Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клас "прослужено време" е ненужен

Това е мнението на икономиста Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество. Днес бизнесът предложи  на правителството да сезира Конституционния съд за добавката за стаж и професионален опит. Искането стана ясно след заседанието на подкомисията по доходи и жизнено равнище към Тристранния съвет. Аргументите класът да отпадне, Панчев коментира в интервю за предаването "POST FACTUM":

-  Основният аргумент е, че клас „прослужено време” е ненужен в една пазарна икономика.  Неговият смисъл в плановата икономика е да се опитваме да копираме модела на свободния пазар. Като всяко копиране това не е перфектно и работи по-зле от реалните стимули, които играят на един свободен пазар, т.е. то ни е абсолютно ненужно като регулация и изкривява в голяма степен трудовия пазар в България.

-  Процентът "прослужено време" се движи между един и два. С какво този минимален процент би помогнал на бизнеса да икономиса, защото това е един от неговите аргументи да поиска премахването му?

-  За държавните служители клас „прослужено време” не съществува от 2012 година, но все още работи за висшите магистрати, за някои политически длъжности и според мен първото, което трябва да се направи е да отпадне за магистрати и депутати, т.е. ние да не плащаме допълнително милиони левове заради тях. Виждаме, че останалите държавни служители се справят доста добре и без клас „прослужено време”. В частния сектор страдат по-възрастните работници. За бизнеса става по-лесно да освобождава такива работници, за сметка на по-младите, които нямат този процент „прослужено време”, а в същото време могат да свършат същата или по-добра работа. В момента в България имаме проблем тъкмо с този вид работници, които са в пенсионна възраст и по този начин ги правим още по-непривлекателни за бизнеса.

-  Има един вид противопоставяне на млади и стари, както и предпочитания от страна на бизнеса да назначават млади хора, за сметка на възрастните, които биха им стрували повече разходи за труд.

-  Точно така. Освен това стимулира преминавате към сивата икономика. Когато автоматично всяка година трябва да плащаш високи осигуровки, стимулът ти е по-добре да скриеш тези пари под масата.

Възможно ли е по този начин да падне заетостта? Какъв процент от трудоспособното население ще бъде засегнато? Дали клас „прослужено време” може да остане да съществува в определена фирма чрез Колективен трудов договор? Как е решен въпросът в другите страни и кое би довело до ръст на заплатите в България? Отговорите на тези въпроси чуйте в интервюто на Емилия Николова със Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48