Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последна почит към актьора Христо Христов

| обновено на 25.08.17 в 06:46

Последна почит към починалия варненски актьор Христо Христов ще бъде отдаден днес от 9.30 до 12.00 часа във фоайето на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". В 11.30 ч. отец Любомир Попов ще отслужи опело. Погребението ще се извърши в 13.00 часа в новите гробища на Варна.

Изиграл е над 120 роли, сред които: Цар Петър в „Боян Магьосникът“ от Камен Зидаров, Сусо в „Януари“ от Йордан Радичков, Следователят в „Прокурорът“ от Георги Джагаров, Кулигин в „Три сестри“ от А. П. Чехов, Динко във „Вампир“ от А. Страшимиров, Аврам Опитомителят в „Опит за летене“ от Йордан Радичков, Отец Лоренцо в „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир, Хелмер в „Нора“ от Хенрик Ибсен, Джордж в „Кой се страхува от Вирджиния Уулф“ на Едуард Олби, Шишман в „Човекоядката“ от Иван Радоев, Сорин в „Чайка“ от А. П. Чехов, Ган-дза Лин или Газолин в „Зойкина квартира“ от Михаил Булгаков и др.

Снимка

През последните години Христо Христов се беше посветил с голяма любов на своите възпитаници от Театрално студио „Шанс“, много от тях подготви и изпрати да учат в НАТФИЗ, НБУ и дори в Кеймбридж. „Обичам децата. Моето верую е да се занимавам професионално с тях, не търпя любителство“, повтаряше той.

Спомен за актьора Христо Христов очаквайте в предаването за култура на Радио Варна "Гравитация 0" на 25 август /петък/. Ще чуете интервю на Светлана Вълкова, което се пази в архива на радиото от 60-тата годишнина на актьора през 2003 - та година.

"Добруджанец съм докрай в кръвта си, разказва актьорът роден в село Долина, Добричко. "Времето беше наистина вълшебно. Това беше друго време, в което в българското село кипеше живот с невероятни хора, а този простор, който има Добруджа прави и хората такива. Това време на невероятни зими, в което човек правеше тунел да излезе и чупеше леда, за да отведе конете на водопой и сме изпитвали страха от неизвестното. Просто това е друг свят, който оставя много ярки следи в човека и аз съм щастлив, че съм роден в Добруджа."

По думите на Христо Христов епохата варненски театър за него започва с ролята на Сусо от "Януари" на Радичков, но любими роли са още следователят от "Прокурорът" на Георги Джагаров, поп Кръстю от "Великденско вино", Аврам Опитомителят от "Опит за летене" на Радичков, Кулигин от "Три сестри" и др... "Когато човек погледне назад оценява, че не всичко, което е изиграл му е носело удовлетворение и не всичко е било висока летва, споделя на глас актьорът. "Но там, където се случило то е било много силно и просто съм усетил онова вълнение и блаженство от сливането между колегите на сцената и зрителите в залата."

За срещата и пътя си в професията Христо разказва още:

"Предпочитам да играя сложни характери и чрез ролята не просто да съзерцавам света, а да участвам в него. Обичам ролите, които имат висока емоция. Обичам режисьорите да не ме третират като изпълнител, а да ми дават възможността да съм съавтор. Другото е непълноценно."

"Мисля, че съм изминал един път от голям наивитет и ентусиазъм в професията през едно вглъбяване, по-малко илюзии, за добро или лошо. Като че ли имам повече вътрешни колизии и за разлика от първите години имам повече съмнения."

"Актьорът няма възраст, другото е можене дотогава, докато самият той има нужда и усеща, че това, което прави стига до зрителя. Престане ли това, той трябва да сцене от сцената. Актьорът е голям барометър на социалния поток. Той го пренася на сцената и тогава или е убедителен, или не."

Можете да чуете интервюто в звуковия файл

На Христо Христов Радио Варна дължи съвременната адаптация и режисура на „Крилата помощ” - първата българска радиопиеса, с чието излъчване през 1938 г. се слага началото на радиотеатъра в България. През 2011 година Христо Христов постави „Крилата помощ“ отново като част от цикъла „Чуваш ли театъра?” на Радио Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция по кръводаряване във Варна тази събота, предаваме капачки на 28 септември

Безвъзмездна акция по кръводаряване организират от сдружението "Аз вярвам и помагам" във Варна. Със събитието ще бъде отбелязан първият рожден ден от даряването на мобилния пункт за кръводаряване, съобщи организаторът Владислав Николов. Събитието ще се проведе на 21 септември, събота,   от 9 до 16 часа на площад "Севастопол" до статуята на Стефан..

публикувано на 19.09.24 в 14:14

Депутатите не приеха законопроекта за референдумите

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха, предаде БНР.  Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал..

публикувано на 19.09.24 в 12:33

Икономическата полиция във Варна с удар за почти 2 милиона лева

Служителите на отдел „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна са претърсили складово помещение във Варна във вторник, 17 септември, което е продължило и във вчерашния ден. Намерени са особено голямо количество дрехи, шапки, чанти, портмонета, колани, обувки, чехли, чорапи, бански костюми, парфюми, като стоките са със..

публикувано на 19.09.24 в 12:09

1,4 милиона лева се очаква да струват частичните избори за районни кметове във Варна

Община Варна ще осигури средства за провеждане на частичните избори за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски“ във Варна. С почти пълно единодушие комисията по финанси и бюджет към местния парламент одобри план-сметката за провеждане на вота. Съгласно Изборния кодекс разходите по организационно-техническата подготовка и обезпечаването на частичните..

публикувано на 19.09.24 в 11:52
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков

С тестове на електронни устройства ще проверяват уменията на деветокласниците по природни науки

Проверка на уменията в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври. Тя ще се осъществи на електронни устройства. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред социалните партньори от Отрасловия съвет по образованието в МОН, съобщиха от пресцентъра на Министерството на..

публикувано на 19.09.24 в 11:43

Ако корабните компании не се адаптират към зелените технологии, ще бъдат извън бизнеса

Процесът на въвеждане на новите зелени технологии в морския бизнес е необратим. Вече се въвеждат нормативни промени и изисквания към плавателните съдове и към екипажите, и който не може да се адаптира, ще фалира. Това коментира във Варна капитан Станислав Стоянов - председател на Българската асоциация на морските капитани , който участва в..

публикувано на 19.09.24 в 11:25
Екатерина Захариева

Парламентът освободи Екатерина Захариева като депутат

Народното събрание прекрати правомощията на Екатерина Захариева като депутат , съобщава БНР. Причината за напускането на парламента е номинацията и за еврокомисар. Захариева бе предложена от председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен за ресор "Стартъпи, изследвания и иновации". 184 депутати гласуваха "за", петима бяха против, трима се въздържаха.

публикувано на 19.09.24 в 10:31