и в края на годината децата знаеха мелодии на 35 народни инструменти.
А в България какво е отношението към народната музика?
Има много голям интерес, фолклорът се развива, в много градове има фестивали, младите изучават народни хора... Фолклорът е това, което ще ни запази като народ. Ние си говорим помежду си, докато други народи не го правят.
Кое дърво е най-подходящо за изработката на дудук?
Трябва да е твърдо дървото- круша, слива...Меките не стават, защото е необходим резонанс.

Снимка

Изработват се от сух материал, който подготвям в продължение на 2 години. Има специална технология за това. През зимата се намазва с боя, за да не се сцепи дървото...Не е сложно.
А потребителят какво трябва да направи като поддръжка на инструмента?
Периодически да се намазва със зехтин...
Вероятно свирите по цял ден или вече Ви омръзна?
Не може да ти омръзне това, което правиш с любов. Вече 25 години правя инструменти и от толкова години съм музикант. Пианото ми е основното. Пианото ми е олтара. И китарата.... Мисля да си купя тромпет, свирил съм и на кларинет...
А у Вас как Ви  търпят?
Свиря в мазето....

Още за музиката и различни мелодии, изпълнени на дудук - от интервюто на Габриела Гаврилова с музиканта Емил Павлов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12