Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Панева и Донко Марков - звездите на тазгодишния фестивал "Пирин Фолк"

Вече цяла България ги познава отлично. Радва се на таланта им, трудолюбието, успехите, младостта... Често може да чуем да ги наричат явление: „Такива деца се раждат веднъж на сто години!”, „Господ е сипал, сипал талант...”, „Изумителна са! и т. н. И си мисля, че те тепърва ще разбират колко тежи тази корона. Имат време. Сега тази всеобща любов е просто една голяма емоция, която ги кара да летят. И им личи! Нека се радват на успехите си, да трупат познание, самоувереността да ги кара да бъдат още по-трудолюбиви, да си избират вещо учителите, но и да изградят имунитет. Че каквото бляскаво бъдеще им вещаят... ще им трябва! Ама това не е наша работа сега. Ние трябва да им светнем прожекторите и да ги наблюдаваме. 

Със сигурност лято 2017 ще остане незабравимо за Петя Панева и Донко Марков. Те бяха наградени с най-високите отличия на XXV-ото издание на фестивала „Пирин Фолк” в Сандански. Петя се завърна във Варна с три награди - първа награда на фестивалното жури, награда на журналистическото жури и награда на публиката. Тя се представи с песента "Китка ми шарена" от репертоара на Руска Стоименова в аранжимент на Йордан Данев. Донко изпълни песента "Болен лежи Катил Георги", отново с аранжор Йордан Данев, а изпълнението му бе наградено с първо място на първия детски „Пирин Фолк”. 

Двамата възпитаници на НУИ "Добри Христов" - Варна с преподавател Павлинка Тодорова гостуваха в предаването "Съботна трапеза" (излъчено на 30.09.2017 г.)

Донко Марков и Петя Панева„Публиката много ръкопляскаше, много ми се радваха. Залата беше препълнена.”, лаконично коментира Донко Марков участието си на "Пирин Фолк", докато „кака Петя” разказа много емоционално за преживяването: Изобщо не беше лесна задача. Всъщност, моето участие беше много случайно. Първоначално ми се струваше като на шега, но след като отидох там,  емоцията, искрите, които хвърчаха около самия театър, просто беше едно много голямо изживяване. (...) Песента „Китка ми шарена” мисля, че ме представи доста добре. Тя е в две части – бавна и бърза. Все пак бавната песен показва повече майсторство, повече качества. С бързата част исках да накарам хората да заиграят. С бавната част да ги впечатля, а с бързата да танцуват, да я запомнят и още от втория куплет да започнат да пеят с мен припева. И това, което ме изненада, и ми стана страшно приятно, че наистина публиката от втория куплет пееше с мен!

Цялото интервю и песните чуйте в прикачения файл. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 3 май

„Гравитация нула“ – 3 май 2024 година с Мартин Николов -   Църковните песнопения и съвременността – разговор с диригента на формация „Светоглас“ Милен Иванов; -   За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио лектория на Лиза Боева и Ицко Финци; -   Сборникът „Възкресения“ – повече от Благой Иванов; -   Професор..

публикувано на 03.05.24 в 13:06

"Новият ден" на Разпети петък

За смисъла на Разпети петък ще ни припомни отец Ясен Шинев, а значението, което откриваме в Благодатния огън ще научим от разговора на Даниела Стойнова с варненският митрополит Йоан.  Колко свободни са медиите? В Деня на свободата на печата говорим с журналиста Спас Спасов.  В навечерието на великденските празници признателни пациенти и..

публикувано на 03.05.24 в 06:55

НА СВЕТЛО на 2 май с Валерия Василева

Репортерска проверка за обработката на тревните площи във Варна. Традициите за Великден в село Солник, община Долни чифлик. В рубриката на БНР „Европа – ново поколение“ ще чуем земеделци от Благоевградския регион за проблемите в бранша и очакванията към евроинституциите.   Пламен Узунов - вече добре познат на слушателите ни..

публикувано на 02.05.24 в 13:25
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН на 2 май, сряда

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:00
Пролетните ириси

НА СВЕТЛО на 1 май с Валерия Василева

Оправдават ли се очакванията на туроператорите за засилен интерес на туристи към Черноморието ни по Великден и Гергьовден – репортерска проверка. 1 май световната общност отбелязва като ден на международната работническа солидарност и ден на труда. Проектът на БНР „Европа – ново поколение“ продължава в търсене на отговор каква е..

публикувано на 01.05.24 в 13:30

НОВИЯТ ДЕН на 1 май с Иван Барбов

Който си обича работата си я започва отрано, гласи мъдрост с неизвестен автор. И тъй като сутрешният екип на Радио Варна си обича работата, ви очакваме още от 6.00 часа на любимите честоти в Деня на труда. Иван Барбов, Галена Ковчазова и звукорежисьорът Иван Тасев ще се потрудят за вашето добро настроение и усмивки. Сутрешната ефирна..

публикувано на 01.05.24 в 06:29

НА СВЕТЛО на 30 април с Мариела Димитрова

Инженерни и хуманитарни специалности се преподават на френски език в български университети, свъзможност за френска диплома . Това е възможно нлагодарение на дъгогодишно партньорсто между университети от България, Франция и Белгия. Това популяризира кампания на сред гимнаьиите с изучаване на френски език. Програмата дава чъзможности за стажове,..

публикувано на 30.04.24 в 13:38