Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънчевото затъмнение, видяно от тенора - астроном Емил Иванов

2
Диамантен пръстен
Снимка: Емил Иванов

Световноизвестният тенор Емил Иванов, който освен музикант е и доктор по астрономия, изпрати специално за Радио Варна свои снимки на пълното слънчево затъмнение в САЩ. Фотографиите са направени в района на Портланд, Орегон. Емил Иванов пътува специално до Щатите, за да наблюдава астрономичното явление, невиждано в тези мащаби и в тези географски ширини от 99 години насам.

Кратко за Слънчевите затъмнения:

Слънчевите затъмнения са астрономични явления, при които Слънцето изцяло или частично става невидимо от Земята, тъй като е скрито от диска на Луната. При затъмненията Слънцето, Луната и Земята се намират на една линия.

Слънчевото затъмнение се наблюдава при новолуние между два и пет пъти в годината. Времетраенето на пълната фаза обикновено е между 2 и 3 минути. Това е сравнително рядко явление за дадено място от Земята – обикновено се случва веднъж на 37 години. В България за последен път наблюдавахме пълно слънчево затъмнение през 1999 г.

Кратко за автора на снимките:

СнимкаЕмил Иванов е роден в Рим, учи в София, живее във Варна. В сайта си за астрофотография /http://www.emilivanov.com/ казва, че откакто се помни го привличат две неща: звездите и операта. Първия си "телескоп" е направил на 9-годишна възраст от леща за очила и обектив на руски театрален бинокъл. Първите му астроснимки са от края на 70-те години и са направени с култовия за соц-а фотоапарат Смена 8М.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят поетапно улица "Петър Слабаков", живеещи се притесняват, че няма да имат достъп до домовете си

От 10 юни до 10 юли всеки ден улица "Петър Слабаков" във Варна ще бъде периодично и поетапно затваряна заради изграждане на уличен водопровод. Това съобщение получават на 4 юни т. г.  живеещи в района. Притеснени, че асфалтовият път, за чието изграждане самите те са събирали средства, ще бъде разкопан, подават още на следващия ден сигнал до Община Варна...

публикувано на 11.06.24 в 10:15

Публична дискусия за обсъждане на уличната регулация в СО "Телевизионна кула" днес

Oрганизират публична дискусия относно предстоящото изграждане на улици, водоснабдяване, канализация и улично осветление в СО "Телевизионна кула“. Срещата ще се проведе от 18:30 часа днес в зала "Пленарна" на Община Варна. На нея ще бъде обсъден обхват за проектиране на ПУП-ПРЗ (Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване) по Плана за..

публикувано на 11.06.24 в 10:09

Задържаха 49-годишен, откраднал телефон от игрална зала във Варна

49-годишен варненец е откраднал мобилен телефон, оставен без надзор, от игрална зала в морската столица. Той е задържан в полицейския арест на  Първо Рaйонно управление на полицията.  Извършителят е известен на МВР и осъждан. По случая е образувано досъдебно производство. Отнетата вещ е предадена и присъединена към материалите по разследването.

публикувано на 11.06.24 в 09:10

Протест пред содовия завод в Девня днес с искане за увеличение на заплатите

Протестен митинг пред содовия завод в Девня организират днес от синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Те са започнали процедура по уреждане на колективен трудов спор с искания за допълнително увеличение на основните възнаграждения със 150 лева на човек, считано от 1 юли 2024 г., както и за връщане на 10-те заплати обезщетенията..

публикувано на 11.06.24 в 08:45

Започва жътвената кампания

Национална асоциация на зърнопроизводителите обяви старта на Националното откриване на жътвена кампания 2024. Тя ще се проведе днес в село Златитрап, Пловдив, съобщиха от Асоциацията. Събитието е част от европейската инициатива „Хляб на мира“, която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа. Началото на жътвата е дългоочаквано..

публикувано на 11.06.24 в 08:29

При 100% обработени протоколи във Варна: ГЕРБ-СДС печели вота, "Възраждане" е на втора позиция

При 100 % обработени протоколи във Варна за изборите за Народно събрание води ГЕРБ-СДС с 30.38%, втори са " Възраждане " с 16.83%. Трети са ПП-ДБ с 15,05 процента,  „Има такъв народ“ получават 7,3 процента, „Величие“ – 5,85 процента от гласовете на избирателите. ДПС са шести с 5,84 процента , „БСП за България“ имат 5,79 процента...

публикувано на 11.06.24 в 06:56

Окончателно: Седем партии влизат в следващото Народно събрание

Седем партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на гласовете, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). При 100% обработени протоколи първа политическа сила е  ГЕРБ-СДС , която печели 24.70% от гласовете. Веднага след нея се нарежда ДПС със 17.07% от гласовете на избирателите...

публикувано на 11.06.24 в 06:15