Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върнахме часовниците с час назад

| обновено на 29.10.17 в 08:37

Тази нощ се върнахме към астрономическото време. Точно в 4 часа върнахме часовниците с час назад.

Астрономическото време ще продължи до последната неделя на март догодина – 25 март.

Промяната на времето се използва главно в страните с умерен климат.

Целта е да се използва максимално светлата част на денонощието, така че да съвпада с активните часове за работа/училище.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин.

Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г. и предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това във Великобритания последвали примера, като в началото въвели лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

В България въртенето на стрелките е въведено на 1 април 1979 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Във варненския район "Одесос" кастрят клони и дървета

В район „Одесос“ започнаха дейности по есенна резитба на дървета и клони , докладваха днес на кмета Благомир Коцев озеленителните фирми и експерти-еколози, ангажирани с озеленяването на града. Срещата е първата от регулярните ежеседмични срещи в Община Варна, на които ще бъдат обсъждани  и следени поддръжката, развитието и обогатяването на зелената..

публикувано на 09.10.24 в 16:05

Ново 20: ВиК ремонтът към Златни пясъци ще започне от 14 октомври

Строителството на ВиК по северното платно на бул. „Княз Борис I“ ще започне след края на ремонтите на Траката и бул. „Христо Смирненски“ – от 14 октомври. Това стана ясно след като кметът Благомир Коцев нареди отлагане с една седмица на затварянето на северното платно на бул. „Княз Борис I“, където трябва да започне изграждане от ВиК на нови..

публикувано на 09.10.24 в 15:39
Снимката е илюстративна.

Общински съветници във Варна създадоха подкомисия към временна комисия

Общински съветници гласуваха създаването на подкомисия, която да обсъди предложения за изменение и допълнение в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Варна. Това стана на днешното заседание на временната комисия, занимаваща се с въпросите за работата на местния парламент. Поводът за създаване на подкомисията е предложение на..

обновено на 09.10.24 в 12:26

Обезопасяват "гумения завой" в кв. „Виница“ във Варна

Администрацията на район „Приморски“ да предприеме мерки за повишаване сигурността при движение на пътни превозни средства в района на т.нар. „гумен завой“ в кв. „Виница“. Това решение взе на свое заседание Общинската комисия по безопасност на движението, чийто председател е заместник-кметът Илия Коев . Мерките включват оформяне на растителността в..

публикувано на 09.10.24 в 11:35

Първа национална конференция за емоционално изучаване във Варна

За първи път Варна ще е домакин на Национаналната конференция за социално и емоционално изучаване, насочена към практици в образованието. Това е шесто издание на форума, в което няма доклади и речи, а се работи практически с учители в предучилищното и средното образование, каза организаторът на конференцията Полина Коцева. Сред..

публикувано на 09.10.24 в 10:08

МВР с организация за изборите във Варна

Областна дирекция на МВР във Варна създава организация, която да позволи на българските граждани, непритежаващи валидни документи за самоличност - лична карта или паспорт, да упражнят правото си на глас на частичните избори за кметове на районите „Одесос“ и „Приморски в град Варна. Припомняме, вотът си варненци отдвата района ще могат да упражнят в..

публикувано на 09.10.24 в 09:55
Снимката е илюстративна

Частични промени на автобусите по линия 7 във Варна

Във връзка с въведена временна организация на движението и затваряне за движение на бул. „Република“ в участъка от кръстовището с бул. „Владислав Варненчик“ до кръстовището с ул. „Уста Колю Фичето“ от "Градски транспорт" въвеждат частични промени в обслужването на автобусна линия № 7. Курсовете от ЖП гара - Варна в посока кварталите в 06:20, 06:40,..

публикувано на 09.10.24 в 09:46