Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Петър Чухов: „Какво ще направиш, ако твоят ангел хранител се окаже паднал ангел?”

Снимка: БГНЕС

Петър Чухов е роден през 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”.

Автор на 14 книги: „Градината на слабата реалност”/1995; награда за дебют на конкурса „Южна пролет”/, „Руни”/1998/, “Мулето на Педро” /1999; книга на годината на сп. “Егоист”/, „Провинции”/2000/, “Малки дни” /2002; Национална награда за поезия “Иван Николов”/, “Снежни човеци” /2003; Специална награда на конкурса за нов български роман “Развитие”/, “По-скоро никога” /2004, по която няколко години се играе спектакъл, осъществен от Театър-лаборатория @лма @лтер/, „Три” /2010/, както и на двуезичната /на български и английски/ книга с хайку и сенрю „Безопасни игли”/2008, 2010/, първото издание на която е книга-уникат, ръчна изработка, с оригинални илюстрации на Сирма Сиромахова и дизайн на Момчил Колчев,  „Когато се завръщат еднорозите“ (2011), „Игри без играчки“ (2012) - детска книга в три части, „Камуфлаж” (2014) - разкази и роман, „Сбогуване с нарцисизма” (2015) - номинирана за Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев”, както и за наградата „Памет”.

Най-новата му стихосбирка е „АДdicted” (2017), издава ИК „Жанет 45”, редактор на книгата е Марин Бодаков, художник и оформител – Кирил Златков.

Пише музика и текстове, свирил в много рок групи („Субдибула”, „Тутакси”, „Стенли”, „Пешо и алкохолиците”, „Кокарда”), съосновател на етнорок група „Гологан”. Представя стихотворенията си с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“(latext.eu), а най-новата формация, в която свири, е “Par Avion Band”.

Петър Чухов беше гост на предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула”. Интервюто на Светлана Вълкова може да чуете в звуковия файл:

Ако се опитаме да дешифрираме заглавието на новата Ви книга „АДdicted” – пристрастен сте към какво? Много ад, рай, Бог има там...

- Ами да...Това е може би пътят на вникването във „вътрешната отвъдност” и опитите тя да бъде изразена с думи. Това е пристрастеността към думите, към изразяването на живота, на съществуването чрез думите. И все пак, всяко взиране навътре е един път към собствения Ад. Затова от тази гледна точка творците, които непрекъснато преработват тези несъзнавани съдържания на своята личност, те едновременно си правят една своеобразна психотерапия, но също и успяват чрез чрез ада да постигнат един рай... Нека не звучи като оксиморон, но аз смятам, че адът и раят често пъти са едно и също нещо, и единствено гледната точка и способността да се справяме с тази вътрешна отвъдност до голяма степен определя какъв етикет ще сложим на тази същност.

Какво има в кръговете на Вашия Ад? До кой кръг сте стигнал?

- Не мога да кажа, но за разлика от библейския или дантевия ад, тук не съществуват, според мен, строго обособени кръгове. Техният брой може да е безкраен – зависи до каква степен човек успява да се потопи в собствената си същност. Всеки път като казвам „потапяне, навлизане в собствената си същност”, то не е затваряне, за мен това е откриването на света. Човек може да го направи чрез други хора и да постигне другите хора по този начин, и за мен това винаги се свързва с хармонията с външното. Т.е. за мен това потапяне не е самоцел, то е един вид комуникация и откриване на общи архетипни съдържания, чрез които ние се идентифицираме и с други хора и постигаме общуването. За мен това е форма на общуване, не форма на изолация.

Изкушена съм да използвам цитати от Вашата поезия, така че ще попитам „Какво ще направите, ако Вашият ангел хранител се окаже паднал ангел?”

- Предполагам, че няма да се учудя...Освен това, отговорът не е даден в моето стихотворение. Въпросът е в осъзнаването на наличието на ангел хранител, независимо какво ще наречем по този начин. Важното е да има комуникация с тази отвъдна реалност, да има усещане за някаква възможност човек да преодолее своята самотност. Аз смятам, че човек не е обречен на самота, тя може да се преработва и по различни начини да се превръща в удоволствие от общуването. Това е и основната цел на писането ми, в крайна сметка, защото то тръгва от самотата и ако я преодолее, наистина е едно Спасение – с главна буква. Смятам, че творчеството е спасение...


Взаимно

Какво ще направиш

ако твоят ангел хранител

се окаже паднал ангел

Ще му подадеш ли ръка

да се изправи

или ще легнеш

до него

и ще си кажеш

крилата

са мека постеля


Пейзаж

След столетия
бели облаци
за миг преминава една жена
в черно


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плажът на Шкорпиловци

НА СВЕТЛО на 6 юни с Валерия Василева

Трима министри участват днес в проверка на качеството на морските води на плажа в Шкорпиловци – репортаж от мястото на събитието. Съветът на ректорите на българските университети заседава днес в аулата на Икономически университет – Варна и обсъжда привличането на студенти и финансирането на висшето образование. Репортаж от приемната на..

публикувано на 06.06.24 в 14:02

Лили Георгиева за това как да заобичаме кариерата си и коя е справедливата цена на професионалиста

Лили Георгиева е консултант по кариерна промяна и личен брандинг от 2015 година. Автор е на книгите „От любов към себе си“, посветена на кариерната промяна с истински истории на български жени и „Започни начисто“ - пътеводител за постигане на смисъл в професионалната роля. Неотдавна Лили създаде новата платформа LoveMyCareer за повече знания и..

публикувано на 06.06.24 в 12:15

"Новият ден" на 6 юни

Как може да се зарежда смартфон при каране на велосипед? Срещаме ви с трима варненски ученици, които са част от екипа, който разработва устройство, по-малко от дистанционно и по-леко от тесте карти, което позволява това.  Защо е в лошо  състояние детската площадка на ул. "Васил Друмев" 61 във Варна. Чешмите на Варна - все по-малко на брой, все..

публикувано на 06.06.24 в 06:24

НА СВЕТЛО на 5 юни с Валерия Василева

Абонати на ВиК – Добрич се оплакват от нетърпима ситуация с водоподаването вече седмица и упрекват дружеството в неадекватни действия – какво показа репортерската ни проверка. Интервю с министъра на енергетиката в служебното правителство Владимир Малинов, който участва в международната конференция „Българската атомна енергетика –..

публикувано на 05.06.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 5 юни

Финални дейности по дългия ремонт в района на ул. „Петър Попов“ до ВСУ. Доволни ли са гражданите, живеещи в тази част на Варна и какви забележки имат ще научите в репортаж след 8ч.; Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите коментира началото на туристическия сезон в морската ни столица; Моделът на..

публикувано на 05.06.24 в 05:55

НА СВЕТЛО на 4 юни с Мариела Димитрова

94 години щеше да навърши днес първият български ветроходец, обиколил света с яхта кап.Георги Иванов Георгиев, наричан Капитанът. Ще чуем фрагмент от уникален запис от Златния фонд на БНР - интервю с капитан Георгиев,  взето от журналист от Радио София, когато той е в порт Дарвин, Австарлия. Чуйте в 14.20 часа. Националната конференция "Цялостен..

публикувано на 04.06.24 в 13:56

На 3 юни в "От другата страна" по Радио Варна

На 3 юни в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Wolf Hoffmann (ACCEPT). Андон Райчев за новия албум на АТОМ ИНКОГНИТО "Призраци от миналото". Разговор с Емилиян Щерев за дебюта на BRODNIK "Along the Healing Path". В предаването ще звучи музика на: INDIGNITY , COOL DEN, AUSTERE, GOD DETHRONED, JIG-AI, GRUESOME,..

публикувано на 03.06.24 в 14:25