Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научно жури единодушно присъди степен „доктор на науките“ на проф. Росен Василев

Публичната защита на дисертацията на ректора на Технически университет – Варна, обявена предварително и в медийното пространство, предизвика много голям интерес. Откритото заключително заседание на седемчленното научно жури продължи три часа. В конферентната зала присъстваха членове на академичната общност на ТУ – Варна и на други висши училища, представители на електронните медии. В залата бяха и някои от основните опоненти на проф. Росен Василев в казуса за авторския му принос в дисертацията – проф. дтн инж. Николай Минчев и негови докторанти, чиито провокации внесоха известно напрежение в процеса на работа на журито, но опитите им да компрометират защитата не успяха и намериха силен отпор от всички присъстващи в залата.

При защитата на дисертационния труд „Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материали за дентални импланти“ за присъждане на научна степен „доктор на науките“ на проф. д-р инж. Росен Василев бяха спазени всички процедурни изисквания, съгласно Закона за развитие на академичния състав в Република България (ЗРАСРБ), Правилника за приложение на ЗРАСРБ и Правилника за приемане, обучение на докторанти и придобиване на образователната и научна степен „доктор” и научната степен „доктор на науките” в Технически университет – Варна.

Водещият на откритото заседание – проф. Христо Скулев, председател на журито, представи докторанта, след което, съгласно процедурата, гостите на събитието изслушаха представянето на проф. Василев, подробните рецензии и становища на всички членове на журито, въпроси и изказвания от публиката. В своето експозе проф. Росен Василев акцентира върху интердисциплинарния характер на своето изследване, представи последователността на неговото реализиране, теоретичния и практическия принос, който е постигнат чрез него. След изслушване на рецензентите, проф. Николай Минчев постави въпроси от процедурен характер, на които отговориха авторът на дисертацията, председателят на журито, проф. Скулев. Изказване направи пред аудиторията и д-р инж. Тихомир Доврамаджиев, един от успешно защитилите докторанти, чието име се спрагя през последните месеци около казуса за авторството на дисертацията. Той настоя лично да изрази и да бъде чуто несъгласието му името му да бъде въвличано от проф. Минчев в некоректни спорове и най-вече възмущението си от начина, по който се омаловажава трудът на научния колектив, в който са заедно с проф. Росен Василев и проф. Христо Скулев. В средата на този месец предстои в едно от най-престижните световни научни издания – Springer, да бъде публикувана тяхна обща статия, която получи изключително висока оценка от рецензентите на списанието.

След изказванията, прекратени, съгласно процедурата, с процедурно предложение и гласуване, журито в състав: проф. д-р Методи Абаджиев, дмн от Медицински университет – Варна, проф. дтн инж. Людмил Дренчев - БАН-София, проф. дтн инж. Иван Пършоров - БАН-София, проф. д-р Бойко Георгиев - AO Foundation, Давос, Швейцария, проф. дтн инж. Митко Миховски - БАН-София, проф. дн инж. Христо Скулев от ТУ-Варна, доц. дн инж. Антон Георгиев от ТУ - Варна, гласува явно и единодушно за присъждане на научна степен „доктор на науките“ на проф. Росен Василев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират за две седмици светофара преди кръговото на "Почивка"

До края на месеца ще бъде временно спрян за срок от две седмици светофарът откъм локалното платно паралелно на бул. „Княз Борис I“ преди кръговото на„Почивка“ (посока от курортните комплекси към центъра на Варна). На същия светофар ще бъдат поставени пътни бордюри – тип делиниатори, забраняващи левия завой за пътуващите от Варна автомобили в посока..

публикувано на 17.06.24 в 17:36
Аспарухов мост във Варна

Започва ремонт на част от Аспаруховия мост, пътното платно няма да се затваря изцяло

От 8:00 часа на 18 юни , вторник, започват ремонтно-възстановителни дейности по участъци с нарушена пътна настилка на Аспаруховия мост. Дейностите ще започнат по източното платно (посока Бургас - Варна). За целта ще бъде въведена временна организация на движението. Ремонтните дейности ще продължат и на 19 юни , сряда, също от 8:00 часа, когато ще се..

публикувано на 17.06.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

През юли започва основният ремонт на "Дунав мост 1"

Началото на планирания двугодишен основен ремонт на „Дунав мост 1“ се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма.  Първоначалните намерения са били ремонтните дейности да започнат през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното аварийно състояние на моста и рушащата се настилка, която създава реална опасност за..

публикувано на 17.06.24 в 17:05

47 фиша и 5 акта за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци във Варна

Продължават проверките, свързани с чистотата в морската столица. Те се извършват съвместно от еколозите на Община Варна и „Общинска полиция“. През изминалата седмица са съставени 47 фиша за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, както и 5 акта за установяване на административно нарушение – 2 на физически и 3 на юридически лица, съобщиха от..

публикувано на 17.06.24 в 16:30

Превръщането на хале на Морска гара в сценично пространство обсъдиха във Варна

Хале 7 на Морска гара във Варна с площ от 2 дка да бъде превърнато в пространство за култура.  Тази възможност обсъдиха днес творци от 15 държави на среща с кмета на Варна Благомир Коцев. Два дни артисти от цял свят са във Варна, за да подкрепят идеята за създаване на ново сценично пространство за изпълнителско изкуство в морската столица. Творците..

публикувано на 17.06.24 в 16:10

Деница Сачева: Имаме сходство в програмите с ДПС

Започна срещата на представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС в Народното събрание за съставяне на правителство.  От страна на ГЕРБ-СДС преговорният екип е воден от Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. От страна на ДПС дойдоха: Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Ертен Енисова, Елван Гюркаш и Байрам Байрам. Лидерът на ГЕРБ Бойко..

публикувано на 17.06.24 в 15:07
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: БСП няма да ходи на срещи и разговори с ГЕРБ-СДС

БСП няма да ходи на среща и разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Това съобщи пред БНР Борислав Гуцанов от "БСП за България".  "Въпросът е изчерпан с решенията на партията в събота", допълни Гуцанов.  Той съобщи, че БСП са получили покана от ГЕРБ-СДС, но "имаме категорично решение за неподкрепа".  "За нас въпросът е изчерпан. Когато говорим за..

публикувано на 17.06.24 в 14:57