Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доверието ни в онлайн търговците расте

Снимка: архив

Европейските потребители имат по-високо доверие на онлайн търговците, базирани в собствената им страна, отколкото на тези в чужди държави. Това посочи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов при коментар на данните от последни проучвания в Европейския съюз, според които интересът към онлайн търговията продължава трайно да расте. Доверието на потребителите в онлайн търговците от собствената им държава е над 70%, докато към тези от друга страна е близо 58%. Според Маргаритов по-голямото доверие към онлайн магазините у дома е свързано с обективни обстоятелства и с някои от бариерите пред пазаруването от търговци от друга държава. Доверието в онлайн търговията е свързано също така и с коректността на търговците и познанията относно потребителските права. Маргаритов посочи, че сред най-съществените и често срещани нарушения при проверките на контролния орган е или липсата на информация на сайта за правото на отказ от покупката в 14-дневен срок, или опити този срок да бъде съкратен изкуствено и недопустимо. От друга стана, по думите му не всички потребители знаят, но все повече го разбират на какво имат право при онлайн търгуване. „Комисията за защита на потребителите развива и редица кампании, свързани с превенцията. Според европейски проучвания гражданите стават все по-информирани за потребителските си права и все по-склонни да ги отстояват”, каза в заключение председателят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДЯ "Роза" ще има пристройка за две нови групи, подготвят изграждането ѝ

Предстои изграждане на пристройка за две яслени групи към варненската детска ясла №7 "Роза", съобщиха от кметската администрация.  Във връзка с предстоящите дейности  дирекция „Здравеопазване“ информира, че на 03.06.2024 г. (понеделник) започва премахване на дървесна растителност, попадаща в обсега на строително-монтажните работи на обекта...

публикувано на 29.05.24 в 13:45

Икономическият министър поиска оставките на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Оставките на ръководството на "Ел Би Булгарикум" поиска след среща със служители на дружеството, които предприеха протестни действия от вчера,  министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов.  Министър Николов е разпоредил на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, да предприемат необходимите действия..

публикувано на 29.05.24 в 13:02

Откриват новата автогара на 1-ви юни

Сградата на новата автогара ще бъде официално открита тази събота, на 1-ви юни от 10 часа. Но, първите курсове на автобуси по редовни линии ще започнат още в петък. Територията й е 8 хил.кв.м., от тях застроената площ е 1 700 кв.м. Останалата площ са паркоместа за автобуси и микробуси, както и такива за автомобили на граждани. Това каза Веселин..

публикувано на 29.05.24 в 11:35

Ремонтът на ветрохода "Калиакра" ще приключи до 15 дни

Класовият ремонт на учебния ветроход „Калиакра“ започна в началото на седмицата в „Терем – Флотски арсенал“. Ремонтните дейности трябва да приключат до 15 дни. Тази година ще бъде отбелязана 40-годишнината от построяването на баркентината. По този повод се провежда благотворителна кампания за осигуряване на средства за поддръжката и обновяването на..

обновено на 29.05.24 в 10:39

ВиК-Варна с нови багери и самосвали за 2 млн. лева

Близо 2 млн. лева без ДДС са инвестициите в нова техника за нуждите на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. В подвижния състав на дружеството вече има пет чисто нови багер-товарачи, мини багер , удобен за работа в ограничени пространства и четири самосвала с тристранно разтоварване, съобщават от ВиК. Нова строителна техника за нуждите на..

публикувано на 29.05.24 в 10:32
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Нощният влак от София за Варна закъснява с почти три часа (ОБНОВЕНА)

Вчерашният инцидент на Централната жп-гара в София стана причина за промени в разписанията на влаковете, които продължават и тази сутрин.  Справка в сайта на БДЖ показва, че нощният влак от София ще пристигне във Варна със закъснение от почти три часа. В този час влаковата композиция се движи по направлението Шумен - Варна...

обновено на 29.05.24 в 09:51
Цар Фердинанд І

Връщат тленните останки на цар Фердинанд от град Кобург в София

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май. Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна". Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар..

публикувано на 29.05.24 в 09:01