Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална за страната амфибия коси тръстиката в Шабленското езеро

В Шабленското езеро вече  се изпробва първата в България амфибия за подводно и наземно косене на тръстика, съобщиха от крайморската община. Многофункционалната машина е произведена в Швеция. Тя е доставена по проект на община Шабла, финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството. Машината амфибия има приставки за косене на тръстика на сушата, както и на един метър под водата. Тя  може и  да копае, да изпомпва вода и седимент, да транспортира растителни остатъци, както и да събира петролни разливи. С модерното съоръжение ще се ограничи заблатяването на двете езера – Шабленското и Дуранкулашкото, поясниха от общинската управа. Дейностите по подводното косене са съобразени с плана за управление на двете езера, които са със статут на защитени зони. През последните години се наблюдава силно развитие на тръстиката, което води до свиване на водните огледала и до заблатяване на териториите, посочват специалистите, според които новата придобивка е екологично и многофункционално решение за поддържане на двете езера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тази седмица ще спре водата в Рогачево, инициативен комитет внася искане за решаване на проблема пред МРРБ

Инициативен комитет от жители на Рогачево ще внесе искане до Министерство на регионалното развитие и благоустройството за спешно решаване на проблема с безводието в балчишкото село, причинено от честите аварии по стария водопровод. Кметът на селото Илияна Димитрова припомни, че от 29 април до 7 май са били без вода. Тя съобщи, че до решението са..

публикувано на 14.05.24 в 12:58

Откриха мина край Паша дере

Откриха плаваща мина във водите на Черно море, на 2 мили източно от местността Паша дере при учебно плаване на Военноморските сили. Боеприпасът е унищожен на безопасна дистанция навътре в морето с контролиран взрив от екип на минния ловец "Струма", съобщават от ВМС.

публикувано на 14.05.24 в 12:55
проф. Лиляна Вълева

Близо 31 000 души са засегнати от задържането на парите за висшето образование

Националният браншов синдикат „Висше образование и наука“-КНСБ /ВОН/ обяви 20 май за ден на протест , каза за Радио Варна неговият председател проф. Лиляна Вълчева. Причина за недоволството е задържането на възнагражденията във висшето образование. Според синдикатите, въпреки редица политически обещания и заделени допълнително 39 млн. лева в..

публикувано на 14.05.24 в 12:41

Окончателно: 11% увеличение на пенсиите от 1 юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов. По време на заседанието единствено от Асоциацията на индустриалния капитал в България са се въздържали, предаде БНР. 

публикувано на 14.05.24 в 11:06

1 855 лв. средна заплата във Варна и областта, 75 % са заетите в частния сектор

1 855 лева е средната работна заплата за Варна при 2 012 лева за цялата страна. Това съобщи в морската столица лидерът на КНСБ  Пламен Димитров.  Общественият сектор във Варна изпреварва този за страната. 2 088 лева е средната работна заплата в обществения сектор в областта, в сравнение с 2 077 лева за страната.  Варна обаче изостава при заплащането..

публикувано на 14.05.24 в 09:25

"Държавен вестник" обнародва Закона за хазарта

В днешния брой на "Държавен вестник" е обнародван Законът за хазарта. С промените в него се въвежда почти пълна забрана на рекламата на хазарт, както и таван за надценката на хляба. Между двете четения на Закона за хазарта в парламента бяха изпратени над 20 негативни становища по промените, касаещи ограниченията на рекламата. Вече хазартни игри не..

публикувано на 14.05.24 в 09:14

Във Вълчи дол организират благотворителен концерт „Заедно за Веси“

Благотворителен концерт в помощ на 12-годишната Веселина ще има във Вълчи дол днес.  Той е част от мащабната кампания, чиято цел е в кратък срок да бъдат събрани 37 500 евро за спешна и сложна операция на момичето в Турция. Концертът е организиран от учители от СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол. Залата на Културния дом в града ще бъде предоставена..

обновено на 14.05.24 в 09:12